logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Attiny2313 - Jak włączyć wewnętrzny oscylator RC w Bascom?

treker 05 Maj 2006 15:43 4432 13
REKLAMA
  • #1 2594848
    treker
    Poziom 25  
    Ocena: 250
    Witam!!!
    Mam kilka pytań (wszystkie dotyczą Attiny2313)
    1. Czy wewnętrzny kwarc jest automatycznie włączony; jeśli nie jak go włączyć z poziomu Bascom'a
    2. Czy jeśli programuej uC w stk200/300 to musze podłączyć zewnetrzny kwarc

Pozdrawiam Treker
    Moderowany przez Light-I:

Poptawiono tytuł

• REKLAMA
  • #2 2594865
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    1. Żaden uC nie posiada wewnętrznego kwarcu...
    Mają tylko wewnętrzny generator RC...
    Fabrycznie włączony jest wenętrzny generator... z tego co pamiętam to na 1MHz...
    2. Tylko jeżeli uC został przestawiony na pracę z zewnętrznym sygnałem taktującym, kwarcem, generatorem itp...
  • #3 2594871
    grzeniua
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    cze!
    ad1. wylaczyc jest latwo: definiujesz to w programie (czestotliwosc) i trzeba jeszcze poustawiac opcje w programowaniu.
    ad2. ja w swoim programatorze podlaczalem i dzialalo super, jak wczesniej go nie bylo to mi sie wieszal i nie chcialo programowac (niby ze nie mogl sie polaczyc)

powodzonka, pzdr
  • REKLAMA
  • #4 2594885
    treker
    Poziom 25  
    Ni etroche sie źle wyraziłem Więc tak
    Czy mały robot taki milibot da rade bez zewnetrznego kwarcu??
    I czy moge programowac be zewnętrznego czy sie zaprogramuje:/
  • #5 2594959
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    Kwarcu używa się gdy istotna jest bardzo stabilna częstotliwość...
    Tak więc w milibocie uC może spokojnie pracować na wewnętrznym generatorze...
    Powinien się bezproblemu zaprogramować pod warunkiem, że nie został przestawiony na zewnętrzny sygnał taktujący...
  • #6 2595005
    treker
    Poziom 25  
    ok dzięki o to chodziło może źle to określiłem nie będiz eto mili bot tylko taki robot o elektronice identycznej jak mili bot tyle że 15 na 15 cm z Attiny2313 i L293D
  • #7 2595391
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Jeśli nie bedzie kolega używał uarta do komunikacji z robotem bo na osculatorku rc może być kłopot ze stabilnościa powinno być ok
  • #8 2595442
    wlamywacz2004
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    U mnie uart na wewnętrznym oscylatorze 8Mhz śmiga bez problemu :]
  • REKLAMA
  • #9 2595475
    treker
    Poziom 25  
    Nie uartu nie bede urzywał a to na ile powininem usatwić wewnętrzny oscylator?
  • REKLAMA
  • #10 2595499
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    to zalezy co chesz uzyskać największa wydajność to oscylator na maxa ale do silników krokowych bedzie trzeba zrobić spore opóźnienia należy wiec tak dobrać czestotliwośc oscylstora aby pogodzić wszystkie aspekty projektu... Cięzko rozsądzic nie majac zarysu projektu i tego co chcesz osiągnąć
  • #11 2595514
    treker
    Poziom 25  
    ok tnx tam bedzie jescze l293d i 2 silniki od Cd i to praktycznie wsyztsko;)
  • Pomocny post
    #12 2596007
    Michał_z1
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    witam.
    Pamiętaj o wstępnym podziale częstotliwości przez 8, który to podział jest fabrycznie ustawiony w ATtiny2313 (można go oczywiście wyłączyć).
    pozdrawiam.
  • #13 2597113
    treker
    Poziom 25  
    Już mam tylko ostatnie pytanie a potem zamykam temat.
    Gdzie ustawić aby kożystał ze swojego oscylatora bo w bascomie można ustawić częstotliwość ale to chyb a jaki bedzie zewnętzrny trzeba gdzies to odznaczyć??
  • #14 2597773
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    hint:fusebits. Jak ty w ogóle się zabierasz do programowania bez przeczytania noty katalogowej ? Brak znajomości angielskiego nie jest wytłumaczeniem, to jest postawowa umiejetność dla elektronika, tak jak znać rodzaje mąki dla piekarza...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wewnętrzny oscylator RC w mikrokontrolerze ATtiny2313 jest fabrycznie włączony i działa zazwyczaj z częstotliwością 1 MHz, choć można ustawić inną częstotliwość w Bascomie poprzez definicję i konfigurację fusebitów. Mikrokontroler nie posiada wewnętrznego kwarcu, a kwarc zewnętrzny jest wymagany tylko wtedy, gdy fusebity są ustawione na pracę z zewnętrznym źródłem taktowania. Programowanie ATtiny2313 za pomocą programatora STK200/300 nie wymaga podłączania zewnętrznego kwarcu, o ile mikrokontroler nie jest skonfigurowany na zewnętrzny oscylator. Warto pamiętać o domyślnym podziale częstotliwości przez 8, który można wyłączyć, aby uzyskać wyższą częstotliwość pracy. Przy projektach z silnikami krokowymi i układem L293D należy dobrać częstotliwość oscylatora tak, aby zapewnić odpowiednie opóźnienia i stabilność działania. Komunikacja UART na wewnętrznym oscylatorze 8 MHz działa poprawnie, jednak stabilność może być problemem przy wyższych wymaganiach. Ustawienia fusebitów decydują o wyborze źródła taktowania i należy je odpowiednio skonfigurować zgodnie z dokumentacją mikrokontrolera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA