logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna II : klimatyzacja - odpowiednie temperatury.

ander39 04 Maj 2006 20:48 15473 6
REKLAMA
  • #1 2592214
    ander39
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam !
    czy ktos sie orientuje do jakiej minimalnej temperatury powinno być schłodzone powietrze w wylotach powietrza.
    u mnie przy maksymalnych nastawach jest 10 stopni czy jest w porządku?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2592318
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Tak ,jest w porządku.
  • REKLAMA
  • #3 2592463
    ander39
    Poziom 11  
    Nadmieniam że dziś byłem napełniać klimatyzację zapłaciłem 180zł i miałem wrazenie że gość który to robił dysponował tylko urządzeniem jednak żadną wiedza na ten temat. w pierwszych chwilach byłem orzerazony i chcialem sie wycofac jednak już to podłączył . Przez pierwsze 15 min zastanawiał sie czy jest jeden czy dwa zawory i intensywnie szukał drugiego zaworu wreszcie wykonał tel. i dowiedział sie że jest tylko jeden.
    zastanawiam się czy jest jakaś określona ilosc gazu i oleju do kazdego auta czy jest to obojętne ? bo ten gosć nie miał o tym zielonego pojęcia !!! ciągle się zastanawiam czy czegoś mi nie zepsuł ????? i jak sprawdzic czy zrobił to dobrze?
    Pozdrawiam
  • #4 2592533
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Witam. Po pierwsze to jeżeli już skorzystałeś z usług fachowca to nie ładnie podważać jego wiedzę!!!
    po drugie ilośc czynnika jest ściśle określona dla każdego auta w Twoim przypadku to R134 i 850g (jeżeli dobrze pamiętam)
    Najlepiej to jedź do innego mechanika i nić nie mów że przyjechałeś skontrolować innego tylko poproś o sprawdzenie ciśnień.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2592614
    awax
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Sprawdzając same ciśnienia nie można zdiagnozować w 100% klimy.
    Ważne jest jaką ilością została napełniona,a tak na marginesie dlaczego była napełniana.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2592643
    kangurek123
    Poziom 19  
    Ocena: 80
    Właściwa ilość gazu to po prostu podstawa!!!!. Jeśli jest go za mało to klima nie będzie chłodzić dostatecznie mocno ,a jeśli jest go za dużo to najmniejszym z problemów będzie to ,że klima nie będzie w ogóle pracowac.
    Jeśli chodzi o badanie temeratury schładzania to oprócz oczywiście instrukcji serwisowych i wyczytania informacji tam zawartych powinno się zamknąć wszystkie kanały nawiewu oprócz jednego np.lewego kierowcy dać nawiew na "twarz" dać klimę na full i mierzyć temperaturę ,która w takich warunkach powinna wynosić ok 3-8 stopni C w zależności od typu klimatyzacji.Jeśłi tak jest to jest wyszystko OK!.
    Radzę jak najszybciej upewnić się u "nabijacza" czy zrobił wszystko ok lub ewentualnie jechać do innego i jeśli jest coś nie tak wziąć od niego opinię i zarządać zwrotu kasy od tamtego ,a później jeśli taki gość popełnił błąd opisać go na forum marki w dziale "serwisy niepolecane" ,bo zabawa w nabijanie gazu bez wiedzu może komuś dokonać niezłych uszkodzeń ( i oby tylko był to pęknięty po jakimś czasie przewód klimy )
    P.S.
    kiedyś widziałem co może narobić nabicie do układu 0,7 ilości 1,5 ( bo nabijacz myślał ,że są dwie chłodnice klimy a nie jedna ) i jak rozwaliło przewód klimy to od razu rozwaliło też przewód olejowy od wakum pompy i o mało co nie doszło do zatarcia silnika.Był to co prawda tylko jeden taki przypadek ,który znam ,ale zawsze .
    Aha i najciekawsze jest to ,że nabijacz twierdził podobno ,że nabił 0,7 a na fakturze mu sie źle podłorzyło a przewód pękł po prostu sam z siebie .
    pozdrawiam
  • #7 2890580
    ander39
    Poziom 11  
    Wielkie dzieki za porady
    pozdrawiam wszystkich

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat prawidłowej temperatury powietrza wylotowego z klimatyzacji w Renault Laguna II. Minimalna temperatura powinna wynosić około 3-8°C przy maksymalnych ustawieniach nawiewu i zamkniętych pozostałych kanałach, co potwierdza, że 10°C jest w granicach normy, choć może wskazywać na niepełne chłodzenie. Podkreślono, że ilość czynnika chłodniczego R134a (około 850 g) oraz oleju jest ściśle określona dla każdego pojazdu i ma kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy układu klimatyzacji. Niewłaściwe napełnienie może prowadzić do niedostatecznego chłodzenia lub całkowitej awarii systemu. Zaleca się kontrolę ciśnień i ilości czynnika u fachowego mechanika, a także zwrócenie uwagi na kompetencje serwisanta wykonującego napełnianie. Pomiar temperatury powinien odbywać się przy nawiewie skierowanym na twarz kierowcy i zamkniętych innych kanałach, co pozwala na rzetelną ocenę efektywności chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA