logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Auto radio Chrysler P56038518 AJ - migające diody po zwarciu ścieżek, co robić?

dariuszm2 12 Maj 2006 14:19 4097 7
  • #1 2618125
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Auto radio Chrysler P56038518 AJ po zwarciach ścieżek laminatu z obudową (w miejscach lutowania wąsów obudowy z laminatem powstały zwęglenia) - nie działa.
    Po włączeniu zasilania migają diody na panelu umieszczone w suwakach korektora (3 szt).
    Dodam, że zwarcia zaizolowałem, napięcia dochodzą jest 5 i 3,3V na płycie.
    Pozdrawiam.
  • #2 2618490
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Podłącz po kolei: +12V główny, masa i za chwilę +12V ACC, może pomóc (niestety wiele radyjek OEM z VLF ma tak dziwnie, że jak podłącza się oba plusy na raz to przetwornica potrafi nie wystartować). Jeżeli nie pomaga - sprawdź czo masz na kwarcu.
  • #3 2627233
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Niestety kolejność podłączania przewodów nic nie daje, resztę sprawdzę wieczorem.
    Pozdtawiam.
  • #4 2743064
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Jednak brak imp na kwarcu - czyli nie pracuje procek (popimo obecności zasilania - a może to nie wszystkie zasilania) - oj przydał by się jakiś kawałek schematu.
    Pozdrawiam.
  • #5 2743815
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Jeżeli nie oscyluje to sprawdź czy obok nie ma trymera (jak radio ma zegar to często jest) i rusz nim - niestety często dziwne rzeczy się z nimi dzieją. Ale wygląda na to, że po zwarciu możesz mieć poważniejsze uszkodzenia.
  • #6 2812322
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Niestety bez schematu nic nie wyjdzie.
    Ale mam inny problem.
    Po podłączeniu innego radia (nie oryginalnego) nie chcą działać głośniki.
    Po rozebraniu głośników okazało się, że są aktrywne (dodatkowe wzmacniacze przy samych głośnikach).
    I tu mam problem na który przewód we wtyczkach podać sygnał i jaki sygnał, aby załączyło się zasilanie do wzmacniaczy przy głośnikach (bo doszedłem, że brak im zasilania.
    Albo w którym miejscu znajduje się ustrojstwo załączające to zasilanie (aby nie rozbierać połowy samochodu).
    Pozdrawiam.
  • #7 2812686
    inokris
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Mam ten sam problem jednak u mnie radio na początku działa ok al po2h zaczyna wyświetlać EEEEE i migają diody od korektora. Podejzewam układ scalony zamocowany na radiatorze z tyłu obudowy jednak nie wiem co to za układ poniewaz są na nim tylko cyferki.
    Czy ktos miał podobny problem i jak go rozwiązał?
    pozd
  • #8 2815688
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    I podłączyłem zasilanie do wzmacniaczy (tych przy głośnikach) z gniazda zapalniczki, które jest aktywne przy kluczykach w stacyjce.
    Zadziałało - i na razie nie widać efektów ubocznych (nie rozłączyłem tego ustrojstwa co powinno podawać zasilanie na te wzmacniacze - bo nie mogę go zlokalizować).
    Trzeba by pewnie rozebrać pół samochodu.
    Jedno co dało się zauważyć to to że oryginał radia ma małe wzmocnienie.
    Przy wstawionym teraz + wzmacniacze - na połowie skali głośności nie daje się wytrzymać.

Nie zamykam tematu, bo może Ktoś wie coś na powyższe pytania i będzie się Chciał podzielić wiadomościami, a może jakiś schemacik?
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Auto radio Chrysler P56038518 AJ po zwarciach ścieżek laminatu z obudową przestało działać, a po włączeniu zasilania migają diody na panelu korektora. Zwarcia zostały zaizolowane, a na płycie pojawiają się napięcia 5V i 3,3V. Próby podłączenia zasilania w odpowiedniej kolejności (+12V główny, masa, +12V ACC) nie przyniosły efektu. Brak impulsów na kwarcu wskazuje na niepracujący procesor, co może sugerować poważniejsze uszkodzenia po zwarciu. Sugerowano sprawdzenie trymera przy kwarcu, jeśli radio posiada zegar. Dodatkowo pojawił się problem z aktywnymi głośnikami wyposażonymi we wzmacniacze, które nie otrzymują zasilania z radia. Zasilanie wzmacniaczy udało się podłączyć z gniazda zapalniczki aktywnego przy stacyjce, co pozwoliło na ich uruchomienie, jednak oryginalne radio ma niskie wzmocnienie, a podłączone zasilanie do wzmacniaczy powoduje bardzo wysoką głośność przy połowie skali. Brak schematu utrudnia dalszą diagnostykę i lokalizację elementu załączającego zasilanie wzmacniaczy przy głośnikach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA