logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć laptopa i PC w sieci LAN? Kabel sieciowy nie działa

halogen0 05 Maj 2006 17:29 1059 4
REKLAMA
  • #1 2595212
    halogen0
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam, mam następujący problemik z siecią, chodzi dokładniej o to że chciałem połączyć kompa z laptopem ale w obu komputerach wyświetla sie że kabel sieciowy jest nie podłączony. Kabel jest na 100% dobry bo był podłączany pod dwa komputery choć czasem rozłączał ale to nic nie przeszkadzało. Ktoś mi podpowiedział żebym ustawił prękości na te same i tak zrobiłem, ale nic nie dało. Laptop też jest dobry bo jest świeżo kupiony. Niewiem juz co robić?
  • REKLAMA
  • #2 2595275
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Kabel masz skrosowany?
  • REKLAMA
  • #3 2595344
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Musisz jeden koniec kabla zrobić w standardzie EIA/TIA 568A a drugi w 568B . Tak jak pisze wyżej kolega jest to kabel skrosowany, tzw. crossover .

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #4 2596787
    jeyel
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Oczywiście musi być kabel skrosowany, ale spotkałem się z problem łączenia bezpośrednio notebooka ze stacjonarnym PC. Czasami notebooki nie potrafią się tak skomunikować - nie wiem od czego jest to zależne (chyba jakiś bug w sofcie). Doradzam przestawienie kart w obu maszynach na AUTO i kilka restartów z obu stron. Można też spróbować dograć najnowsze drivery, ale jeśli to nie pomoże to zostaje tylko podpięcie przez switch lub hub.
  • #5 2597803
    Adaś Ciekawski
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    ja doradzam użyć szukaj bo temat jest częsty
    choćby TUTAJ

pzdr i powodzenia
REKLAMA