logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szumy przy wysokich dźwiękach gitary - jak je zredukować?

czacha87 13 Maj 2006 00:25 1563 10
REKLAMA
  • #1 2619997
    czacha87
    Poziom 11  
    Witam mam kłopot z gitarą ponieważ kiedy nawet lekko podkręce w gitarze dźwięki wysokie to pojawiają sie szumy kiedy dotkne strun mostka czy piecyka zmniejszają sie ale nadal jeszcze są. chciałbym sie dowiedzeić czy da sie z tym coś zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 2622679
    hogan
    Poziom 12  
    Najprawdopodoniej masz coś źle uziemione. To pokrętło to nie jest czasem "Tone"?
  • #3 2623055
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! To nie jest kwestia gitary, tylko pieca (sprzętu, na jakim pracujesz) najczęstszym powodem jest zbyt duża czułość wejściowa w stosunku do źródła sygnału, drugi powód, to zbyt szerokie pasmo przenoszenia pieca, ogólnie problem jest do przeskoczenia, ale trzeba koniecznie do tego podejść z przyrządami, a potem dopiero z uchem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2624008
    Venril
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    To napewno pokrętło tone, tylko jak je skręcisz to dźwięk będzie stłumiony, a to że po chwili zaczyna piszczeć to normalka, efekt koncertowy :):):) zawsze możesz próbować dodatkowo uziemić przystawki albo efekt, ale wątpie czy ci to coś dam spotkałem się już z wieloma gitarami i piecami i zawsze jest to samo.
  • REKLAMA
  • #5 2626357
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    Jeden pisze o szumach, inny o brumach a jeszcze inny o sprzęgach.
    Trzeba sprecyzować, bo mogą być wzbudy wzmaka - niebezpieczne - albo zwykłe brumska , rozpiętość spora
  • #6 2626444
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    czacha87 napisał:
    wysokie to pojawiają sie szumy

Witam! Kolega,,Radocha” ma absolutna rację, a przecież autor postu wyraźnie pisze o szumach!
    Pozdrawiam
  • #7 2629746
    MusicMan
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jełsi szum - to na 100% piec, ale jeśli brum - to jest problem z masą /ziemią. czesto winą brumu gitary jest zle uziemienie strun - sprawdz czy brum "znika" pod dotknięciu strun reką. WZMACNIACZ MUSI BYĆ DOBRZE UZIEMIONY! to podstawa.. Z tego co piszesz to problem wynika wlasnie ze zlej masy. Myśle, ze dobry uziom powinien pomóc. Jak nie - pozostaje przycinanie wysokich tonów....
  • Pomocny post
    #8 2632170
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Najlepiej sprawdzić zwierając wpięty kabel do pieca, powinno na wyjściu być "0" lub jakies bardzo małe szumy. Jesli to wtedy wina kabelka.

powiedz coś o przystawkach jakie tam masz i glośnikach. U mnie przyczyną szumów była zbyt bliska odległość od komputera - wszystko było ściągane. Cała tyrada szumów akustycznych i nadakustycznych.

Innym razem po prostu zbyt mocne wysterowanie. Ustawi się zbyt blisko piecyka gitarę, pokrętła na fuzie na maksa, volume na godzinę trzecią. To potem tak jest.

Najprostszym i przydatnym urządzonkiem bedzie bramka szumów ale w przypadku szumów wzmacniacza nic to nie pomoże.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 2636383
    czacha87
    Poziom 11  
    gitarą niema sie co chwalić bo ją kupiłem jak sie nieznałem więc jest beznadziejna mam tam jakieś najprostrze humbuckery wzmacniacz live 30(ma chyba 15W) i do tego głośnik tonsil gds 30/30 przerobiony na 50W wzmacnaicz jest raczej dobry i bardziej to wina gitary. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi ale jeszcze jedna sprawa mnie interesuje właśnie bramka szumów czy miałby ktoś jakiś schemat czy lepiej kupić na allegro widziałem behringera za 85zł na stronce jednej znalazłem za 80zł ale właśnie też chciałem sie spytać na jakiej zasadzie on działa??
  • REKLAMA
  • #10 2636760
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    To działa tak, ze podczas, gdy masz wlaczony przester, i strun czy to nie dociskasz albo sa nie ruszane, nie grają,
    Wysoka czułośc przesteru jest wylączana bramką szumów (Noise Gate) lub wejście przesteru jest zwierane do masy zmniejszając ilośc zwiększonego sygnału. ktory tworzy się... Skoro przester nie odbiera drgających strun, poszukuje innych źródeł pola magnetycznego i znajduje: elektronikę wokół gitary, telewizory, zasilacze... Tam może być mnóstwo rezonansów, podbić, przebić, czasami można radio odebrac nawet, przy niezbyt pięknie udanej instalacji czyjakimś nieprawidlowym uziemieniu. A nawet przy uziemieniu, na silnych przesterach, cuda się dzieją.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 2637143
    czacha87
    Poziom 11  
    aha postaram sobie coś takeigo kupić ale niewiem narazie jak z kasą będe bo narazie cienko:( a co do tego radia to mojemu kumplowi udało sie kiedyś na próbie odebrać:D

Podsumowanie tematu

✨ Problem szumów przy wysokich dźwiękach gitary najczęściej wynika z nieprawidłowego uziemienia gitary lub wzmacniacza. Dotknięcie strun, mostka lub piecyka zmniejsza szumy, co wskazuje na problemy z masą. Wysoka czułość wejściowa wzmacniacza względem sygnału z gitary oraz szerokie pasmo przenoszenia pieca mogą potęgować szumy. Przekręcanie pokrętła "Tone" może tłumić dźwięk, ale nie eliminuje szumów. Wzmacniacz musi być dobrze uziemiony, a kable i przystawki sprawdzone pod kątem poprawności połączeń. W niektórych przypadkach pomocne są bramki szumów (noise gate), które eliminują szumy podczas braku sygnału z gitary, jednak nie rozwiązują problemów wynikających z uziemienia. Szumy mogą być także efektem zakłóceń elektromagnetycznych z otoczenia, np. komputerów czy telewizorów. Warto zwrócić uwagę na ustawienia wzmacniacza, unikać zbyt mocnego wysterowania oraz zbyt bliskiego ustawienia gitary do pieca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA