logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie o Wireless. Jaki router kupić do zrobienia sieci?

incus3 08 Maj 2006 23:01 1088 5
REKLAMA
  • #1 2606678
    incus3
    Poziom 1  
    Witam.
    Jestem w Anglii i mam pewien problem.Mamy internet z kablowki.
    Na koncu kabla antenowego jest podlaczony modem.W modemie sa jeszcze 2 gniazdka 1-sz rj45 i 2gie USB w celu podlaczenia do komputera.
    Moj problem jest taki ze mamy 3 laptopy i chcemy zrobic siec wirless [ potrzebujemy router ale wiekszosc chyba ma wejscie adsl - prosze o rade jaki router wirless ma wejscie na sygnal ethernet (wtyczka rj45) lub wejscie usb.Zgory przepraszam jestem poczatkujacy
    Pozdrawiam tomek
  • REKLAMA
  • #2 2610299
    KanGu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jest wiele AP z wbudowanym routerem zazwyczaj mają one 4 wyjscia rj45 i jedno wejscie rj45 WAN a do tego WI-Fi urzywając takiego AP będziesz miał mozliwość z kolegami albo podłączyć się kablem, albo urzyć radia.
  • REKLAMA
  • #3 2610792
    dfalisz
    Poziom 11  
    Zwykły router może nie wystarczyć. W zależności od sieci kablowej, być może będzie musiał posiadać funkcję maskowania(klonowania) MAC
  • REKLAMA
  • #4 2611749
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Wiekszośc routerow ma wejscie (WAN) na rj-45. NA 3 spokojnie wystarczy np d-link 524. Ma wejscie na rj45 (WAN) i 4 porty LAN (wyiscia na rj45) i wifi, a takze mozliwośc klonowania MAC.
  • REKLAMA
  • #5 2612301
    mpralat2
    Poziom 17  
    MaxFm dobrze radzi. Mozesz jeszcze kupic Linksys wrt54g. Oba sa w podobnej cenie i powinny rozwiazac Twoj problem.
  • #6 2612712
    mariush'ek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    incus3 napisał:

Na koncu kabla antenowego jest podlaczony modem.W modemie sa jeszcze 2 gniazdka 1-sz rj45 i 2gie USB w celu podlaczenia do komputera.

Tak sobie myśle, że jeżeli ma dwa niezależne wyjścia to raczej to jest modem+router. Jeśli tak to wystarczy Ci jakiś AP jeśli chcesz wireless.

jak byś dał rade podej nazwe tego "modemu".

Jeśli sie myle prosze mnie poprawić :D
REKLAMA