logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć projekt sterownika do rolety okiennej z mikrokontrolerem?

hubert7063 04 Sie 2006 23:57 3721 7
  • #1 2881854
    hubert7063
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam
    Jestem elektronikiem od kilkunastu już :-) lat, jednak dziedzina mikrokontrolerów i programowania jest jak narazie dla mnie "czarną magią" :-). Od jakiegos czasu "chodzi" za mną :-) pragnienie nadrobienia tych zaległości:-), ale pewnie z braku jakiś konkretnych pomysłów na wykorzystanie tej wiedzy pozostawało to do tej pory w sferze planów :-). Kilka dni temu jednak to sie zmieniło :-) i wiem co konkretnego chciałbym zrobić, jednak zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Tzn. jakich użyć elementów (mikrokontroler, pamieć, wyświetlacz, itp), no i później oczywiście jak to zaprogramować. Domyślam się, że ta druga kwestia jest znacznie trudniejsza, i wymagająca trochę wiedzy i wysiłku, dlatego nie licze za bardzo na to, że ktoś tu zrobi to za mnie :-), ale może podpowie jakieś podstawowe sprawy (w jakim języku byłoby to najprostsze do zrobienia, jakiego użyć do tego programu, programatora, itp).
    Otóż urządzeniem o którym myślę jest sterownik, który sterowałby pracą rolety okiennej (oczywiście elektrycznej :-) ). Zobaczyłem u kogoś podobne rozwiązanie i chciałbym zrobić sobie coś podobnego. Podstawowym jego zadaniem byłoby sterowanie silnikiem rolety ( podnoszenie i opuszczanie) oczywiście za pośrednictwem przekażników, z możliwością zaprogramowania godziny o której roleta powinna się podnieść i opuścić. Powinien zawierać wyświetacz ( nawet najprostszy LCD) który wskazywałby aktualną godzinę oraz ustawione czasy otwierania i zamykania, oraz 2 przyciski umożliwiające ręczne sterowanie góra/dół, które jednocześnie mogły być wykożystane do programowania czasów po włączeniu funkcji programowania np. jakimś trzecim przyciskiem. I to wszystko:-)
    Dla wielu z Was pewnie wyda się to banalnie proste :-) dlatego będę wdzięczny za sugestie, pomysły i wszelkie podpowiedzi.
    Z góry dziekuję
    pozdrawiam
    Hubert
  • #2 2882023
    ekspert100
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    WITAM !!!

Proponuje uzycie procka 89C2051 + lcd standard 2x16
    oraz driver uln2003 lub 7407 OR
    Do tego procka łatwo da sie napisać programik
    w asm lub baskom
    Druk uniwersalny dostepny w sieci

Pozdrawiam !!!
  • #3 2882678
    DosinskY
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Sporo czasu temu bardzo chcialem zrobic cos podobnego......ale niestety roleta jaka mam zamontowana w pokoju nie nadaje sie do tego.... a mimo wszystko tak ja lubie, ze zmieniac jej nie zamierzam.....no i projekt upadl ;)

Celem okreslenia polozenia krancowcyh pozycji rolety chcialem zrobic w niej dwie dziurki (np dziurkaczem do papieru ;) )i uzyc dwoch transoptorow szczelinowych. Zawsze mozna zastosowac enkoder, ktory pozwoli uzyskac informacje o biezacym polozeniu rolety. Dodatkowo chcialem, na podstawie pomiaru swiatla, regulowac stopien opuszczenia rolety w zaleznosci polozenia Slonca tak, zeby w pokoju utrzymac w miare podobne warunki. Sterowanie reczne, z uwagi na to, ze mam w sobie sporo lenia ;) mialo odbywac sie za pomoca pilota TV.

Pozdrawiam i zycze wielu pomyslow,
    Dosinsky
  • #4 2883217
    hubert7063
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Jeśli chciałeś to zrobić z roletką wewnętrzną, taką materiałową, to istotnie mogło się to okazać dość trudne do zrealizowania ze względu na rozwiązanie napędu. Ja swój sterownik chcę zastosować do rolety zewnętrznej która ma już wbudowany silnik i czujniki krańcowe, tak więc z mechanicznego punktu widzenia problem nie istnieje. Potrzebuje jedynie samej elektroniki, która poprzez dwa działające naprzemiennie przekażniki poda w odpowiednim czasie napięcie na jedno z dwóch wyprowadzeń odpowiadających odpowiednio za opuszczanie i podnoszenie rolety.
  • #5 2884606
    DosinskY
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Jezeli to roleta zewnetrzna to rzeczywiscie sprawa wyglada calkowicie inaczej ;) Zamiast 89C2051 zastosowal bym jakas wieksza '51 z wbudowana pamiecia EEPROM na zapisywanie ustawien lub malego AVR np ATtiny2313.....z drugiej strony 2kb pamieci programu moze okazac sie nieco za malo, jezeli wezmiemy pod uwage obsluge wyswietlacza, zrobienie jakiegos menu itp. Osobiscie wybralbym AT89S8253 albo ATMega8 ze wskazaniem na tego drugiego (bo i 2xtanszy i mniejszy i nowszy).

W EP 3/2003 - 2/2004 ukazywal sie kurs "Podstawy projektowania systemow mikroprocesorowych" zawierajacy niemalze cala wiedze jakiej potrzebujesz do wykonania swojego urzadzenia.
  • #6 2885613
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Co do uC to proponuję ATMEGA8. Jest niewiele droższa,a dużo mocniejsza niż proponowane wcześniej i ma właściwie wszystko co potrzeba w swej strukturze.
    Co do języka programowania to pewnie narażę się stwierdzając, że wybrałbym BASCOM AVR. Kolega jest bowiem moim obrazem z przed ok. 2 lat. Miałem wtedy dość duże doświadczenie w elektronice analogowej i cyfrowej i zerowe w uC. Ponadto trochę programowałem w Basicu.
    Dla elektroników Bascom jest wystarczający bo sterowniki uC stanowią jedynie dodatek do innych urządzeń. Co innego programista, który skupia się tylko na sterowniku.
    Jeszcze odpowiedź dla czego BASCOM. Jest prosty do nauki, można się skupić na tym co chce się osiągnąć a nie na tym co zrobić z uC, żeby osiągnąć zamierzenie, jest szybki w nauce i programowaniu, wymaga znacznie mniejszej wiedzy o uC, posiada polskojęzyczną pomoc i jest książka "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku Bascom", jest demo z ograniczeniem kodu do 4kB.

Z zestawem - książka (której głównym bohaterem jest ATMEGA8), własnoręcznie wykonana płytka testowa, własnoręcznie wykonany programator STK200/300 (lub kupiony za 10-20 złotych), spore ambicje w opanowaniu uC, przeprowadzanie doświadczeń - pierwsze kroki można wykonać w kilka dni.

Potem już nie będzie odwrotu od mikrokontrolerów!

P. S. W ksiażce są potrzebne schematy więc biegnijmy do księgarni.
  • #7 2885852
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Można pobawić się mikrokontrolerami. W praktyce (np. dla klienta) lepiej zastosować gotowe rozwiązania (sterowniki "Grasslin", "Warema" lub ostatecznie odpowiednio zaprogramować Siemensa "LOGO!". Są to rozwiązania dosyć drogie.
    Cześć!
  • #8 2887270
    maniac83
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Co do mikrokontrolera dobrym rozwiązaniem będzie coś co ma dużą ilość pamięci programu może jakaś ’52 z 8k flashem lub któryś z AVRów. Przemawia za tym fakt iż na początku przygody z mikrokontrolerami, programy pisane przez „młodych” programistów są objętościowo mało wydajne:D (sam do takich się zaliczam :D )
    A w czym pisać? Na początku BASCOM. Jest prosty, łatwy i przyjemny. Nie trzeba znać „bebechów” procka, sam język jest prosty, a na necie i czasopismach jest duuużo informacji i kursów (nie wspominając o książkach do kupienia). Polecam też w dalszym czasie nauke asemblera, a na końcu C.
    No i oczywiście procesor musi mieć możliwość programowania w układzie co znacznie ułatwia zabawę i nie powoduje mechanicznej degeneracji procka bądź podstawek.

Co do pomysłu sterowania roletami to jest super. W szczególności rozszerzony o pomiar nasłonecznienia w pokoju i utrzymywaniu go na zaprogramowanym poziomie.
    Niestety majstrowanie przy wewnętrznych roletach może się źle skończyć (dla rolet i portfela).
    Można by spróbować sterować prostym silniczkiem, który odpowiednio zwijał i rozwijał by sznurek od rolet. No to już prawie utopia bo taki układzik musiał by być mały i lekki, nie mówiąc już żeby gdzieś tam wrzucić LCD. Ale pomysły są po to aby je realizować : -).
    Jak ktoś będzie miał jakiś ciekawy patent niech rzuci na forum.

Errata dla czepialskich :D : #define procek mikrokontroler
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozpoczęcia projektu sterownika do rolet okiennych z wykorzystaniem mikrokontrolera. Proponowane rozwiązania sprzętowe obejmują mikrokontrolery z rodziny 8051, takie jak 89C2051, AT89S8253, oraz popularne mikrokontrolery AVR, w szczególności ATmega8 i ATtiny2313, ze względu na większą pamięć i funkcjonalność. Do sterowania silnikiem rolety zewnętrznej, wyposażonej w wbudowane czujniki krańcowe, sugeruje się użycie przekaźników do przełączania napięcia na odpowiednie wyprowadzenia silnika. W kwestii programowania rekomendowany jest język BASCOM AVR, który jest prosty do nauki dla elektroników bez doświadczenia w mikrokontrolerach, oferuje polskojęzyczną pomoc i dostępność materiałów edukacyjnych. Alternatywnie można rozważyć programowanie w asemblerze lub C w dalszym etapie nauki. Wskazano również na możliwość wykorzystania gotowych sterowników komercyjnych, takich jak Grasslin, Warema lub Siemens LOGO!, choć są to rozwiązania droższe. Dodatkowo poruszono temat pomiaru położenia rolety za pomocą transoptorów szczelinowych lub enkoderów oraz automatycznej regulacji stopnia opuszczenia rolety na podstawie pomiaru natężenia światła. Projekt wymaga uwzględnienia odpowiedniego programatora umożliwiającego programowanie mikrokontrolera w układzie (ISP).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA