logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Car 300D – brak odbioru stereo i RDS po rozkodowaniu, wymiana BF999

kakiszon18 03 Sie 2006 12:59 1966 11
REKLAMA
  • #1 2876180
    kakiszon18
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    witam ! mam problem z radiem jak w opisie generalnie chodzi o to ze nie łapie fal radiowych tak jak powinien. nie wskakuje stereo ani nie łapie informacji z rds-u z początku myślałem ze może tranzystor na wejsciu w głowicy padł (bf999 bo radio czasami miało przebłyski) ale tranzystor został wymieniony i radio gra dosyc mocno ale dalej nie łapie stereo ani rdsu tylko co jakiś czas słychac takie piknięcia o czestotliwości m/w takiej jak zmieniaja sie wiadomosci rds :/ dodam ze radio było rozkodowane zanim je kupiłem i działo sie tak od poczatku. możliwe ze to wina tego rozkodawania ??? podrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 2876499
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Możliwe, spróbuj podstawić prawidłowy eeproma ale nie ten w procesorze a ten zewnątrzny, lub pusty eeprom.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 2876692
    kakiszon18
    Poziom 16  
    hmmm i tu jest zonk :/ nie mam programatora ani pojecia o tym jak to zrobic :D
  • #4 2876995
    SlaweK
    Poziom 43  
    Kup nowy eepromik, 2-3zł kosztuje i będzie pusty.

SławeK
  • #5 2879441
    kakiszon18
    Poziom 16  
    czyli cały ten eepromik za co odpowiada ? tylko za sprawe kodu ? czy jeszcze ma jakieś inne funkcje ?
  • REKLAMA
  • #6 2880894
    trytronik
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    kolega slawek ci radzil kup eeproma i zaprogramuj go odpowiednia zawartoscia

Dodano po 1 [minuty]:

kolega slawek ci radzil kup eeproma i zaprogramuj go odpowiednia zawartoscia
  • REKLAMA
  • #7 2880968
    SlaweK
    Poziom 43  
    Nie, SławeK doradził kupienie nowego czystego (pustego) eeproma jak kolega nie ma czym go zaprogramować to może spróbować zrobić to na pustym, i nie mówił o eepromie w procesorze ale o tym zewnętrznym w którym niektórzy szukają kodu.

SławeK
  • #8 2882562
    kakiszon18
    Poziom 16  
    no i nie dowiedziałem sie ... to jest poprostu pamieć jakaś czy co :>? jeszcze byłbym bardzo wdzięczny jakby mi ktoś powiedział który to jest :]
  • Pomocny post
    #9 2885494
    sq3hta
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Dobrze byloby zmienic numer seryjny na Twoj, z pustym też przechodzi. Miałem kiedyś podobną sytuację, więc koledzy radzą raczej dobrze, choć 100% pewności nie ma.
    Załączniki:
    • Blaupunkt Car 300D – brak odbioru stereo i RDS po rozkodowaniu, wymiana BF999 car300_eeprom.jpg (65.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • car300d_24c016.bin (256 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2897269
    kakiszon18
    Poziom 16  
    witam ... :) wymienilem tego eeproma tak jak radziliscie i po sprawdzeniue okazalo sie ze nie jest wcale lepiej wrecz przeciwnie.... radio po wlaczeniu wyswietla safe ..po kilku sec pokazuje sie napis program i zaczyna grac radio ..ale nie gra oczywiscie tak jak powinno gra tylko jedna strona ...i co kilka sec słychac beep :/ poza tym stacje mozna przełaczac ale dalej przy manualnym szukaniu nie wskakuja stacje :/ i cały czas wyswietla program .... co teraz :> ?
  • Pomocny post
    #11 2900544
    SlaweK
    Poziom 43  
    Teraz to już chyba tylko w paczkę i do kogoś kto ma trochę więcej sprzętu. Sam już chyba niewiele więcej zdziałasz, ja następne co bym próbował to program w procesorze podmienić. Oczywiście nie wykluczam uszkodzenia w torze FM ale zwykle od procesora i pamięci się zaczyna, tak jak np serwis Nokia ma obowiązek nim zacznie szukać uszkodzenie w telefonie najpierw wgrywa nowy pewny soft a potem szuka uszkodzenia.

SławeK
  • #12 2903593
    kakiszon18
    Poziom 16  
    hmmmm nie wiem czy mi sie sie to bedzie opłacało skoro nowe urzywane radio bedzie kosztować ok50 zl :/ hmmm zostanie pewnie na części badz na podmiane :D:D:D pozdrawiam dziekuje za wszelkie porady ..temat uważam za zamkniety :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Blaupunkt Car 300D, które po rozkodowaniu nie odbiera poprawnie fal radiowych, nie przełącza się na tryb stereo ani nie odbiera informacji RDS. Wstępnie podejrzewano uszkodzenie tranzystora BF999 na wejściu głowicy, który został wymieniony, jednak problem pozostał. Sugerowano wymianę zewnętrznej pamięci EEPROM na pustą lub z prawidłowym oprogramowaniem, gdyż może ona zawierać kod zabezpieczający lub inne dane konfiguracyjne. Po wymianie EEPROM radio wyświetla komunikaty "SAFE" i "PROGRAM", gra tylko na jednym kanale, a manualne wyszukiwanie stacji nie działa poprawnie. Zalecano również rozważenie podmiany oprogramowania procesora, jednak ze względu na koszty naprawy i dostępność używanych urządzeń, autor zdecydował się zakończyć temat i pozostawić radio na części. Wskazano, że problem może leżeć w oprogramowaniu procesora lub uszkodzeniu toru FM, a naprawa wymaga specjalistycznego sprzętu i wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA