logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalne ustawienia silnika diesla: kąt wtrysku, dawka paliwa, moc

DOHC 06 Maj 2006 18:16 5639 10
REKLAMA
  • #1 2598875
    DOHC
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Witam

Ma ktos moze jakies materialy na temat silnikow diesla ? , chodzi mi o to przy jakich ustawieniach silnik osiaga najwiekrza moc tzn kat wtrysku , dawka paliwa itd ,co sie jeszcze zmienia , chodzi mi ogolnie o teoretyczna dyskusje

pozdrawima
  • REKLAMA
  • #2 2599114
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Modyfikowane parametry to, jak już napisałeś, kąt wyprzedzenia wtrysku, oraz czas otwarcia wtryskiwacza. Z reguły kat wyprzedzenia wtrysku to ok 20 - 50° przed ZZW. Współczynnik nadmiaru powietrza zawiera sie w granicach 1,2 - 1,8. Dane które podałem to średnie wartości dla normalnych (urzytkowych) samochodów. Ale w nowoczesnych jednostkach napedowych masz wtrysk pilotujący (dokładnie to w niektórych silnikach wtrysk pilotujący jest podawany nawet 3 - 4 razy) przed podaniem głównej dawki paliwa, a na koniec jest jeszcze podawana dawka dopalająca. Więc tutaj najpierw dokładnie dowiedział bym sie co to za jednostka bo w tym przypadku tuning elektroniczny wydaje mi sie dosyć skomplikowany, no i oczywiście zmiana ciśnienia doładowania.
  • REKLAMA
  • #3 2599303
    DOHC
    Poziom 19  
    hmm... ja narazie staram sie ogarnac dokladniej zasade dzialania takiego silnika , silnik jesli zdecyduje sie na jakies rzezbienie zapewne bedzie 1.9 TDI VAG , gdybys mial jakies publikacje w pdf , moze jakies tytuly ksiazek bo ciezko mi jest sobie wyobrazic jak sie to stroi , w benzyniaku wiadomo nie dopuszczamy do spalania stukowego i wiadomo jak to robic opuzniamy zaplon itd i chodzi i o to na co sie patrzy w TDI
  • #4 2599336
    Roli
    Poziom 26  
    W benzynie mamy tak, że przy zbyt wysokim stopniu sprężania mamy samozapłon (musimy miec paliwo wysokooktanowe) - w dieslu możemy opóźnić moment wtrysku (wyższe ciśnienie - szybszy samozapłon). Spalanie stukowe - w dieslu odpada ten przypadek. Tylko że gdy mamy wyrąbane wtryskiwacze i leją to wypala nam dziury w tłokach, ale to dzieje sie tylko w takim przypadku gdy paliwo osiądzie na tłoku. Pewnym ominięciem problemu wypalania tłoków będzie podniesienie ciśnienia wstryskiwania - wtedy nastąpi lepsze rozdrobnienie paliwa (nawet przy drastycznym zwiększeniu dawki) i nie bedzie siadało na tłoku. Ale ograniczeniem jest wytrzymałość instalacji paliwowej - sekcji wysokociśnieniowej. W tym momencie również trzeba wziąć pod uwage ze elektromagnesy we wtryskiwaczach beda musiały pokonać większy opór przy zwiększonym ciśnieniu a to jest równe większemu zużyciu prądu. No i trzeba wziąć pod uwage wytrzymałość mechanizmu korbowo tłokowego, ale w dieslu z tego co wyczytałem i zaobserwowałem to wydaje mi sie że w przypadku silnika 1.9 VAG ten temat można pominąć, bo wytrzyma spokojnie ok 200 KM i adekwatną liczbe niutonów. W przypadku pompowtryskiwaczy (bo o takim silniku mówimy) skupił bym sie na podniesieniu ciśnienia doładowania i wystrojeniu odpowiednim układu wtryskowego.
  • #5 2600122
    DOHC
    Poziom 19  
    Dzieki za rozjasnienie sytuacji , a jak to jest z dymieniem ? dymienie wystepuje chyba jesli nie cala mieszanka jest spalona tak ??

moze masz jakies materialy , jakies pdfy dla serwisantow , przekroje itp dla 1.9TDI VAG ale mi chodzi bardziej o te na pompie nie na pompo wtryskiwaczach
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2600966
    Roli
    Poziom 26  
    Co do dymienia masz racje, wystepuje ono wtedy, gdy jest maxymalne przedawkowanie wtryskiwanego paliwa (ładnie to widać w Lupo ścigającym na 1/4 mili). Konkretnych materiałów nie mam na temat diesla, ale mam jakieś wykresy, budowe pomp, etc. Jak coś to podaj mi maila na priv to Ci wyśle to czym dysponuje.
  • #7 2602432
    DOHC
    Poziom 19  
    czytalem duzo o tych dieslach i doczytalem ze strojenie powinno sie zaczynac od ustawienia sobie maksymalnego doladowania i potem dolewamy paliwa az zacznie dymic , to tak w skrocie nie wiem jeszcze co zmienia zmiana kata wtrysku
  • #8 2603458
    Roli
    Poziom 26  
    Generalnie to wygląda tak: zmiana kąta wtrysku zmienia punkt w którym jest uzyskiwane maxymalne ciśnienie. Jak wiesz max ciśnienie musi być uzyskiwane tuż po ZZW aby otrzymać max sprawność. W dieslu jest to wazne ponieważ spalanie trwa dłużej niż w benzynie. Do tego dochodzi jeszcze wymieszanie paliwa z powietrzem - które w tym przypadku zachodzi bezpośrednio w cylindrze i jest na to też mało czasu.
  • REKLAMA
  • #9 2604015
    DOHC
    Poziom 19  
    hmm... czyli tak , teoretycznie mogli bysmy nie ruszac konta wtrysku , tylko zwiekrzac dawke przez podniesienie cisnienia na pompie do tego odpowiednio zwiekrzac doladowanie i by gralo i silnik by zyl ale dodatkowo mozna cos zyskac bo przy podniesieniu cisnienia na wtryskach paliwo jest lepiej rozpylane , szybciej sie miesza z powietrzem i spala dlatego mozna przyblizyc kat wtrysku w kierunku górnego martwego polozenia tak ??
  • #10 2605587
    Roli
    Poziom 26  
    Co do opóźniania zapłonu to nie robił bym tego przez próbami drogowymi, ewentualnie na hamowni, ponieważ może być dobrze na niskich i średnich prędkościach obrotowych, ale na wysokich może nie zdążać spalać mieszanki i bedzie drastyczny spadek mocy/momentu. Wiec najpierw zwiększ doładowanie, później dolewaj paliwa i musisz wyczuć ten moment kiedy jest odpowiedni stosunek "AFR". A później dopiero kombinuj z kątem wyprzedzenia wtrysku. Przynajmniej ja to tak widze.
  • #11 2605935
    DOHC
    Poziom 19  
    nie no narazie to taka teoria nawet diesla nie mam ale warto sie doksztalcic , dzieki za ciekawa dyskusje :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalnych ustawień silników diesla, ze szczególnym uwzględnieniem kąta wtrysku, dawki paliwa oraz mocy silnika. Kluczowymi parametrami są kąt wyprzedzenia wtrysku (zwykle 20-50° przed ZZW) oraz czas otwarcia wtryskiwacza, które wpływają na moment uzyskania maksymalnego ciśnienia spalania i efektywność procesu spalania. W nowoczesnych silnikach stosuje się wtrysk pilotujący oraz dawkę dopalającą, co komplikuje strojenie. Zwiększenie ciśnienia wtrysku poprawia rozpylenie paliwa, co zapobiega osiadaniu paliwa na tłoku i wypalaniu go, jednak wymaga wytrzymałości instalacji paliwowej i większego zużycia prądu przez elektromagnesy wtryskiwaczy. Doładowanie silnika powinno być ustawione maksymalnie, a następnie dawka paliwa zwiększana do momentu pojawienia się dymienia, które świadczy o nadmiarze paliwa. Opóźnianie kąta wtrysku może poprawić pracę na niskich i średnich obrotach, ale na wysokich może powodować spadek mocy z powodu niedopalenia mieszanki. Strojenie powinno odbywać się etapami: najpierw zwiększenie doładowania, potem dawki paliwa, a na końcu korekta kąta wtrysku. Przykładowym modelem omawianym w dyskusji jest silnik 1.9 TDI VAG, dla którego poszukiwano materiałów technicznych i publikacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA