logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Symfony jakie ma podświetlenie wyświetlacza.

kudłatyrtv 11 Maj 2006 18:43 2286 7
REKLAMA
  • #1 2615758
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    czy odbiornik jak w temacie ma do podświetlenia wyświetlacza żarówki? (nie chciałbym się niepotrzebnie napracować).
    cyfry na panelu podświetlone, brak podświetlenia wyświetlacza.
    dzięki za zainteresowanie. pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 2615895
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Pewnie wiesz że wyświetlacz świeci się dopiero jak w aucie zapalisz światła ? To tak na marginesie żebyś się nienarobił niepotrzebnie. ;) a Niektóre modele mają to załączane szyną CAN.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 2615930
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    tzn. jak go "oszukać" jeśli odbiornik będzie montowany np. w polonezie???????
    nie znam tej konstrukcji,ale jeśli ma żarówki to podam zasilanie z autoanteny
    czy jest w tym coś racji?
    pozdr.
  • #4 2617095
    SlaweK
    Poziom 43  
    Sprawdź podając zasilanie na odpowiedni pin kostki zasilającej, z anteny aut. może być za mało wydajny, kilka dni temu miałem takie radio Technisata i tak było ale nie wiem jaką wersję Ty masz.

SławeK
  • REKLAMA
  • #6 2617102
    SlaweK
    Poziom 43  
    Moja to była SKZAZ8 Skoda Symphony Technisat i miała normalnie, jak VW, po przewodzie ILL.

SławeK
  • REKLAMA
  • #8 2621383
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    jak został rozwiązany problem:
    nie ma żarówek tylko ledy po 2 na stronę
    wyrzuciłem z jednej strony i "przykleiłem" zieloną żarówkę-zadowalająco równomiernie podświetla całość,zasilanie z autoanteny
    pracuje bardzo poprawnie
    dzięki za podpowiedzi,pozdrawiam i zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Skoda Symphony posiada podświetlenie wyświetlacza realizowane najczęściej za pomocą diod LED, a nie tradycyjnych żarówek. Podświetlenie aktywuje się po włączeniu świateł w pojeździe, co w niektórych modelach jest sterowane przez magistralę CAN, a w innych przez przewód ILL. W przypadku montażu odbiornika w innym samochodzie, np. Polonezie, zasilanie podświetlenia można próbować pobrać z anteny samochodowej, jednak może to być niewystarczające. Jeden z modeli Technisat z większym panelem 1 DIN miał podświetlenie po CAN i dwa EEPROM-y. Rozwiązaniem praktycznym okazało się usunięcie LED-ów z jednej strony i zastąpienie ich zieloną żarówką zasilaną z anteny samochodowej, co zapewniło równomierne i poprawne podświetlenie wyświetlacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA