logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta graficzna Riva 128 i problemy ze zmianą rozdzielczości

Xan-dark_elve 07 Maj 2006 12:14 2293 17
REKLAMA
  • #1 2600867
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam. Naprawiam koledze komputer i napotkałem problem. Z uwagi na to że komputer jest dosć stary zainstalowałem system WinShit 98 SE oraz sterowniki do grafiki z oficjalnej strony nvidii... doinstalowałem również sterowniki do Voodoo I i postanowiłem zmienić rozdzielczość... komputer pomimo zaznaczonej opcji "zachowaj bez ponownego uruchamiania" chce restartować komputer. Klikam "ok" [a co mi tam], komp uruchamia się, a rozdzielczość bez zmian albo zawiesza się i stoii podczas ponownego uruchamiania... co robić w takiej sytuacji ?

Procek: Amd K6 300. Grafika: Riva 128, Akcelerator: Voodo I, Płyta główna: nieznana :P
  • REKLAMA
  • #2 2600918
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 928
    a sterowniki do płyty głownej masz powgrywane ?

a sprawdzałes na innych sterownikach np . na starszej wersji ?
  • REKLAMA
  • #3 2601085
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Stare też nie pomagają... ciągle mam problem z rozdziałką... :(
  • #4 2601099
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Odlacz voodoo, zainstaluj stery rivy - po instalacji sterownika w 98 musi byc restart!. Bez restartu tylko zmiany miedzy 16-24-32 bit (256 tez, ale winda nie przemapuje kolorow :P) - a win98 bez sterownika chodzi w 16 kolorach - stad koniecznosc restartu. Zobacz co bedzie. Dopiero po tem wsadz voodoo, zainstaluj stery. Moze pomoze.
    Pozdrawiam.
  • #5 2601102
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Xan-dark_elve napisał:
    Płyta główna: nieznana

Podaj łańcuch znaków pokazujący się podczas uruchamiania komputera na dole ekranu z lewej strony.
  • #6 2605970
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Nie pomaga wypięcie Voodo... nawet reinstalka systemu nie pomaga.
  • #7 2606715
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Sprawdz w BIOSie czy masz zaznaczone Assign IRQ to AGP (czy cos rownowaznego). Czy ta Riva to jakis oryginal (Diamond, Elsa), czy no-name?
  • #8 2606843
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Zatem, w przypadku takich problemów, uwazam, ze :) nie ma sensu sie meczyc. Riva 128 to staruszek, wiec dzisiaj zakup karty tej klasy (a nawet ciut lepszej) to groszowa sprawa - moze warto to rozwazyc ?
  • REKLAMA
  • #9 2606889
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ja to w ogole nie wiem po co w tej konfiguracji VooDoo, chyba tylko dla kompatybilnosci z pewnymi starymi grami tylko pod glide, bo Riva jest pod kazdym wzgledem lepsza.
  • #10 2606927
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    DooMinick - mylisz sie. Do gier voodoo bedzie lepsze - jest mniej problemowe, ma ladniejsza jakosc obrazu, i obsluguje glide.
  • REKLAMA
  • #11 2606963
    DooMinick
    Poziom 21  
    Wlasnie napisalem, ze tylko do starych gier, ktore obsluguja tylko glide VooDoo sie nada, to co moze isc w OpenGL lub D3D powinno od razu isc na Rive, bo niestety ale i jakosc lepsza na Rivie (VooDoo traktuje rozmycie bardziej globalnie i rozmywa nie tylko tekstury, co czasem irytuje) i szybkosc tez. Mialem dlugo Rive, pozyczylem od kumpla VooDoo na jakis czas i testowalem sobie po kolei na obu.
  • #12 2607449
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Kolega nie posiada pieniędzy, a mimo wszystko chcieliśmy sobie pograć przez sieć w IWD stąd to całe zamieszanie... po prostu MUSIMY to jakoś naprawić.
  • #13 2608469
    DooMinick
    Poziom 21  
    Niby musicie, a na pytania nie odpowiadasz, jak ktos chce pomoc...

Przeczytaj temat raz jeszcze i odpisz na zadane przez uzytkownikow pytania to moze cos sie wymysli, inaczej udaj sie do wrozki po porade, bedzie pewnie celniejsza niz nasza, bo ona ma we wrozeniu wieksze doswiadczenie.
  • #14 2612210
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    "Riva 128 to staruszek, wiec dzisiaj zakup karty tej klasy (a nawet ciut lepszej) to groszowa sprawa - moze warto to rozwazyc ?" - brak funduszy... nawet te najmniejsze idą na przeżycie na studiach.

"Sprawdz w BIOSie czy masz zaznaczone Assign IRQ to AGP (czy cos rownowaznego). Czy ta Riva to jakis oryginal (Diamond, Elsa), czy no-name?" - riva 128 firmy bliżej ni określonej [brak czegokolwiek na karcie]. A opcję assign to VGA [bo tylko taka jest] mam na enabled...

"a sterowniki do płyty głownej masz powgrywane ?" - tak, system je wykrywa.

"a sprawdzałes na innych sterownikach np . na starszej wersji ?" - sprawdzałem koło 8 innych, starszych wersji...

"Odlacz voodoo, zainstaluj stery rivy... Dopiero po tem wsadz voodoo, zainstaluj stery." - tak zrobiłem. i ciągle nic. Po raz pierwszy nic z tego nie rozumiem... :|
  • #15 2612593
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6495
    Kolejność instalowania:
    Windows 98SE
    :arrow: Sterowniki chipsetu / AGP GART :!:
    Sterownik karty graficznej (skoro to Riva 128 to nie jest to Forceware)
    DirectX 9.0c
  • #16 2612633
    DooMinick
    Poziom 21  
    Proponuje nie DirectX 9 a starszy jakis, zaczynajac od 5 (chyba taki wbudowany jest w W98). Pierwsze gry na Rivie odpalalem na DX5 i z nim na pewno dziala. Co do sterownikow to na pewno zaden Forceware nie wchodzi w gre, to przeciez na chipsety nVidii, ale stare dosyc sterowniki tylko do 128/128ZX.

Czy karta dzialala wczesniej poprawnie, czy jest z jakiegos niepewnego zrodla (np szafy)?

Moze sprobuj ze sterownikami monitora, zamiast Monitor PnP jakis model zblizony wybrac i wylaczyc PnP dla monitora? Czy gry pod DOS potrafia ustawiac sobie rozne rozdzielczosci?
  • #17 2613923
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Jedyne, co przychodzi mi jeszcze do glowy - to zrzut biosa :). Tzn.: zebys spisal wszystkie opcje i ich aktualne ustawienia z BIOSu - moze tam cos jest nie tak? Poza tym czy aby voodoo 1 nie jest pelna karta (akcelerator + karta grafiki)? Jezeli tak, to moze wlasnie dlatego jest problem - konflikty zasobow przy zainstalowanych 2 kartach graficznych...
  • #18 2614421
    DooMinick
    Poziom 21  
    ZeeWolf napisał:
    Poza tym czy aby voodoo 1 nie jest pelna karta (akcelerator + karta grafiki)?

Wlasnie VooDoo 1 jest tylko i wylacznie akceleratorem (za wyjatkiem tak zwanego Banshee, ale latwo go poznac po tym, ze ma tylko jedno gniazdo D-Sub z tylu i nie laczy sie go kabelkiem z karta graf). Dziala w kombinacji z Riva 128ZX na 100%, bo tak kiedys mialem przez krotki czas.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmiany rozdzielczości na komputerze z procesorem AMD K6 300, kartą graficzną Riva 128 oraz akceleratorem Voodoo I pod systemem Windows 98 SE. Po instalacji oficjalnych sterowników Nvidii do Riva 128 i sterowników Voodoo I, próba zmiany rozdzielczości wymusza restart systemu, który kończy się brakiem zmiany rozdzielczości lub zawieszeniem podczas restartu. Próby użycia starszych wersji sterowników oraz reinstalacji systemu nie przyniosły efektu. Sugerowano odłączenie Voodoo I i instalację sterowników Riva 128 z restartem systemu, a następnie ponowne podłączenie Voodoo, jednak problem pozostał. Poruszono kwestie ustawień BIOS, w tym opcji przypisania IRQ do AGP, która jest włączona, oraz pytano o oryginalność karty (brak jednoznacznej identyfikacji producenta). Dyskutowano o kompatybilności i roli Voodoo I jako akceleratora 3D współpracującego z Riva 128, a także o możliwych konfliktach zasobów przy dwóch kartach graficznych. Zalecano sprawdzenie sterowników chipsetu i AGP GART, kolejności instalacji sterowników oraz użycie starszych wersji DirectX (np. 5 zamiast 9). Wskazano, że Riva 128 to starsza karta, a zakup nowszej karty graficznej mógłby rozwiązać problem, jednak brak funduszy uniemożliwia tę opcję. Proponowano także sprawdzenie sterowników monitora i wyłączenie PnP monitora. Ostatecznie problem pozostaje nierozwiązany, a użytkownik poszukuje sposobu na stabilną zmianę rozdzielczości bez restartu i zawieszeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA