logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Początek poczatków programowania - BACOM - i mikroprocesor

wouga 11 Maj 2006 16:44 1527 10
  • #1 2615411
    wouga
    Poziom 11  
    Witam was

umiem programowac tylko w PHP i javascript ale to nie ma nic wspolnego chyba z bascomem

co byście mi polecicli nauczyć sie aby osiagną moj cel ktory se niedawno postawiłem mianowicie

PROGRAM sterujący układem otwierający okno przez coś co jesczze nie wiem jak to nawet wyglada

nie pytam jak zrobić to .. tylko od czego zacząć żeby do tego dojść co powinienem sobie ściągnąć, kupić, poczytać jakie układy i co jak .. bardzo prosze o pilną odpowiedź

serdecznie pozdrawaim
    WOUGA
  • Pomocny post
    #2 2615445
    radioda
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    W twoim przypadku ciężko powiedzieć... bo jak nie masz podstaw programowania mikrokontrolerów to najlepiej było by zacząć od Bascoma, ale z drugiej strony skoro znasz PHP i Jave to do tych języków najbardziej podobny jest C (a raczej one oparte sa na C ;)), który to bardzo dobrze sprawdza sie na platformach uC.

Jednak myśle że nie ma sie co zagłębiać w Bascoma znając C bo to tak jakby cofać sie w rozwoju ;).
    Pierwsze co to musisz zdecydować sie na jakąś rodzine mikrokontrolerów! A wtedy juz tylko opcja szukaj i problem z głowy! :D
  • #3 2615503
    wouga
    Poziom 11  
    A jak jest z kompilowanie C dla mikroprocersorów ? co powinienem mieć ... jaki procesor .. jaki układ na początek .. interesuje mnie bardziej sterowanie układem za pomocą komputera (aplikacji)
  • Pomocny post
    #4 2618773
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Najpierw wybierz sobie uP. Albo z seri '51 (np: AT89S51) albo z rdzeniem AVR(Attiny, Atmega). Do obu jest dużo materiałów w sieci (chociaż do '51 chyba więcej). Potem musisz albo zrobić płyteczkę albo kupić zestaw ewaluacyjny. Potem programator i można zaczać się bawić. Prawie wszytskie uP posiadają UARTA więc bez problemu się z nimi skomunikujesz.
  • Pomocny post
    #5 2619111
    Bizart
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jeśli chcesz zastosować uP do otwierania okna, to jakie warunki musi spenić układ aby otworzyć i zamknąć.Prosty słownik, miniatura takiego jakie stosuje się w bramach uchylnych i jeszcze jakiś rygiel. Do tego nie potrzeba uP, nawet "wielkiej elektroniki".
  • #6 2619429
    wouga
    Poziom 11  
    dobra a moze ktoś tak mi pomoże

1. okno ma sie tylko ucgylać na zasadzie -> |/
    2. do futryny jest przymocowany silniczek wolnoobrotowy z przedłużoną ośką jako śroba
    3. do okna natomiast przymnontowana jest nakrętka ruchoma
    4. gdy silnik pracuje w prawą strone okno sie zamyka a jak w drugą to otwiera

moje pytania są takie

1. jaki silnik ?
    2. jak sterować kiedy ma sie zatrzymać po otwrciu i po zamknięciu ?
    3. jak sterować silnikiem (kierunkiem obrotów)
    4. do czego przymontować układ ?
    5. co w układzie (podajcie oznaczenia)
    6. no i w koncu jak podłączyć do kompa i jaki program użyć do rozruchu tego

wielkie dzieki za odpowiedż
  • Pomocny post
    #7 2619541
    radioda
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Zacznij od znalezienia jakiegoś komponentu obsługującego COMa i za jego pomocą napisz program na PC który ustawia zeruje jakieś piny portu COM. Pod te piny podłącz cewke przekaźnika poprzez tranzystor. Najlepiej jakby były dwa przekaźniki podłączone tak że jeden podaje + do + i - do - silnika, a drugi odwrotnie czyli + do -(przeciwny kierunek obortów).
    Musisz w jakiś sposób zapobiedz wlączeniu się obu przekaźników równocześnie, czy to w programie czy w układzie.
    Długość włączenia danego przekaźnika będzie odpowiadała stopniowi uchyłu. Czas włączenia będzie zależał od szybkości obrotów silnika. Wyjdzie w praniu.
    W układzie muszą być też tzw. krańcówki czyli przełączniki które odłączą przekaźnik gdy okno znajdzie sie w krańcowym położeniu.
  • #8 2619582
    wouga
    Poziom 11  
    dobra .. rozmkinie to ..

a jak ktos ma inne pomysły to niech tez pisze
  • #9 2623260
    jacobsek
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Witam.
    Jeszcze jedna sprawa,jeśli ze znajomoscią mikroproców nie jest u Ciebie najlepiej,ich budowy wewnętrznej i sposobu działania rejestrów itd. to jeśli masz realizować projekty szybko i bez konieczności zgłębiania dodatkowej wiedzy to weź jednak bascoma,z nim nie interesuje Ciebie konstrukcja wewnetrzna procka a tylko to co program ma robić,jesli zaczniesz w C to poznaj najpierw dokładnie zasady działania elementów składowych proca i metody ich oprogramowania bo samo napisanie programu w C bez tego nic nie da.
    Pozdrawiam
  • #10 2623581
    Bizart
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dlaczego wszyscy upierają się na sterowaniu uP. Przecież to jest wyważanie otwartych drzwi. Kolega zastosował silnik ze śrubą, tak jak stosuje się przy bramach itp. Bardzo dobrze. Wystarczą teraz dwa małe przekaźniki, dobrane napięciowo do silnika i jakieś małe krańcówki aby można je było estetycznie zamaskować. Zasilić układ takim napięciem jaki zasilany jest silnik i cała filozofia. Krańcówki mogą być podwieszone na śrubie która służy tu jako siłownik. Mogą to być miniaturowe kontaktrony. Całość może być schowana w jednej rurce razem ze śrubą aby było estetycznie. I cała filozofia.
  • #11 2624029
    wouga
    Poziom 11  
    moze mi ktoś opisać dokładnie co mi potrzebne co mam kupić dokładnie z nazwami ?? i do czego i jak podpiąć ? z góry dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozpoczęcia nauki programowania mikrokontrolerów w celu stworzenia sterownika do otwierania okna za pomocą silnika. Zalecane jest wybranie rodziny mikrokontrolerów, np. z serii 8051 (AT89S51) lub AVR (Attiny, Atmega), oraz zakup zestawu ewaluacyjnego i programatora. Wskazano, że język C jest najbardziej odpowiedni dla osób znających PHP i JavaScript, a Bascom może być użyteczny dla początkujących, którzy nie chcą zagłębiać się w architekturę mikrokontrolera. Do sterowania silnikiem wolnoobrotowym z funkcją zmiany kierunku obrotów proponuje się użycie dwóch przekaźników sterowanych z portu COM komputera przez tranzystory, z zabezpieczeniem przed jednoczesnym załączeniem obu przekaźników. Do określenia pozycji okna rekomendowane są krańcówki (mikroprzełączniki lub kontaktrony), które wyłączą silnik po osiągnięciu krańcowego położenia. Alternatywnie, prostsze rozwiązanie bez mikrokontrolera może obejmować tylko przekaźniki i krańcówki. Wskazano również potrzebę poznania zasad działania mikrokontrolerów i ich rejestrów, jeśli planuje się programowanie w C. Autor prosił o konkretne nazwy komponentów i schemat podłączenia, jednak nie uzyskał pełnej listy zakupowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA