logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformator z UPS. Możliwość oszacowania prądów.

toudi041985 04 Maj 2006 20:37 2936 6
REKLAMA
  • #1 2592160
    toudi041985
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ostatnio trafiły mi do ręki 2 niedziałające UPSy. Od dawna nosiłem się z budową zasilacza laboratoryjnego 0~30V 3A, więc postanowiłem wykorzystać jedno trafo z UPSa ever kf 450 i tutaj pytanie :). Czy jest jakaś możliwość oszacowania prądów (przybliżona) jakie można wyciągnąć z tego trafa ponieważ jedyną notką na tym trafie jest naklejka z napisem TM - 70 UPS , trafo po podłączeniu na uzwojeniu pierwotnym ma 20V a na wtornych 2x7v.
    Dla lepszej orientacji dołączam zdjecie trafa. Jeszce jedno z tyłu na obudowie widnieje naklejka :Moc max:250Va prad 0,8 A nap zas.220 VAC nap. wyj.220vAC. Czy to 0,8A może być rzeczywistym maksymalnym prądem trafa?

Odnośnie zdjęcia, do niebieskiego i brązowego jest podłączone 220VAc 50HZ na tych dwoch czerwonych jest napiecie 20v na tych grubszych po 7 v.

na pierwszym zdjęciu ekierka wskazuje 8.5 cm, na drugim 7cm.
    Z góry dzięki za wszelkie rady. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Transformator z UPS. Możliwość oszacowania prądów. DSCN0601.JPG (96.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Transformator z UPS. Możliwość oszacowania prądów. DSCN0599.JPG (47.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Transformator z UPS. Możliwość oszacowania prądów. DSCN0585.jpg (33.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2593225
    64920@wp.pl
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Transformator może mieć ze 200W (ale miło by było gdzybyś go sfotografował koło linijki żeby było odniesienie) co do prądu maksymalnego to zapewne jest to prąd maksymalny pobierany z uzwojenia pierwotnego (trafa w UPS'ach są podłączane odwrotnie - zwiększają napięcie), a co za tym idzie jak się go podłączy "we właściwym" kierunku to pewnie będzie miał sporo większy prąd.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2601248
    toudi041985
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedz, lepsze to niż nic :).
    Jestem tutaj nowy więc nie znam reguł ,które obowiązuja na tym forum ale niektórzy za odpowiedz daja jakies punkty więc ja też ci dam. Jeszce raz dzieki i pozdrawiam :).
  • #4 2603413
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    witaj
    aby poznac moc transformatora robisz bardzo prosty patent:D
    mieszysz linijką boki kolumny srodkowej transformatora nastepnie obliszac pole tej kolumny A x B (pamietaj długości muszą byc w cm a wynik otrzymany wtedy uzyskasz w cm2) otrzymany wynik podnosisz do kwadratu i wynik ukazuje ci moc transformatora w VA
    ja róznież próbowałem zrobic z trafka z UPSa zasilacz ale zauwazyłem dziwną przypadłość tych transformatorów ze one po 15 -30 min pracy nawet bez obciązenie zaczynają sie nagrzewac znacznie .
    wyjasnienie jest proste transformatory w UPSa są zaprojektowane w taki sposób aby przez 10 - 15 min oddawały moc ok 1,5 razy wiekrzą niz mogą przeniesc w rzeczywistosci ,
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2603550
    64920@wp.pl
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Dzięki wielkie za punkty co do słów przedmówcy to się zgadzam możliwe że są nawnięte cieńszym drutem niż powinny (bądź co bądź parę groszy można zaoszczędzić na materiale a na masowej produkcji parę groszy robi wielką różnicę). Ale jeśli masz stary ups nawet z uszkodzonym akumulatorem to zawsze możesz go za 50 zł sprzedać na allegro i za tą kase kupić ciekawy transformator toroidalny :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2605686
    toudi041985
    Poziom 11  
    Naprawde wielkie dzieki za rzeczowe informacje, zasilacz w sumie to juz mam zlozony, moze rzeczywiscie zastosuje to trafo toroidalne. W drugim upsie mam takie 270W 8A tylko jeszce nie badalem jakie napiecia, w sumie jest 5 par kabli, tylko troche z miejscem w obudowie kiepsko , ale cos sie wykombinuje . Jak bede w weekend w domu to sprawdze . Ewentualnie kilka piwek mniej i sie skusze na jakies uzywane trafo z allegro, z tym poprzednim chyba rzeczywiscie dam sobie spokoj .
    .Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.
  • #7 2606729
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    trafa w UPS-ach sa zazwyzcaj 3 razy mniejszej mocy niz podaje sie jako obciazenie. Wynika to z faktu ze UPS przy pelny obciazeniu pracuje tylko kilka minut do wyczerpania akumulatorow. W tym czasie trafo spokojnie mozna przeciazyc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości oszacowania prądów i mocy transformatora pochodzącego z UPS-a marki Ever, model KF 450, z oznaczeniem TM-70 UPS. Transformator ma uzwojenie pierwotne 20 V oraz wtórne 2x7 V, a na obudowie widnieje informacja o mocy maksymalnej 250 VA i prądzie 0,8 A. Uczestnicy wskazują, że podana wartość prądu 0,8 A prawdopodobnie odnosi się do prądu pobieranego z uzwojenia pierwotnego, a transformator w UPS-ach jest często podłączany odwrotnie, co wpływa na parametry wyjściowe. Proponowane metody oszacowania mocy to pomiar wymiarów rdzenia i obliczenie pola przekroju, co pozwala wyznaczyć moc w VA. Zwrócono uwagę, że transformatory z UPS-ów są projektowane do krótkotrwałej pracy przy przeciążeniu (ok. 10-15 minut), co może powodować ich nagrzewanie się nawet bez obciążenia. Wskazano również, że transformatory z UPS-ów mają zwykle moc znamionową około trzykrotnie mniejszą niż deklarowane obciążenie UPS-a, ze względu na charakter pracy urządzenia. W dyskusji pojawiła się sugestia, że lepszym rozwiązaniem do zasilacza laboratoryjnego może być użycie transformatora toroidalnego, który można kupić używany na aukcjach internetowych. Autor posiada także drugi UPS o mocy 270 W i prądzie 8 A, który planuje zbadać pod kątem napięć i wykorzystania transformatora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA