logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Za słaby wzmacniacz? Wzmacniacz 2x35. Membrany latają jak oszalałe.

Kubek89 09 Maj 2006 23:26 2764 17
REKLAMA
  • #1 2610234
    Kubek89
    Poziom 11  
    Mam kolumny, stare.. nawet bardzo stare Altus 75, ale głośniki są w nich wymienione, ponieważ stare juz się nie nadawały.
    Wiem, że nie ma się czym chwalić ale siedzą w nich głosniki niskotonowe 10' A-tex Sound
    :cry:
    Parametry głosnika:
    Średnica 25cm ,10cali
    Moc znamionowa 100W
    Moc maksymalna 200W
    Impedancja 4 lub 8 om
    Pasmo przenoszenia 30-5000Hz
    Częstotliwość rezonansowa 38Hz
    Skuteczność 89dB

jakieś sredniotonowe altronix.. i oczywiscie gwizdki
    Nie wiem jakie bo nie interesowalo mnie to wczesniej

Posiadam także wzmacniacz Unitra PW 9013, dwukanałowy 2x35W przy 8 ohmach.

Wiem, że te całe A-texy to straszny badziew, no ale co zrobić:|
    I mam pytanie czy pod takie dwie kolumny wzmacniacz 2x35 jest za słaby? Bo z tych głosników się za dużo nie "wycisnie" ale przy wskazniku 6 na Volume już strasznie pierdzą i membrany lataja jak oszalale. Czy mocniejszy wzmacniacz miałby lepsza kontrole nad tymi glosnikami i zagraloby lepiej??
  • REKLAMA
  • #2 2610373
    brzuch0
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Być może we wzmacniaczu wyschnięte są elektrolity w kondensatorach . Miałem to samo przy Altonach 110 i wzmacniaczu Diory (chyba 502) . Też tam membrany latały jak oszalałe po wymianie kondensatorów wszystko było ok .
  • #3 2610524
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    Kubek89 napisał:
    Czy mocniejszy wzmacniacz miałby lepsza kontrole nad tymi glosnikami

Nie koniecznie. Kwestia "kontroli" głośników nie zależy bynajmniej od mocy wyjściowej wzmacniacza, lecz od jego współczynnika tłumienia - czyli stosunku impedancji wyjściowej wzmacniacza do impedancji obciążenia. Innymi słowy, współpraca kolumny ze wzmacniaczem o większej mocy, ale o gorszym współczynniku, może w efekcie przynieść nawet gorsze rezultaty.

Wzmacniacz dostarcza określoną moc do głośnika. Jak głośnik spożytkuje tą moc, to wzmacniacza nie interesuje. Nie istnieje takie pojęcie jak "za słaby wzmacniacz".

Generalnie, winowajcą nie są żadne usterki i niedopasowania, ale po prostu fakt zastosowania tandetnych głośników. I tyle. Nie oczekuj rewelacji po taniej chińszczyźnie wsadzonej w miejsce Tonsili, to nie ma prawa grać w nawet miernym stopniu akceptowalnie...
  • #4 2611367
    buncza
    Poziom 16  
    Ocena: 94
    ja mam niskotonowy na STX (80W) i diore WS442 i miałem podobny problem, że przy większej głośności głośniki pierdziały, a mem brana latała jak szalona (z resztą tak było przy każdym wzmacniaczu do ktorych je podłączałęm). Problem tkwił w tym, że głośniki były w przeciw fazie (najwyraźniej coś musiałęm źle podłączyć jak je składałem). tak więc teraz podłańczam jeden z głośników w odwrotnej (minus do plusa, plus do minusa) i wszystko jest OK.
    sokora sam wkładałeś te głośniki do obudowy to może popełniłeś podobny błąd. zamien polaryzacje na wyjsiu wzmacniacza (albo przykolumnach) i powinno pomóc. mi pomogło.
    pozdro
  • #6 2611938
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Kubek89 napisał:
    Nie którzy twierdzą, że wzmacniacz po prostu nie wyrabia przy głosnikach i potrzebują one lepszego "kopa"..

Jeżeli wzmacniacz "nie wyrabia" przy głośnikach, oznacza to tylko i wyłącznie, że impedancja tych głośników może być za niska niż ta, z jaką może pracować wzmacniacz.

Powtarzam: Błędem jest kojarzyenie kwestii "niewyrabiania" z mocą wzmacniacza/głośników! Jest totalne nieporozumienie! Wzmacniacz oddaje moc na obciążenie i co się z tą mocą potem dzieje, na ile głośnik ją wykorzysta, wzmacniacza już nie interesuje. Tak na prawdę wzmacniacz ma kompletnie w nosie co się do niego podłączy i może to być nawet pralka automatyczna - oby tylko nie miała ona zbyt niskiej impedancji niż minimalna dopuszczalna impedancja obciążenia wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #7 2611959
    Kubek89
    Poziom 11  
    No dobra, rozumiem
    Ale chyba moge podłączyć lepszy wzmacniacz pod te kolumny?
    Jaki byłby odpowiedni?
  • #8 2612008
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Jeśli wierzyć parametrom głośników, wzmacniacz winien mieć moc wyjściową nie większą niż 100W i pracować z impedancją... No właśnie - Jaką? Podane dane głośnika mówią: "Impedancja 4 lub 8 om". A więc 4, czy 8? Nie może być jedno i drugie na raz :roll: .
    Tak czy inaczej, generalnie każdy wzmacniacz mieszczący się parametrami w granicach wyznaczanych przez głośniki, będzie odpowiedni. No może z wyjątkiem Technicsów i im podobnego badziewia, które lepiej omijać szczerokim łukiem...
  • REKLAMA
  • #9 2612348
    vollt
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jeżeli wzmacniacz był nie używany przez jakiś czas, to na 100% padły kondensatory i dlatego jest taki efekt że głośniki pierdzą, to napewno nie jest wina mocy wzmacniacza!!
  • #10 2613413
    altus1
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Witam

Jak na mój gust to kolega kubek 89 po prostu przesterowuje ten wzmacniacz ( powysychane elektrolity potęgują to jeszcze bardziej) stąd to pierdzenie, któremu towarzyszy "wachlowanie" membrany.

Efekt potęguje jeszcze fakt, że nie są to najlepsze głośniki o małej efektywności..i chcąc uzyskać w miare przyzwoity dzwięk kolega "kubek 89" podkreca basy i soprany na maxa ( do tego dochodzi najprawdopodobniej bardzo silny sygnał z CD, chociaż w tym wzmacniaczu nie powinno to mieć znaczenia bo potencjometr głośności umieszczony jest przed przedwzmacniaczem) gałkę głośności na połowe.....i mamy wyżej opisany efekt.(wzmacniacz zaczyna się dusić)

Do kolumn o małej efektywności wymagany jest wzmacniacz o dużo większej mocy niż 35W.PW i WS (35W) nadają się głównie do orginalnych altusów (duża efektywność)

Podobny efekt miałem jak podłączyłem WS 4421 (35W) do Diorowskich Polarisów na głośnikach tesli (kolumny o małej efektywnośći)
    Dopiero po podłączeniu WS 504 (80W) kolumny i wzmacniacz pokazały swoje pazurki!!

Pamiętajcie doopasowanie kolumn do wzmacniacza i odwrotnie to PODSTAWA!!!

Pozdrawiam
  • #11 2613506
    dJ_Alex_vAn_dRiX
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Kubek89 radzilbym wzmacniacz oddac jakiemus elektronikowi do przegladu chyba ze zle cie ocenilem w takim razie przepraszam ale tak jak koledzy mowili powymieniaj elektrolity. Wzmacniacz ma swoj urok moim zdaniem jest calkiem dobry na twoi miejscu zainwestowalbym w oryginalne tonsile i wpakowal je do tych pudel. Alpierdy itp. nadaja sie najlepiej chyba na nocnik
  • REKLAMA
  • #12 2613658
    Kubek89
    Poziom 11  
    Dzięki za porady
    A jakie ewentualnie głośniki można wstawić w miejce tego badziewia?
  • #13 2613768
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Najlepiej takie jak oryginalne. Czyli Tonsile - niskotonowy GDN 25/40/3, średniotonowy GDM10/60 i wysokotonowy GDWT9/40/3.
    Z resztą oryginalne głośniki można swobodnie zregenerować, szczególnie wysokotonowe - tylko wymiana membranki z cewką.
  • #14 2614465
    Kubek89
    Poziom 11  
    Niskotonowty tylko 40W ? :/ Ja chce wiecej basu..:D
  • #15 2614501
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    taaaa wsadziles 100W i co, masz wiecej basu ? jesli dostarczysz do glosnika 35 W to co niby zmieni fakt ze jego wytrzymalosc mocowa wynosi 100W ?
  • #16 2614518
    Kubek89
    Poziom 11  
    No tak
    Ale przecież mogę wymienić i głośniki i wzmacniacz..
  • #17 2614524
    Piocu
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Ilość watów nie ma nic wspólnego z ilością basu. Tak, więc nie masz się czego obawiać. Liczy się efektywnośc głośnika ( a Tonsil ma większą efektywność) i inne jego parametry jak np. częstotliwość rezonansowa.
  • #18 2614930
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Kubek89 napisał:
    No tak
    Ale przecież mogę wymienić i głośniki i wzmacniacz..

Konkretne skrzynie oblicza się pod konkretny głośnik. Wymiana głośnika na inny, będzie się nieuchronnie wiązała z drastycznym pogorszeniem parametrów przenoszenia niskich częstotliwości. Efekt może być nieprzewidywalny - np. wynikające z niedostrojenia silne "zdudnienie" dźwięku na określonej częstotliwości, zbyt ciche odtwarzanie całej części psma w związku z za niską efektywnością itp.
    Istenieje oczywiście pewne prawdopodobieństwo, że trafi się na głośnik o większej mocy, ale identycznych pozostałych parametrach jak u oryginalnego, lecz chyba wiadomo na ile to prawdopodobieństwo jest duże.

Cytat:
    Niskotonowty tylko 40W ? :/ Ja chce wiecej basu.. :D

Znakomicie skomentował tą kwestię Piocu.
    Należy zwracać uwagę na efektywność głośnika, a na moc dopiero potem. Moc NIE JEST najważniejsza!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz kolumn Altus 75 z wymienionymi głośnikami niskotonowymi A-tex Sound (10", 100W nominalnej mocy, 4 lub 8 Ω impedancji, skuteczność 89 dB) oraz wzmacniaczem Unitra PW 9013 (2x35W przy 8 Ω) zgłasza problem z nadmiernym wychyleniem membran i zniekształceniami przy umiarkowanej głośności. Dyskusja wskazuje, że problem nie wynika z niedostatecznej mocy wzmacniacza, lecz z kilku możliwych przyczyn: wyschniętych elektrolitów w kondensatorach wzmacniacza, błędnej polaryzacji głośników, niskiej jakości zastosowanych głośników A-tex oraz niskiej efektywności tych przetworników. Wzmacniacz o wyższej mocy niekoniecznie poprawi kontrolę nad głośnikami, gdyż kluczowy jest współczynnik tłumienia i dopasowanie impedancji, a nie sama moc. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana kondensatorów we wzmacniaczu oraz poprawne podłączenie polaryzacji głośników. Wymiana głośników na oryginalne Tonsile (np. GDN 25/40/3, GDM10/60, GDWT9/40/3) może poprawić jakość dźwięku, jednak należy pamiętać o dopasowaniu parametrów głośników do obudowy, gdyż zmiana przetworników bez odpowiedniego dostrojenia może pogorszyć brzmienie. Moc znamionowa głośników nie wpływa bezpośrednio na ilość basu, ważniejsza jest efektywność i parametry takie jak częstotliwość rezonansowa. Wzmacniacze Unitra PW 9013 i Diora WS442 mają ograniczoną moc, co może być niewystarczające dla głośników o niskiej efektywności, dlatego do takich kolumn zaleca się wzmacniacze o większej mocy i dobrym współczynniku tłumienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA