logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elta 8909 CSB - nie działają przyciski; brak obrazu na TV

poter86 10 Maj 2006 22:51 3351 9
REKLAMA
  • #1 2613480
    poter86
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Nabyłem to kino domowe Elta 8909 CSB. Widać że jest troche po przejściach. Wymieniłem w nim jeden kondensator przy zasilaczu i jeden przy wzmacniaczu bo były wybrzuszone i niedługo pewnie by wystrzeliły. Ale nie na tym polega problem: po podłaczeniu do TV na ekranie pojawi sie tylko błysk w momecie właczenia tego odtwarzacza a potem nic. Odtwarzacz czyta normalnie plyty CD i DVD, na wyjsciu głosnikowym jest dzwiek natomiast jest jeszcze jeden problem, nie działaja przyciski na panelu. Nawet nie można wysunac tacki, żeby załadowac płytke musze robic to recznie a podczas odtwarzania działa tylko przycisk PAUSE natomiast po nacisnieciu przycisku STOP lub OPEN nic sie nie dzieje. Układ wsuwania tacki jest chyba sprawny bo podczas właczenia tego DVD z wysunieta kieszenią chowa sie ona automatycznie i odtwarzacz zaczyna czytac płytke. Nie posiadam pilota wiec nie moge nic wiecej sprawdzic.
    Prosze o pomoc.
    Pozdrawiam Poter.
  • REKLAMA
  • #3 2617916
    poter86
    Poziom 11  
    A co mam z nia zrobic wykasowac czy kupic nowa?? Bo jak nowa to dopiero w poniedzialek bede mial bo u mnie w miescie nie maja i na poniedzialek by dopiero przywiezli. A jak to nie bedzie wina EEPROMU to co innego moze byc??
    Pozdrawiam Poter
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2619896
    poter86
    Poziom 11  
    Skad mam wziasc flesha albo eeprom bo tylko poszukalem aktualizacje softu. Moze wiesz skad mozna pobrac tego flesha?

Dodano po 3 [minuty]:

Chcialem dodac ze posiadam kabel do wgrywania softu oraz program. Komunikacja z PC odbywa sie bezproblemowo.
  • #7 2623723
    poter86
    Poziom 11  
    No juz pisalem, ze na stronce producenta jest "Firmware update" ale sciaglem i wgralem, tez sie nic nie zmienilo!
    Pozdrawiam Poter.
  • #8 2624651
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 465
    Klawisze: Do wymiany, zwykłe mikrostyki kątowe.
    Brak obrazu: Miałbyś pilot to wcisnąłbyś RESET. Inne przyczyny to brak kontaktu w złączach białej szerokiej taśmy lub przerwa w niej samej, albo urwane eurozłącze.

Pliot da się kupić. Cena ok. 40 złotych - prawie jak oryginał.
  • REKLAMA
  • #9 2625635
    poter86
    Poziom 11  
    ZbeeGin napisał:
    Klawisze: Do wymiany, zwykłe mikrostyki kątowe.
    Brak obrazu: brak kontaktu w złączach białej szerokiej taśmy lub przerwa w niej samej

Przyciski są sprawne bo sprawdziłem taśma też (sprawdziłem miernikiem każdż żyłe.
    Więc to na pewno nie to!!
    Pozdrawiam Poter.
  • #10 3033034
    Dogma
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    I jak poter86 poradziłes sobie z ta Eltą, bo mam identyczne DVD z tą sama usterką

--------------
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy kina domowego Elta 8909 CSB, które po wymianie uszkodzonych kondensatorów nadal wykazuje usterki: brak obrazu na telewizorze (poza krótkim błyskiem przy włączeniu) oraz nieaktywne przyciski na panelu, w tym niemożność wysunięcia tacki bez ręcznej ingerencji. Odtwarzacz czyta płyty CD i DVD oraz generuje dźwięk na wyjściu głośnikowym. Podejrzewano uszkodzenie pamięci EEPROM 24C16 lub problem z oprogramowaniem (softem) w pamięci flash, co wymagało wykasowania lub ponownego zaprogramowania. Aktualizacja firmware ze strony producenta nie przyniosła poprawy. Sprawdzono również stan taśmy łączącej panel przycisków oraz samych mikrostyków, które okazały się sprawne. Brak obrazu może wynikać z uszkodzenia taśmy sygnałowej lub złącza euro. Zalecane jest użycie pilota do wykonania resetu urządzenia; pilot jest dostępny do kupienia za około 40 zł. W dyskusji pojawiła się prośba o dalsze wskazówki oraz pytanie o źródła oprogramowania do programowania pamięci flash.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA