logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Microcontroller do przesyłania danych przez Bluetooth z telefonem

vinyl_will_never_die 20 Maj 2007 08:43 2081 10
REKLAMA
  • #1 3902489
    vinyl_will_never_die
    Poziom 11  
    Witam.

Szukam takiego microcontrollera który umożliwiałby mi przesyłanie danych między telefonem komórkowym a moim małym urządzeniem. Szukałem w internecie ale niestety znajduje wciąż microcontrollery które umożliwiają przesyłanie audio przez ten bluetooth ale nie chce tego gdyż mam tylko przesyłać dane, nic więcej.Czy jest taka możliwość?? I czy wogóle jest taki microcontroller??

Pozdrawiam Serdecznie!!
  • REKLAMA
  • #2 3902731
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    O bluetooth już było na forum - poszukaj żeby dostać więcej info.

Nie ma mikrokontrolera z bluetooth. Są jednak moduły bluetooth, które po rs232 możesz podłączyć do dowolnego mikrokontrolera (z obsługą rs232).

Koszt modułu bluetooth z rs232 w granicach 150-200zł
  • REKLAMA
  • #3 3903407
    vinyl_will_never_die
    Poziom 11  
    Dziękuje!!:)
  • #5 3906291
    raceman
    Poziom 18  
    Ocena: 114
    Witam,

Ja robiłem transmisje bluetooth przy pomocy ATMEGI8 i modułu Bluetooth firmy initium ,banalnie proste.Moduł miał wyjścia UART, a teraz większość modułów ma UART. Ważne ,żeby nie kupić byle czego i, żeby stos był zaimplementowany.
  • REKLAMA
  • #6 3923859
    vinyl_will_never_die
    Poziom 11  
    Ja musze patrzec sie na to ze moj projekt moze byc wykozystany pozniej do innych rzeczy i musi byc w miare rozsadnej cenie.!!
  • REKLAMA
  • #7 3925047
    kris_gor
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    vinyl_will_never_die napisał:
    Ja musze patrzec sie na to ze moj projekt moze byc wykozystany pozniej do innych rzeczy i musi byc w miare rozsadnej cenie.!!

To może ten moduł Taiyo-Yuden się nada. Kosztował swego czasu (rok temu)
    ok. 35$ przy pojedynczych sztukach.

http://www.compact.gda.pl/pl/index.php
  • #8 3926072
    raceman
    Poziom 18  
    Tak interesowałem się swego czasu tymi modułami i z tego co pamiętam mają już zaimplementowany stos i są gotowe do użycia po podłączeniu napięcia zasilania i skonfigurowaniu.Każdy nowy moduł jest w trybie uśpienia i nie jest wykrywany przez inne urządzenia bluetooth (Mode0) ,aby móc go używać należy go skonfigurować,czyli wybrać tryb pracy (Mode) ,hasło uwierzytelniania itp.Najłatwiej zrobić to używając Terminala ówcześnie czytając dokumentację :).Zwracam uwagę na dokładne wykonanie płytki pod moduł.W razie problemów postaram się pomoc.:D
  • #9 3926480
    vinyl_will_never_die
    Poziom 11  
    Ale zgodzicie sie ze mna ze jednak IrDA jest duzo duzo tansza... tak jak patrze taki modulik jest za pare dolarow prawda??:)
  • #10 3926778
    raceman
    Poziom 18  
    Ale my tu o bluetooth mówimy ,Irda to zupełnie co innego tam połączenie jest punkt - punkt i tylko z jednym urządzeniem ,a z bluetooth można tworzyć pikosieci i ma dużo większe możliwości i jest bardziej rozwojową technologią niż Irda.
  • #11 3927827
    vinyl_will_never_die
    Poziom 11  
    Zgadzam sie ale do mojego zastosowania to IrDA chyba wystardczy i bedzie bardziej bezpieczne... gdyz chce na poczatku postarac sie skomunikować między telefonem a takim urządzeniem a pózniej pomyśleć o czyms bardziej skomplikowanym... wiec tak naprawde jak na poczatek duzo tańszym i prostrzym rozwiazaniem jest IrDA... przepraszam ze tak wyskoczylem ale cały mój temat to własnie porównanie IrDA z Bluetooth.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat przesyłania danych między telefonem a małym urządzeniem za pomocą Bluetooth. Podkreślono, że nie istnieją mikrokontrolery z wbudowanym Bluetooth, lecz stosuje się moduły Bluetooth z interfejsem UART lub RS232, które można podłączyć do dowolnego mikrokontrolera obsługującego te protokoły. Moduły te mają zaimplementowany stos Bluetooth i wymagają konfiguracji trybu pracy oraz uwierzytelniania. Przykładowo, używano mikrokontrolera ATMEGA8 wraz z modułem Bluetooth firmy Initium. Koszt modułów Bluetooth waha się od około 35 USD do 150-200 zł. W dyskusji pojawiła się także alternatywa w postaci technologii IrDA, która jest tańsza i prostsza, lecz oferuje połączenie punkt-punkt i mniejszą funkcjonalność w porównaniu do Bluetooth, który umożliwia tworzenie pikosieci i jest bardziej rozwojowy. Wybór między Bluetooth a IrDA zależy od wymagań projektu, budżetu oraz planów rozwojowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA