logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM LCD - smugi i niska rozdzielczość 640x480 na Windows XP

bobek122 18 Gru 2005 22:39 1391 7
REKLAMA
  • #1 2096311
    bobek122
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    witam1 kupiłem sobie monitorek lcd irmy IBM jest to starszy typ, i mam z nim probem:(( gdy uruchamiam jakis film czy gre to grafika jest brzydka na obrazie są smugi dodam ze monitor pracuje tylko w rozdzielczosci 640x480 32bit . co moze byc tego przyczyną??? czy monitor wymaga sterowników??? komputer pracuje na widowsie xp
  • REKLAMA
  • #2 2096328
    profesore
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    podaj wiecej danych : jaka karta , ile cali .... czy inne tapety są normalnie wyswietlane ?
    jaki odtwarzacz ?
  • REKLAMA
  • #3 2096344
    bobek122
    Poziom 21  
    tzn sprawdzałem na laptopie a potem na stacjonarnym tj: ati redon 9200 , tapety i wszystko inne prawidłowo tylko w filmach i grach cos jest nie tak:( 10cali ma matryca a odtwarzacz to sub edit player oraz winamp animacje winampa działają poprawnie...
  • REKLAMA
  • #6 2096903
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 182
    Miałem kiedyś taki przypadek na 17" LCD. Niby wszytko było ok ale jak się oglądało film to obraz był szary i zasmużony. Ten sam komputer podłączony do zwykłego monitora i wszytko było ok. Pomogło zainstalowanie innych sterowników.
  • REKLAMA
  • #7 2097042
    profesore
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    odinstaluj wszystkie sterowniki i odtwarzacze , potem zainstaluj vplayer + kodeki kaza lite kodekpack / to jest duzy plik ale ma wszystkie prawie kodeki/ lub dshow pack i nimo pak ma hulać , oczywiście mam nadzieje ze niekombinowałeś z ustawieniami karty w sterownikach i masz je zainstalowane najnowsze lub dobre
  • #8 2097600
    bobek122
    Poziom 21  
    tzn musiałem troche pokombinowac w ustawieniach karty graficznej by wogole cos ruszyło bo pisacło video not support ale przy najnizszej rozdzilelczosci i 60hz ruszło. Czy zeby monitor działał poprawnie to trzeba miec go podłaczonego podczas instalacji windows??? ale czy naprawde chodzi o sterowniki? bo jak podłanczam drugi komp to tak samo sie dzieje ale na monitorze normalnym obraz jest ładny i nie ma problemów. Kolega wyzej ma racje mój obraz jest jakby zasmuzony :( dobra zainstaluje winde wgram wszystkie stery i zobaczymy:] pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

a własnie jak to mozliwe ze chodzi o codaki jak w grach oraz jest tak samo zasmużały ????

Dodano po 3 [godziny] 24 [minuty]:

niestety sterowniki nie pomogły:(

Dodano po 26 [minuty]:

a jednak problemy równiez sa z grafą gdyż ustawiłem bardziej zaawansowana graficznie tapete i wyswietla ją jakby było 256kolorów a jest 32bit o co moze chodzic?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada starszy monitor LCD IBM o przekątnej 10 cali, który działa tylko w rozdzielczości 640x480 przy 32 bitach na systemie Windows XP. Problemem są smugi i niska jakość obrazu podczas odtwarzania filmów i gier, mimo że tapety i animacje działają poprawnie. Monitor ma aktywną matrycę, a karta graficzna to ATI Radeon 9200. Próby zmiany sterowników i kodeków (VPlayer, K-Lite Codec Pack, DShow Pack) nie rozwiązały problemu. Ustawienia karty graficznej wymagały modyfikacji, aby obraz w ogóle się pojawił, jednak nadal występuje efekt zasmużenia i ograniczona głębia kolorów (obraz przypomina 256 kolorów zamiast 32 bitów). Dyskusja sugeruje, że problem może wynikać z ograniczeń sprzętowych monitora lub niekompatybilności sterowników, a także z ustawień karty graficznej. Nie jest konieczne podłączanie monitora podczas instalacji systemu, a problem nie dotyczy kodeków, gdyż występuje również w grach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA