logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniasz 2x22W z układem TDA1554Q - napiecie kondensatorów

opcy_87 10 Maj 2006 13:34 1667 6
REKLAMA
  • #1 2611525
    opcy_87
    Poziom 12  
    Mam schematy wzmacniacza 2x22W zbudowanego w oparciu o kostke TDA1554Q i che coś takiego zbudować do samochodu bo mam słabe wyjścia na radiu

Tu podam przykładowy schemat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic479057.html

1.Jakie wartości napięcia mam zastosować dla kondensatorów? dowolne?
    Czy jest w tym jakaś różnica jeśli jeden dam 16V a drugi 50V?

2.Czy stosowanie rezystorów jest konieczne?
    Na tym schemacie ich nie ma:
    http://www.seg.one.pl/design/seg/TDA2X22W/TDA2x22Wbig.jpg

3.Co jest oznaczone jako L1 (w prawym dolnym rogu)

4.Czy dając mniejszy radiator i dodatkowo wentylator (radiator i wentylator od procesora komputerowego) będe miał dobre chłodzenie?

Czy łącząc szeregowo dwa takie wzmacniacze będe miał dwa razy większą moc na wyjściu?

proszę o pomoc bo pierwszy mam zamiar zrobić coś takiego a nie chce odrazu wszystkiego spalić
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2611682
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    1.najlepiej zastosowac 2 identyczne kondensatory na napiecie min.16V
    2.rezystory mozna pominąć
    3.L1 to cewka (kilka zwojów drutu nawojowego na kawałku ferytu lub gwoździu :D ) słuzy do tłumienia zakłocen pochodzących od zasilania
    4.mysle ze takie chłodzenie w zupełnosci wystarczy

a dodanie drugiego układu nie da zwiekrzenia mocy .moc jest ograniczona od strony zasilania a własciwie od jego wysokosci ,chcąc zbudowac wzmacniacz wiekrzej mocy bez zastosowania przetwornicy polecam układ TDA1562(pracuje w klasie H ) mozna osiągnoć według producenta ok 70W ale jest to przy 10% THD a moc zeczywista bedze ok 40W
  • REKLAMA
  • #3 2611728
    opcy_87
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc ale musze wiedzieć coś jeszcze:
    kondensatory na wejściu zasilania jakie powinny mieć wartości napięcia?
    A co do cewki to im większa tym lepsza czy jak?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2611772
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    na wejsciu wystarczą typowe MKT 220nF kondensatory
    co do cewki dokładnie tak im bedzie wiekrza (wiekrza indukcyjność ) tym lepiej ,ale bez przesady :D
    pozdrawiam
  • #5 2611835
    opcy_87
    Poziom 12  
    dzieki wielkie teraz będe już wiedział co mam kupić żeby to zmontować :D
  • REKLAMA
  • #6 2769371
    Grzegorz230V
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    "4.Czy dając mniejszy radiator i dodatkowo wentylator (radiator i wentylator od procesora komputerowego) będe miał dobre chłodzenie?"

Tak napewno wystarczy, ale jednak wentylator bedzie troszke hałasował.

Moim zdaniem lepiej dać poprostu większy radiator i zapakować to w ładną obudowę
  • #7 2771064
    opcy_87
    Poziom 12  
    Ale jak mam taki i będzie dobrze to większego nie opłaca mi sie kupować.
    A wogóle to narazie zrezygnowałem z robiernia końcówki bo miała być do radia w samochodzie (2x7W, 2x25W) bo było słabe ale kupiłem nowe radio (4x40W) i narazie starczy. Może jak bede robił jakąś skrzynie basową to wtedy coś zmontuje. Ale dzieki za radę. Może radiator wezme ze starego radia.

Dodano po 11 [minuty]:

Nie wie ktoś czy w takim sklepie RTV gdzie maja anteny, jakieś kostki, złączki różne, kable, wtyki, przejściówki będą mieli rezystory, kondensatory na sztuki. Albo czy wogóle będą mieli... nie mam czasu żeby iść i spytać :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza samochodowego 2x22W opartego na układzie TDA1554Q. Zaleca się stosowanie kondensatorów o jednakowym napięciu minimalnym 16V, przy czym różnica napięć między kondensatorami nie jest wskazana. Na wejściu zasilania wystarczą kondensatory MKT 220nF. Rezystory w układzie można pominąć, jeśli nie są przewidziane w schemacie. Element oznaczony jako L1 to cewka tłumiąca zakłócenia zasilania, której indukcyjność powinna być umiarkowanie duża. Chłodzenie za pomocą mniejszego radiatora i wentylatora od procesora komputerowego jest wystarczające, choć wentylator może generować hałas; alternatywnie lepszy jest większy radiator. Łączenie szeregowe dwóch wzmacniaczy nie zwiększa mocy wyjściowej, gdyż jest ona ograniczona przez zasilanie. Do uzyskania większej mocy bez przetwornicy polecany jest układ TDA1562 pracujący w klasie H, oferujący do około 40W mocy rzeczywistej przy 10% THD. W kwestii dostępności elementów elektronicznych, sklepy RTV mogą mieć rezystory i kondensatory na sztuki, ale warto to wcześniej sprawdzić.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA