logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykres wektorowy napięć i prądów dla symetrycznych źródeł trójfazowych

fantasta 11 Maj 2006 15:43 2452 1
REKLAMA
  • #1 2615188
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Witam.

Ma ktos moze taki konkretnie rozrysowany wykrez wektorowy napieciowy i pradowy dla symetrycznych zrodeł trojfazowych. Chodzi o te wektory przesuniete wzgledem siebie, jakie katy fazowe sa wzgledem napiec fazowych i miedzyfazowych itd. Narysowalbym to gdybym mial troche czasu ale ostatnio troche slabo :(

Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi. Dzieki z gory ;)
  • REKLAMA
  • #2 2643870
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    a w podręczniku do Elektrotechniki, to nie ma takiego wykresu wskazowego? Napisałem wskazowego, bo niedopuszczalnym jest nazywanie skalara (napięcie i prąd) wektorem.
    Przypomnę tylko, iż w trójfazowym symetrycznym źródle napięcia sinusoidalnie przemiennego; amplitudy (Em)napięć są sobie równe co do wartości, a fazy początkowe, poszczególnych napięć fazowych są przesunięte o 1/3 kąta pełnego, czyli o 2•Π/3 (120°).
    Np.;
    u1=Em•sin(ω•t+ψ), ==> u1=Em•sin(ω•t+ψ),
    u2=Em•sin(ω•t+ψ-2•Π/3), ==> u2=Em•sin(ω•t+ψ-120°)=Em•sin(ω•t+ψ+240°),
    u3=Em•sin(ω•t+ψ-4•Π/3), ==> u3=Em•sin(ω•t+ψ-240°)=Em•sin(ω•t+ψ+120°), gdzie Ψ, to faza początkowa względem chwili czasowej przyjętej jako początek zmiennej niezależnej (t).
    Oczywiście, przy obciążeniu symetrycznym, prądy w poszczególnych fazach są przesunięte względem odpowiednich napięć fazowych o kąt fazowy φ.

Pozdrawiam
    Greg
REKLAMA