logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku - problem z Plug and Play Bios Extension

Filozoph 13 Maj 2006 10:11 2120 12
REKLAMA
  • #1 2620403
    Filozoph
    Poziom 11  
    Mam problem- nie mam dźwięku.
    W jednej chwili wysiadł, i już nie gra.
    Kartę dźwiękową mam zintegrowaną z płytą główną.
    Gdy daje dźwięk na full w głośnikach, słysze tylko cichy dźwięk.
    Głośniki działają,m sprawdzałem na odtwarzaczu mp3.
    W menadżerze zadań mam wykrzyknik przy Plug and Play Bios Extension, myśle, że w tym tkwi problem.
    Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2620409
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 269
    Wejdz do BIOS-a i sprawdz czy masz ustawiona opcje "plug and play aware os" lub podobna na enabled/disabled lub yes/no.
  • REKLAMA
  • #3 2620511
    Filozoph
    Poziom 11  
    W tym sęk że nie mam takich ustawień, a przynajmniej ich nie zauważyłem, bo wcześniej szukałem.
    W jakiej zakładce (po advanced)mogło by się to znajdować?
  • REKLAMA
  • #4 2620517
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 269
    Nie masz instrukcji do plyty glownej?!
    Podaj chociaz co to za plyta glowna.
  • #5 2620537
    Filozoph
    Poziom 11  
    ASRock 775S61, instrukcji poszukam.
  • #6 2620632
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    a spróbuj przeinstalować jeszcze raz sterowniki audio
    masz na cd od płyty głównej
    albo zainstaluj nowsze
  • #7 2623786
    Filozoph
    Poziom 11  
    Też nic nie pomogło, instalowałem z 10 razy.
    Wszystkie możliwe lekkie błędy są prawdzone, podejżewam że to uszkodzona karta dźwiękowa.
  • #8 2623806
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    To daj dzwiek na full w mikserze audio windows, a nie w glosnikach.
  • #9 2623877
    Filozoph
    Poziom 11  
    Mam na fulla we wszystkim co tylko możliwe.
    Czy jest jakaś opcja umożliwiająca przywrócenie domyślnych ustawień audio w całym komputerze?
  • #10 2630239
    Filozoph
    Poziom 11  
    Chyba będzie konieczna wymiana karty dzwiękowej, co?
  • #11 2630947
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Filozoph napisał:
    Kartę dźwiękową mam zintegrowaną z płytą główną.

Filozoph napisał:
    Chyba będzie konieczna wymiana karty dzwiękowej, co?

Jeżeli karta jest uszkodzona to musisz dokupić zewnętrzną kartę muzyczną lub ... wymienić płytę główną.

Ale nie poddawaj się, rzadko się zdarza aby padła zintegrowana karta muzyczna, w menadżerze urządzeń dalej jest problem z "Plug and Play Bios Extension" ?
    Dopóki go nie usuniesz nie podejmuj pochopnych działań ...
  • REKLAMA
  • #12 2631352
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Kolego paweliw - wręcz przeciwnie,często padaja karty dźwiękowe zintegrowane i właśnie w podobny sposób jak u kolegi wyzej.Moim zdaniem to szkoda czasu na naprawę czegoś co się nie da naprawić (zwróć uwagę jak karta "padła",nagle,najprawdopodobniej temperatura ją załatwiła).Ceny kart dźwiekowych nie są wysokie.
  • #13 2631475
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    tronic1 :arrow:

Może i masz rację z częstym "padaniem" zintegrowanych kart muzycznych, mnie się to jeszcze nie przytrafiło, pewnie Twoje doświadczenie ze sprzętem jest większe.

Nie kazałem mu jednak naprawiać karty, bo tego się zrobić właściwie nie da, można tylko wymienić, co i jak też napisałem.

Doprowadzenie do porządku sterowników w systemie uważam jednak za priorytet, bez tego wiele się nie da stwierdzić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku dźwięku na zintegrowanej karcie dźwiękowej płyty głównej ASRock 775S61. Objawem jest bardzo cichy dźwięk mimo ustawienia głośności na maksimum oraz wykrzyknik przy urządzeniu Plug and Play Bios Extension w menadżerze urządzeń. Próby rozwiązania obejmowały sprawdzenie ustawień BIOS, jednak brak opcji "plug and play aware os" lub podobnej. Wielokrotna reinstalacja sterowników audio nie przyniosła efektu. Sugerowano ustawienie głośności na maksimum w mikserze audio Windows oraz przywrócenie domyślnych ustawień audio systemu. Dyskusja wskazuje na możliwe uszkodzenie zintegrowanej karty dźwiękowej, co jest częstym problemem, a naprawa jest praktycznie niemożliwa. Zalecane jest rozważenie zakupu zewnętrznej karty dźwiękowej lub wymiana płyty głównej, jednak przed podjęciem decyzji należy usunąć problem z Plug and Play Bios Extension, gdyż może on wpływać na działanie audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA