logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornik gitarowy - jak usunąć przydźwięk po podłącz. do wzmaka

seven01 10 Mar 2006 13:02 2893 15
REKLAMA
  • #1 2397617
    seven01
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Witam jak moge usunac przydzwiek porownywalny z lekkim sprzezeniem mikrofonowym, ktory mam po podlaczeniu przetwornika gitarowego do wzmacniacza.

Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2397667
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 101
    zmasuj struny i wszystkie elementy metalowe w gitarze ..
    czy tam masz tylko przetwornik czy jakies potencjometry itp.?
  • REKLAMA
  • #3 2397688
    ataga1
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Jeżeli masz masy w gitarze dobrze podłączone to niewiele zdziałasz
    ponieważ poziom tego pisku jest uzależniony od jakości i ceny
    przetwornika, i przy dużym wzmocnieniu na piecu jest mniej lub bardziej
    słyszalny.
  • #4 2397740
    seven01
    Poziom 20  
    no to chyba nie wiele zdzialam przetwornik mam w akustyku, co do jakosc - cena. Cena byla najnizsza wiec chyba nie mam co sie spodziewac na jakosc. P.S Cy go sie jakos ekranuje ??
  • #5 2397761
    ataga1
    Poziom 16  
    Nic nie zdziałasz, takie niepożądane efekty są niestety słyszalne
    właśnie na pudle no ale z czasem dojdziesz do tego że warto
    zaiwestować w lepszy sprzęt, chyba że wcześniej znudzi Ci się gitara.
  • REKLAMA
  • #7 2399031
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Weź zrób tak zwane zalewanie woskiem zmniejsza to stopień sprzęgów.
    (po za tym to buczy czy piszczy - bo piszczenie jest raczej związane ze sprzęganiem, a buczenie ze ściąganiem z otoczenia fal sieci elektrycznej)

Delikatne sprzęgi sa praktycznie nieodzowne w zwykłym mieszkaniu, gdzie masz komputery, telewizory, wyjdź na dwór gdzieś do parku z zestawem rpzenośnym a zobaczysz że nic nie będzie bzyczało nawet w przystawkach single coil za 30 zlotych.

po za tym ten przydźwiek jest tez związany z napieciem wyjsicowym z przetwornika (im wyższe tym większe (nie pomaga czasami ekranowanie i cena), a także z jakością kabli - kable mikrofonowe gumowe sie nie nadają.

przeżyłem przystawki gibsona, ibaneza, seymoura, fendera, squiera, dimarzio nawet sprzedawałem za pare groszy niektóre wiadomo gdzie.

Jak źle podepniesz to i Seymour Duncan za 600złotych zacznie brzęczeć. Przez to czasami można kupić na allegrze seymoury niby uszkodzone za 50 złotych jak popatrzysz to gosciu zazwyczaj źle fazę podpina.

I WAŻNE PYTANIA:

czy struny masz polączone z mostkiem? do masy gitary w jednym punkcie z masami przetwornika? Czy mostek umożliwia polączenie strun z masą? Czy mostek jest metalowy czy po prostu taki patyczek?

Bo inaczej to cód ze działa.

Za podobną cene w RockNRollu w Katowicach mozna kupić Epiphony
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 2399279
    foxiu
    Poziom 15  
    @seven01 takie gitary to loteria - możesz trafić w miarę prosty gryf i w miarę równo nabite progi, jak już trafisz to z czasem trzeba będzie zmienić klucze(no chyba, że klucze też trafisz :D), później hambak lepszy np. Shaller i na tym koniec, dalej szkoda pieniędzy

a poza tym takiej(IMO żadnej) gity nie powinno się kupować na allegro

do domowego łupania powinno wystarczyć
  • REKLAMA
  • #9 2399516
    Tremolo
    Poziom 43  
    Poszukaj czegoś Squiera (coraz mniej popularne), Corta (fajna firma - mniej znana firma ale to Koreańska potęga ponoć robią dla wielu producentów jako podwykonawcy), Epiphone'a (kumpel kupil Japońca za jakieś 800 zeta) masz w zasięgu reki tanie Ibanezy...

Cena takiej gitary za 200 zloty to w 50% cena gryfu (i tak pewnie krzywego = odpady produkcyjne) drewno na pudło to pewnie dykta (taki squier około 700 zeta miał już jakies drewno), potencjometry to jakieś 5 zlotych (oni to mają hurtem to jeszcze taniej), najtańsze motylki, najtańsze tremolo (około 20% ceny).

przystawka nawet nie mówie :) grosze pewnie 15 zlotych ich kosztowała.

Chyab ze jest inaczej gitara 250 a koszty wysyłki 50 :D

Mam Squiera i niestety tak się do niego przyzwyczaiłem i przerobiłem układy elektryczne (przystawki), że musiałbym Ibanka co najmniej za 2 kilozłotych kupić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 2400425
    Tremolo
    Poziom 43  
    ja sprzedaje swój taniej na allegrze wyciągnięty ze Strata (grał konkretnie w takim zastosowaniu jak u ciebie) tyle że siostra chce miec nylony i nie miałem materiału na styk metalowy do strun, był tam nieładny metalowy drut miedziany na okrętce, wyglądalo niezbyt ładnie;

po za tym mucisz to połączyc ze strunami, to wzmocnisz sygnał a tym samym będziesz mógł dac ciszej. I nie bedzie trzeba nic robic pewnie zagra to lepiej niż taki elektryk za 250 zeta

To sa podtawy jak sie urwie uziom no to teoretycznie nie powinno grać... zresztą jak wyobrażasz sobie jesli cale szumy z domu odbierane są przez nieuziemione struny 3,6 metra długości jak anteny z radia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 2400818
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 619
    seven01 napisał:
    Witam jak moge usunac przydzwiek porownywalny z lekkim sprzezeniem mikrofonowym, ktory mam po podlaczeniu przetwornika gitarowego do wzmacniacza.

Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

Pierwsze najważnjiejsze pytanie - instalacja w domu jest trójprzewodowa, ma uciemienie (nie zerowanie) i piecyk jest wpiety do gniazdka "z bolcem", tak ?
  • #13 2400892
    seven01
    Poziom 20  
    no to moze pokoleji bo koledzy juz o piecach gitarowych pisza :)

gitara podlaczana jest przez line in do komputera badz bezposrednio do wzmacniacza (nie jest to piec gitarowy) Tak czy siak przydzwiek jest taki sam Instalacja jest 3 przewodowa czyli z uziemieniem, lecz wzmacniacz jako taki uziemiany nie jest. posiada on owszem dodtkowy pin na obudowie w cenu podlaczenia osobnego uziemienia. Ale co gdy z gitary korzysta moj ojciec ? On gra w takim samym schemacie tylko ze uzywa zodiaka

Efekt poglosu ustąpil po uziemieniu strun :) Pozostal tylko szum :)
  • #14 2401640
    Tremolo
    Poziom 43  
    Gitara działa tak; że w przetworniku gitarowym masz cewkę nawiniętą w przybliżeniu jak w transformatorze tyle, że ma 6 rdzenii - tak zwanych nabiegunników (czasami moga byc inne rozwiązania) - rdzenie te są na dole przyparte do magnesu, tak że przewodza one stały strumień magnetyczny i nakierowują go na strunę w strunie powstaje w ten sposób wyindukowane uporzadkowanie magnetyczne - struna staje się magnesem.

Jesli teraz ruszysz struną to taki wirujący metalowy przedmiot zwany struną będzie działał jak uzwojenie powietrznego transformatora czyli przenosił wirujące pole struny do cewki przetwornika po czym to idzie na wzmacniacz.

Dobrze jest zaraz za przystawką dać potencjometr - ucina on wpływ pola zewnętrznego działajacego na przewód upraszcza pracę wzmacniacza - niweluje częśc szumów (zwiera je) - powiedzmy taki 470 kilo o charakterystyce logarytmicznej (B) Do tego często wstawia się układ drugiego potencjometra liniowego (A) wpietego w szereg z małym kondensatorkiem, on zmienia barwę przystawki.

Tak to moze wyglądać:
    https://tremolo.elektroda.pl/tematykanf.php?a...k=Przystawki/Gibson%20EB-1%20Bass.gif#schemat

(to basówka ale ma najprostszą konstrukcje ten kond 0,01 uF jest niepotrzebny)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 2830706
    Tremolo
    Poziom 43  
    No w sumie takie blędy sa czeste w gitarach typu fender. Szczególnie ta petla masy - całość można jeszcze ulepszyć z centralnego punktu masy do sygnału ciepłego mozna wstawic przewód ekranowany. Jak się ma blisko komputer i inne źródło smużenia elektroakustycznego to to pomaga.

bardzo ciekawy system - w gitarach z wiekszą ilościa miejsca w środku jak Strat jest wylożenie folia aluminiową i wpięcie tego aluminium pod ten srodkowy punkt masy na tym potencjometrze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem przydźwięku i szumu po podłączeniu przetwornika gitarowego do wzmacniacza wynika głównie z jakości przetwornika, uziemienia oraz ekranowania. Przydźwięk przypominający sprzężenie mikrofonowe może być spowodowany brakiem odpowiedniego uziemienia strun i elementów metalowych gitary oraz wzmacniacza. Zaleca się sprawdzenie poprawności masy w gitarze i instalacji elektrycznej (trójprzewodowa z uziemieniem). Ekranowanie wnętrza gitary folią aluminiową połączoną z masą oraz stosowanie wysokiej jakości kabli ekranowanych zmniejsza zakłócenia. Przetworniki o niskiej jakości generują więcej szumów, a ich uziemienie i połączenie ze strunami (np. w przetwornikach typu single coil) wpływa na poziom przydźwięku. Dodatkowo, zastosowanie potencjometrów o odpowiednich wartościach (np. 470 kΩ logarytmiczny) pomaga tłumić szumy. W warunkach domowych zakłócenia są często nieuniknione ze względu na obecność urządzeń elektronicznych, ale można je ograniczyć poprzez odpowiednie ekranowanie i uziemienie. Warto rozważyć inwestycję w lepszy sprzęt, gdyż tanie przetworniki i gitary często mają słabe parametry elektryczne i mechaniczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA