logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wady i zalety napięcia trójfazowego oraz wykresy sił elektromotorycznych

kasa5 25 Lut 2007 17:07 4045 13
REKLAMA
  • #1 3616553
    kasa5
    Poziom 10  
    Dostałem zadanie, a mianowicie mam opisać:
    - wady i zalety napięcia trójfazowego
    - wykres sinusoidalny sił elektromotorycznych i wykres wektorowy

Proszę o pomoc.
    Przepraszam jeśli wybrałem zły dział , jeśli tak to proszę o przeniesienie do właściwego
  • REKLAMA
  • #2 3617031
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Podstawowa zaleta to możliwość wytworzenia niemal idealnego wirującego pola magnetycznego w najbardziej typowych silnikach asynchronicznych.(daltego potoczna nazwa 3f-zasilanie siłowe)
    Możliwiść zasilania napięciem przewodowym (230V) i międzyprzewodowym (400V) itp.
    podstawowa wada to ilość przewodów, zabezpieczeń itd,
    Wykres to 3 sinysoidy nakładające się na siebie i zaczynajace się w punkcie 0°, 120° i 240°. Oś pionowa napięcie, oś pozioma kąt
    A wykres wektorowy to trzy wektory, jednakowej długości o początku w punkcie "0" i przesunięte względem siebie o 120° (zaznaczasz kąty).
    Sinusoidy i wektory oznaczasz L1, L2, L3.
  • #3 3617099
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 3617340
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3399
    [quote="Tomek665"]
    Możliwiść zasilania napięciem przewodowym (230V) i międzyprzewodowym (400V) itp.quote]

Przewodowe i międzyprzewodowe - to jest to samo.
    Powinno być fazowe (230 V).
    Pozdrawiam
  • #5 3617717
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    chcę zauważyć by nie cytować błędnie z podręczników (m. in. Prof. Bolkowskiego):Wykres Wektorowy, tylko Wykres Wskazowy.
    Wynika to z oczywistego faktu posługiwania się Zatrzymanym Promieniem Wodzącym przebiegu sinusoidalnie zmiennego, a co z kolei wynika z Rachunku Harmonik dla amplitud, lub w przypadku wykresów dla wartości skutecznych napięć i prądów, tychże, ale podzielonych przez pierwiastek drugiego stopnia z dwóch.
    Działania addytywne (sumowanie) na harmonikach jest identyczne jak dla wektorów i stąd ta historyczna (choć błędna) nazwa, bo przyjęta z pierwszego polskojęzycznego podręcznika do Elektrotechniki Prof. Pol. Warszawskiej Mieczysława Pożaryskiego: "Naukowe Podstawy Elektrotechniki" z roku 1927.
    Napięcie i prąd elektryczny są skalarami i utożsamianie tych wielkości z wektorem jest oczywistem błędem, ponieważ nie można wykonać (to znaczy te operacje nie mają sensu) na nich operacji multiplikatywnych, takich jak: iloczyn skalarny i iloczyn wektorowy dwóch wektorów, a co ma sens, np. dla sił, które są wektorami.

Prof. Bolkowski zarzekał się wielokrotnie (co na własne uszy słyszałem), iż w następnym wydaniu Jego podręcznika już będą wskazy... czekaj tatka latka... :D

Pozdrawiam
  • #6 3617912
    kasa5
    Poziom 10  
    Panowie dzięki za pomoc widze , że nawet dostane dobrą ocene w szkole.

A z tymi wykresami możecie mi przedstawić gotowe rysunki.

Teoria wykresów jest ok. Ale jak to narysować (niestety jestem noga w tych tematach)
    Mogę nawet poświęcić na to wszystkie swoje punkty.
  • REKLAMA
  • #7 3619451
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    :arrow:Aleksander_01
    Oczywiście masz rację (dobrze że ktoś czuwa) :)
    :arrow:Quarz
    Mógłbyś bardziej "łopatologicznie" wyjaśnić czym jest wykres
    wskazowy a czym wektorowy ?
    Jakie są podstawowe różnice ?
  • #8 3619506
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Nazywanie "wykresu wskazowego" "wykresem wektorowym" jest po protu niepoprawne, aczkolwiek często używane (nawet kiedys kłóciłem się o to z wykładowca na studiach). Pytanie: czy napięcie jest wektorem? :D
  • #9 3619527
    kasa5
    Poziom 10  
    Proszę o rysunki ,szkice:
    -wykres sinusoidalny sił elektromotorycznych i wykres wektorowy

Sam nie wiem jak to narysowaĆ!!!
  • REKLAMA
  • #11 3619573
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Tomek665 napisał:

[ ... ]
    :arrow:Quarz
    Mógłbyś bardziej "łopatologicznie" wyjaśnić czym jest wykres
    wskazowy a czym wektorowy ?
    Jakie są podstawowe różnice ?

na wykresie napięć prądów nie ma żadnej różnicy, jest nieprawidłowo używana nazwa Wykres Wektorowy, a o czym już byłem tu wcześniej napisałem.

Pozdrawiam
  • #13 3622824
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Ni pozostaje wiec nic innego jak spacerek do biblioteki i pożyczenie Bibli: Bolkowski Stanisław
    ELEKTROTECHNIKA
    - tam masz czarno na białym wytłumaczoną teorię - nie ma bata, żebyś z tą książką nie zaskoczył o co cho.
  • #14 3622938
    kasa5
    Poziom 10  
    dzięki za wypowiedzi już to nie aktualne

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wad i zalet napięcia trójfazowego oraz sposobów przedstawienia wykresów sił elektromotorycznych. Główne zalety napięcia trójfazowego to możliwość wytworzenia niemal idealnego wirującego pola magnetycznego w silnikach asynchronicznych oraz możliwość zasilania napięciem fazowym (około 230 V) i międzyfazowym (około 400 V). Wadą jest większa liczba przewodów i konieczność stosowania dodatkowych zabezpieczeń. Wykres sinusoidalny sił elektromotorycznych przedstawia trzy sinusoidy przesunięte fazowo o 120°, natomiast wykres wektorowy (często błędnie nazywany wykresem wektorowym, poprawnie wskazowym) to trzy wektory o jednakowej długości, przesunięte względem siebie o 120°, reprezentujące amplitudy napięć lub prądów. W dyskusji podkreślono, że napięcie i prąd są wielkościami skalarnymi, a nazwa "wykres wektorowy" jest historycznym, lecz niepoprawnym określeniem. Użytkownik prosił o przykładowe rysunki wykresów, jednak otrzymał wskazówki do samodzielnego poszukiwania materiałów oraz rekomendację literatury, m.in. podręcznika Stanisława Bolkowskiego „Elektrotechnika”.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA