logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować numer przychodzący na telefonie stacjonarnym TPSA?

goldboss 07 Maj 2006 08:22 4876 11
REKLAMA
  • #1 2600305
    goldboss
    Poziom 18  
    Ocena: 101
    czy jest możliwość zablokowania nr. telefonu przychodzącego w sieci tpsa
    chodzi mi konkretnie o jeden nr. ktoś robi głupie dowcipy i dzwoni na mój
    nr. stacjonarny o różnych porach dnia i nocy.Znam ten nrumer i niewiem co zrobić gość mi niedaje spać budzi taż dzieci po nocach.
    Marek
  • REKLAMA
  • #2 2600317
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    jak wiesz jaki nymer- masz prezentacje to zgłos na policję!!! gosć sie nie wywinie -bo operator rejestruje jego połaczenia wychodzące
    Masz gościa na tacy-zgłos to i po sprawie
    Operator nie blokuje takich połaczeń-jeden numer
  • #3 2600641
    goldboss
    Poziom 18  
    co z tego ze mam nr telefonu to ten (880423450) i pojde na policje
    jak ten nr jest chyba z heyah (na karte) oni go napewno nie znajda
    tylko strace czas i nerwy. ten gostek wogole sie nie odzywa jak podniose sluchawke. tylko puszcza tz. gluche telefony.
  • REKLAMA
  • #4 2601537
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Odbieraj szybko za każdym razem (może jakiś aparacik z autoodbieraniem? fax?)
    W końcu mu się odechce bo to go będzie za dużo kosztowało :-)

PS. Mój Gigaset 4015 Comfort ma funkcję "Autoodbieranie" ;-) Jak nie masz bezprzewodowca to może coś takiego...
  • REKLAMA
  • #5 2601676
    goldboss
    Poziom 18  
    moze to jest jakies rozwiazanie ale trudno jest spac z telefonem a faksu
    niemam moze ktos ma jeszcze inne pomysly, moze dziada zatkac smsami
    ale to tez kosztuje
  • #6 2602557
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    możesz wieczorem zrobić natychmiastowe przekierowanie na poczte głosową, Ty za to nie płacisz a jemu zaliczy za każdym razem. jednak nawet znajomi się wtedy nie dodzwonią do Ciebie. No niestety musisz zaufać naszej policji. Jak zgłosisz to swjemu operatorowi to znajdą go bez obawy - to jedyny sposób bez zmiany numeru, bo ten też możesz sobie zmienić i zastrzec....
  • REKLAMA
  • #7 2603382
    rudolf501
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Z tego co wiem to policja jest nawet w stanie znaleźć żartownisia co puszcza "głuche" z zastrzeżonego (prywatnego - blokada CLIR). Także nie martw się i zgłoś jak najszybciej. Nawet jak ten klient wyrzuci karte SIM z tym 880, to i tak go znajda po IMEIu telefonu (bo pewnie włoży jakąś nastepna karte do tego samego aparatu). Więc do boju! :wink: Pozdrawiam. :lol:
  • #8 2616322
    Marksrz
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    są też aparaty z filtrem połączeń przychodzących
    po wpisaniu nr, tel nie zadzwoni ,testowałem to na aparacie T-concept CPA710
  • #9 2630512
    zbv
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Ja popieram zgłoszenie na Policje, przynajmiej przestraszą żartownisia.
  • #10 2630847
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Bez problemu go namierzą. Rozmawiałem o tym - mają sporo metod. Najważniejsze, żeby się im chciało. (Musisz trochę sprawę przejaskrawić, że dzwoni bardzo często itd.)Można też zobaczyć gdzie i kiedy (z jakiego punktu) doładowywał konto. A długo te nie smaczne dowcipy trwaja?

Pozdrawiam
  • #11 2631435
    goldboss
    Poziom 18  
    narazie wystraszylem goscia wysylajac sms jak go mozna namierzyc i co za to grozi mam narazie spokoj ale jak znowu bedzie mnie niepokoil to spewnoscia pojde na gline
  • #12 2684645
    vper
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Witam,

Jeśli są to tylko głupie żarty, policja palcem w bucie nie kiwnie. Jeśli chcesz aby potraktowali Cię poważnie powiedz im, że gość Ci grozi, szantażuje, itp. Ale możesz sobie samemu zaszkodzić, bo jak potraktują Cię zbyt poważnie to to kłamstwo i tak wyjdzie na jaw, a do tego możesz nabawić się kłopotów z wprowadzaniem w błąd organów ścigania.

Jeśli znasz numer delikwenta, spróbuj do niego zadzwonić podając się za jego operatora telefonicznego i przekaż mu informację, że kierujesz (jako operator) sprawę na policję w związku ze składaniem gróźb karalnych pod adresem innego abonenta. Wiele razy używałem skutecznie tego fortelu na prośbę moich abonentów, którzy nękani przez gówniarzy i olewani przez policję pozostawieni byli właściwie na pastwę losu.

Pozdrawiam
    vper

Podsumowanie tematu

✨ W sieci TPSA nie ma możliwości bezpośredniego zablokowania pojedynczego numeru przychodzącego na telefon stacjonarny. Operator rejestruje połączenia wychodzące, co umożliwia zgłoszenie nękającego numeru na policję, która może go namierzyć nawet w przypadku kart prepaid (np. Heyah) dzięki identyfikacji IMEI telefonu i analizie doładowań. Jako rozwiązania tymczasowe proponowane są: szybkie odbieranie połączeń (np. za pomocą funkcji autoodbierania w aparatach telefonicznych), przekierowanie połączeń na pocztę głosową, co generuje koszty dla nękającego, oraz użycie aparatów z filtrem połączeń przychodzących, które blokują wybrane numery. Wskazane jest także stosowanie metod psychologicznych, takich jak wysyłanie SMS-ów ostrzegających o konsekwencjach prawnych. Zmiana numeru i jego zastrzeżenie to ostateczność. Policja dysponuje narzędziami do skutecznego namierzania sprawców, jednak wymaga to zgłoszenia i współpracy abonenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA