logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ARM a Bluetooth. Czy moduły Bluetooth są dostępne w rozsądnej cenie?

vibrasphere 10 Maj 2006 23:21 5691 14
REKLAMA
  • #1 2613602
    vibrasphere
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Planuję budowę urządzonka na ARM, chciałbym do komunikacji z komputerem/laptokiem wykorzystać bluetooth.
    Moje pytanie brzmi: czy w tej chwili są dostępne moduły bluetooth w jakieś rozsądnej cenie? Ważne żeby taki moduł nie wymagał pisania całej warstwy transportowej.
    Jeśli nie to może jest jakieś rozwiązanie alternatywne, np z użyciem USB które występuje w większości ARM'ów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2616039
    Darekg
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Potwierdzam w Elfie można kupić już za nieco ponad 100zł, za sztukę.
    Interfejs USB lub UART, więć przystepne.
    Gdzieś jeszcze widziałem inne, razem z antenkami, i sterowanie odbywało się rozkazami AT. Jak sobie przypomnę to dam link.
  • #4 2618311
    vibrasphere
    Poziom 15  
    A powiedz mi jeszcze, jak wygląda w tym momencie współpraca wzmikrokontrolerem poprzez usb. Czy mikrokontroler pracuje wtedy jako host czy jako device, czy jeszcze jakoś inaczej, bo nie jest to dla mnie do końca jasne.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 2623539
    upanie
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Co do USB to procek musi być HOSTem. Innej możliwości nie ma.
    To raczej nie jest USB OTG (On-The-Go).
    Ale USB w tym cudaku raczej jest przewidziany dla PCta.
    W uC należy użyć UARTa. Patrząc na piny to jest tam też SPI i jakiś interfejs
    równoległy.
    Niebawem ja też będę potrzebował użyć takie cacko. Jak coś wykombinujesz to daj znać ;)

upanie
  • #6 2631138
    vibrasphere
    Poziom 15  
    Dzieki za odpowiedz. Natomiast zastanawia mnie jak tego wogole ugryzc. Jedyne co znalazlem to jakis pdf w ktorym bylo conieco o parametrach i o budowie, ale nie o programowaniu?!
  • #7 2631844
    upanie
    Poziom 22  
    Też widziałem tylko tego pdf'a i z niego wywnioskowałem SPI.
    Jeżeli chodzi o interfejs programowy, to faktycznie nic nie idzie znaleźć.
    Poszukam jeszcze w necie i jak nic nie znajdę to napiszę do elfy albo do producenta (GlobalSat), coś muszą dać.

upanie

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

Napotkałem inny moduł - WT12. Kosztuje 27 euro (107 zł):
    http://www.sero.hu/webshop/index.php?page=home.htm&category=4
    Kompletnie opisany:
    http://www.bluegiga.com/default.asp?f=2&t=1&p=7800&subp=200
    No i chwalą się, że mają wersję z USB HCI (Host). Jak komuś to potrzebne
    to super.
  • REKLAMA
  • #8 2859176
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    hej,

uruchomił ktoś z Was ten BT-001 ??
  • #9 2859562
    upanie
    Poziom 22  
    Tego modułu już nie można kupić w elfie. Ja zamawiam moduł TRBLU23-002-00 też z elfy, ale ten kosztuje 242.0 + VAT
  • #10 2859649
    migod
    Poziom 21  
    aha, okej, a skomplikowane jest uruchomienie go? Chodzi mi o sparowanie go z innym urządzeniem i przeslanie jakiś danych. Dużo to kodu, czy też może wszystko już jest w tym module zaprogramowane?
  • REKLAMA
  • #11 2859686
    upanie
    Poziom 22  
    Cały stos BT jest już zawarty w module. Steruje się go komendami AT. Wszystko jest opisane na stronie producenta http://www.ezurio.com
    Dla mnie (pewnie dla Ciebie też) komunikacja prze BT to kompletna nowość dlatego trochę zabawy będzie. Ile to będzie kodu to nie mam pojęcia. Trzeba będzie zrobić płytkę bo złącze do tego modułu to B2B 40-to pinowe z rastrem 0.5mm. Niemniej jednak zabieram się za to i GPS+GPRS. Najprostszy z tego wszystkiego będzie GPS.

upanie
  • #12 2860233
    migod
    Poziom 21  
    hm.. a GPRS planujesz zrobić na..? Ja póki co planuję coś mniejszego (GPS + SMS + SD), z czego obcykałem SMS (AT, PDU w SE) i SD (SPI).

BTW: Rozebrałem właśnie SE CAR-100 (małe autko-zabawka SonyEricsson). Sterowane właśnie via BT. Całość zamknęli na płytce drukowanej 30x20 mm. Kosztuje ok 70-90 zeta. Tylko zdaje sie, że to tylko jednokierunkowa transmisja. Poszukam jeszcze o tym na sieci. Może ktoś zrobił z tego recycling :D

Dodałem: po kwadransie googlania dochodzę do wniosku, że chyba nikt nie opisał sposobu hackowania tego sprzętu ;)
    W środku jest moduł BT 2x 18 pinowy i nic co by wyglądało na mikrokontroler. Zapewne same przeżytniki lub rejestry przesuwne.
  • #13 2860572
    upanie
    Poziom 22  
    Cytat:
    hm.. a GPRS planujesz zrobić na..?

GPS i GPRS zrobię na module XT55 Siemens'a (2 w jendym) - już kupiłem.
  • #14 2861475
    migod
    Poziom 21  
    sprytnie :D nie wiedziałem, że już tak to pointegrowali. dzięki! ;)
  • #15 2876856
    upanie
    Poziom 22  
    Dzisiaj odebrałem moduł TRBLU23-002-00. Elfa tania nie jest ale za to szybka. Zamówiłem we wtorek po godz. 15 i dzisiaj o 11:30 paczka przyszła :) ze Szwecji. Koszt przesyłki 30,5 zł (zawiera VAT).
    Niestety trzeba zrobić płytkę bo prowizorycznie się tego nie przylutuje, no ale o tym wiedziałem zamawiając to cacko. Na płytce znajdzie się znacznie więcej elementów m.in. XT55 Siemensa dlatego powstanie ona w ciągu kilku dni no i kilka dni (9) na wykonanie w TechnoService. Czyli za jakieś 3 tygodnie podzielę się wrażeniami. Mam nadzieję, że pozytywnymi.

upanie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dostępności i zastosowania modułów Bluetooth do komunikacji z mikrokontrolerami ARM. Moduły Bluetooth działające jako bezprzewodowy RS232 są dostępne w sklepach takich jak Elfa, z cenami zaczynającymi się od około 100 zł za sztukę. Popularne interfejsy to USB i UART, a sterowanie odbywa się komendami AT, co eliminuje konieczność implementacji całej warstwy transportowej. Moduł WT12 firmy Bluegiga, kosztujący około 27 euro, oferuje pełną dokumentację i wersję z USB HCI (Host). W przypadku USB mikrokontroler musi działać jako host, co jest rzadko spotykane, dlatego preferowany jest interfejs UART lub SPI. Moduły takie jak TRBLU23-002-00 są droższe (około 242 zł + VAT) i wymagają wykonania własnej płytki PCB ze względu na złącza B2B o małym rastrze. Cały stos Bluetooth jest zawarty w module, co upraszcza programowanie, jednak wymaga zapoznania się z dokumentacją producenta. W dyskusji pojawiły się także informacje o integracji GPS i GPRS na modułach XT55 Siemensa. Ogólnie moduły Bluetooth w rozsądnej cenie są dostępne, ale wymagają pewnej wiedzy i przygotowania sprzętowego do integracji z ARM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA