logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM TP 390E k. graficzna NeoMAgic 256AV nienaturalne kolory

maromarek 05 Maj 2006 15:39 1479 4
REKLAMA
  • #1 2594827
    maromarek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Sprawa wygląda następująco, obraz wyświetlany na matrycy jest nie naturalny tzn. kolory są jakby pastelowe, nie ma płynnego przejścia między różnymi kolorami np. pasek od jasnego niebieskiego do ciemniejszego niebieskiego jest pokratkowany kolor nie zmienia się płynnie.
    ustawienia komputera
    sterowniki k.graficznej - od producenta
    jakość kolorów- 16 bit 800/600
    Windows XP SP2 / Windows 98 - na obydwóch problem
    Podłączyłem jeszcze monitor LCD do wyscia VGA w lapie i wszystkie kolory są OK.
    Chciałem zamieścić preentscreany tego lapa ale jak przenoszę je na mojego kompa to kolory są dobre ;/
    Postaram się dołożyć zdjęcie z aparatu.
    Pozdrawiam i dziękuję z góry.
  • REKLAMA
  • #2 2594985
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Ja bym probowal od sterownikow i zmiany trybow wyswietlania

Cytat:
    Podłączyłem jeszcze monitor LCD do wyscia VGA w lapie i wszystkie kolory są OK.
    Chciałem zamieścić preentscreany tego lapa ale jak przenoszę je na mojego komputera to kolory są dobre ;/

To chyba logicznie drugie wynika z pierwszego... Sama karta graficzna jest raczej dobra, sprobuj zaladowac sterowniki M$.
  • REKLAMA
  • #3 2595037
    maromarek
    Poziom 11  
    Zmiana trybów nie pomaga, sterowniki zaraz po instalacji są Micr@s@ftu. Nie jestem osobą która pierwszy raz siedzi przy komputerze. Wykożystałem wszystkie możliwości dlatego też pytam na elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #4 2601442
    maromarek
    Poziom 11  
    Zastanawiam się czy nie rozebrać lapa i nie sprawdzić taśm ale czy jest sens, może juz ktoś się spotkał z takimi objawami że na matrycy np. kolor jasno-szary jest jasno-niebieski ;/

Dodano po 3 [minuty]:

Cytat:
    To chyba logicznie drugie wynika z pierwszego... Sama karta graficzna jest raczej dobra, spróbuj załadować sterowniki M$.

Tekst o preentscrenie był od początku później po prostu dodałem info o tym że podłączyłem lapa do LCD, mój błąd nie wymazałem wcześniejszego info o preentscrenie.[/quote]
  • #5 2641186
    maromarek
    Poziom 11  
    Ok udało mi się zrobić zdjęcia matrycy.
    oto one:
    Jak widać paleta kolorów nie zgadza sie z tradycyjną
    Kolejne zdjęcia przedstawiają, że nie ma płynności przejścia między kolorami , powstaje kratkowany obraz.

Zastanawiam się czy powodem jest uszkodzona matryca i czy ewentualna wymiana jej zażegna problem

Pozdrawiam
REKLAMA