logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra 1.4 16V - dlaczego nowa sonda lambda psuje się po miesiącu?

paka60 09 Maj 2006 21:52 3093 8
REKLAMA
  • #1 2609804
    paka60
    Poziom 11  
    Witam jaka moze byc przyczyna ze po wymianie sondy po okolo 1miesiaca obiawy powracaja i sonda do wymiany pomocy:cry::cry::cry:
  • REKLAMA
  • #2 2609816
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3927
    Witam!
    Napisz jakie objawy i jaką sondę wstawiłeś, czy oryginał czy jakaś uniwersalna (podaj firmę)
  • REKLAMA
  • #3 2609849
    paka60
    Poziom 11  
    pierwsza sonda byla uniwersalna druga wstawilem orginal Delco jak odpale to po jakies 1min. samochod gasnie na wolnych obrotach i musze go trzymac na obrotach az sie silnik nagzeje

Dodano po 3 [minuty]:

dodam ze juz wymienilem przewody wn,swiece,czujnik tem. do kompa i czujnik przeplywu powietrza
  • REKLAMA
  • #4 2611017
    andrend
    Poziom 26  
    Ocena: 605
    Poszukaj orginalnej takiej jaka jest przewidziana dla twojego silnika, zamontuj i po problemie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2611336
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Jeśli nie byłeś na testerze to pojedź, bo to może być coś poważniejszego.
  • #6 2611408
    paka60
    Poziom 11  
    kody zostaly zczytane i wychodzi ze sonda lambda tylko co jest najdziwniejsze ze toe obiawy sa nie zawsze i niezapala mi sie kontrolka chek endzine
  • #7 2611643
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 192
    Witam!!
    1.Sade mozna sprawdzic zwyczajnym miernikiem!
    2.Przy padnietej sadzie nie zawsze bedzie Ci sie zapalac zolta lampka.
    3.Auto ma gaz? (jesli tak to sprawdz czy wszystko jest w porzadku z instalacja gazowa - mam na mysli obwod sady)
    4.Warto sprawdzic urzadzeniem diagnostyczym podglad pracy czujnikow podczas pracy auta, a nie tylko kody bledow (Tech ew. euroscan)

Pozdrawiam!!
  • #8 2612756
    paka60
    Poziom 11  
    jautro jade do elektronika ktory bedzie sprawdzl wszystko bo ja juz nie mam sily do mojej asterki

Dodano po 1 [minuty]:

jautro jade do elektronika ktory bedzie sprawdzl wszystko bo ja juz nie mam sily do mojej asterki
  • #9 2625529
    paka60
    Poziom 11  
    Wyszlo szydlo z worka padnienty zawor EGR zaslepilem i wszystko OK.Autko zbiera sie jak burza

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Opel Astra 1.4 16V po wymianie sondy lambda na oryginalną Delco pojawiły się problemy z gaśnięciem silnika na wolnych obrotach oraz koniecznością podtrzymywania obrotów do nagrzania silnika. Wcześniej zamontowano sondę uniwersalną. Wymieniono także przewody wysokiego napięcia, świece, czujnik temperatury do komputera oraz czujnik przepływu powietrza. Pomimo odczytania kodów błędów, które wskazywały na sondę lambda, objawy pojawiały się nieregularnie, a kontrolka check engine się nie zapalała. Zalecano sprawdzenie sondy miernikiem, diagnostykę urządzeniem Tech lub Euroscan oraz kontrolę instalacji gazowej, jeśli była zamontowana. Ostatecznie problemem okazał się uszkodzony zawór EGR, którego zaslepienie rozwiązało problem i przywróciło prawidłową pracę silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA