logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony XR C5110R - Jak naprawić martwy wyświetlacz po błędnym podłączeniu?

strato 10 Maj 2006 14:29 1833 5
REKLAMA
  • #1 2611696
    strato
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam-przestal sie podswietlac panel.wiec rozebralem go wymienilem spalone zarówki na jasne diody swiecace i nie chcac latac do samochodu podlaczylem panel do zasilacza 12V i ladnie diody swiecily i podswietlaly wyswietlacz -sprawdzilem w radiu i bylo wszystko ok-niestety po zlozeniu jeszcze raz chcialem sprawdzic jak swieci i...pomylilem niechcaco kable zasilania z zasilacza.Od tego momentu wyswietlacz calkowicie wyciagnal nogi i nie pokazuje juz nic(czasem cos przypadkowo).
    Podejrzewam ze cos ubilem jest tam jedna kosc 366-34 ale nie wiem jak to sprawdzic.
    Efekt jest taki ze radio elgancko gra jedynie wyswietlacz jest martwy.
    W sumie to przyzwyczailem sie do tego radyjka i chetnie bym zreanimowl ten panel lub go kupil-sprawdzalem na aukcjach i nikt na nieszczecie takiego panelu nie sprzedaje
    Wiem ze tu sa fachowcy od takiego sprzetu wiec bardzo prosze o pomoc-moze ktos to naprawi albo sprzeda taki panel( za pare dni :) zona mnie zabije jak zobaczy co zrobilo sie z JEJ radyjka !!!)
    pozdrawiam_Strato
  • REKLAMA
  • #2 2611806
    pawelszostkiewicz
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    80% procek od wyswietlacza to kostak:) Ale posprawdzaj dudki i rezystorki:D
  • REKLAMA
  • #3 2611819
    strato
    Poziom 15  
    No wlasnie.sprawdzilem elementy na plytce panela i znalazlem zwarta diode smd D903(oznaczenie na obudowie-E2)-podejrzewam ze jest to zenerka ale nie mam pojecia jaka-obok sa jeszcze dwie identyczne i wygladaja na Ok-na razie tak zgrubsza pozostale elementy rowniez wygladaja dobrze
    Jest swiatelko w tunelu....
    Jaka to dioda?
  • REKLAMA
  • #4 2615191
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Zdejmij tą zenerkę i sprawdź czy działa, jak działa to załóż 5,1V - ale zwykle jak zenerka dętka to i port w driverze lcd dętka (to będzie jakieś lc72xxx), sony ma głupią taktykę daje zenerki co rozwierają się i nie daje rezystora w szereg - bo tak by się radia nie dało ubić.
  • REKLAMA
  • #5 2616769
    strato
    Poziom 15  
    Dzieki bardzo-wylutowalem ta zenerke i na probe dalem zwykla 6.2v i panel ozyl-wszystko jest ok tylko ta dioda jest za duza i przeszkadza przyciskom-mam teraz dwa wyjscia-gorsze dac diode bele gdzie i podpiac do pkt. luowniczych albo lepsze zdobyc jakakolwiek diode zenera smd na 6.2v.Na razie po wycieczce po sklepach w Katowicach i okolicy, widze ze nie ma szans zeby taka diode smd kupic.Sprobuje jescze w sobote na gieldzie w Milowicach.Wazne ze panel zyje
    pozdrawiam_Strato
  • #6 2617474
    strato
    Poziom 15  
    No i wybralem gorsze wyjscie czyli pobawilem sie troche z usadowieniem zwyklej zenerki-wszystko juz ladnie dziala.
    Tak na koniec to chcialbym zaznaczyc ze proby uruchomieniowe panela byly wykonywane na zasilaczu laboratoryjnym z ograniczeniem pradowym(wtedy ustawionym na 100mA) i prawdopodonbie to UCHRONILO panel przed wiekszymi uszkodzeniami-skonczylo sie tylko na zwartej diodzie.
    Wszystkim dziekuje bardzo za pomoc i ZAMYKAM TEMAT.
    Pozdrowienia_Strato
REKLAMA