Witam
Jestem elektronikiem od kilkunastu już
lat, jednak dziedzina mikrokontrolerów i programowania jest jak narazie dla mnie "czarną magią"
. Od jakiegos czasu "chodzi" za mną
pragnienie nadrobienia tych zaległości:-), ale pewnie z braku jakiś konkretnych pomysłów na wykorzystanie tej wiedzy pozostawało to do tej pory w sferze planów
. Kilka dni temu jednak to sie zmieniło
i wiem co konkretnego chciałbym zrobić, jednak zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Tzn. jakich użyć elementów (mikrokontroler, pamieć, wyświetlacz, itp), no i później oczywiście jak to zaprogramować. Domyślam się, że ta druga kwestia jest znacznie trudniejsza, i wymagająca trochę wiedzy i wysiłku, dlatego nie licze za bardzo na to, że ktoś tu zrobi to za mnie
, ale może podpowie jakieś podstawowe sprawy (w jakim języku byłoby to najprostsze do zrobienia, jakiego użyć do tego programu, programatora, itp).
Otóż urządzeniem o którym myślę jest sterownik, który sterowałby pracą rolety okiennej (oczywiście elektrycznej
). Zobaczyłem u kogoś podobne rozwiązanie i chciałbym zrobić sobie coś podobnego. Podstawowym jego zadaniem byłoby sterowanie silnikiem rolety ( podnoszenie i opuszczanie) oczywiście za pośrednictwem przekażników, z możliwością zaprogramowania godziny o której roleta powinna się podnieść i opuścić. Powinien zawierać wyświetacz ( nawet najprostszy LCD) który wskazywałby aktualną godzinę oraz ustawione czasy otwierania i zamykania, oraz 2 przyciski umożliwiające ręczne sterowanie góra/dół, które jednocześnie mogły być wykożystane do programowania czasów po włączeniu funkcji programowania np. jakimś trzecim przyciskiem. I to wszystko:-)
Dla wielu z Was pewnie wyda się to banalnie proste
dlatego będę wdzięczny za sugestie, pomysły i wszelkie podpowiedzi.
Z góry dziekuję
pozdrawiam
Hubert
Jestem elektronikiem od kilkunastu już
Otóż urządzeniem o którym myślę jest sterownik, który sterowałby pracą rolety okiennej (oczywiście elektrycznej
Dla wielu z Was pewnie wyda się to banalnie proste
Z góry dziekuję
pozdrawiam
Hubert