logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zasilacz 24V, 12V, 5V z transformatora 2x12V/200W?

Oksy 13 Maj 2006 11:50 2199 8
REKLAMA
  • #1 2620674
    Oksy
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.
    Potrzebuję prostego zasilacza który na wyjściu będzie miał napięcia:

24 V (nie stabilizowane) / 5,5A (zasilanie szeregowo połączonych diod LED)
    12 V (nie stabilizowane) / 200mA (zasilanie stycznika 12V/8A)
    5 V (stabilizowane) / 1,5A (zasilanie elektroniki + 17 wyświetlaczy 7-segm. LED)
    0V (wspólna masa)

Wykombinowałem sobie coś takiego jak na schemacie (ze względu na obniżenie kosztów i brak miejsca w obudowie, zależy mi na tym aby układ zasilić z jednego transformatora toroidalnego – 2 X 12V / 200W). Po zmontowaniu zasilacza, na stykach 12V (kondensatory C6 i C7) otrzymuję napięcie ponad 30V! i stabilizator (LM7805) zdycha po paru chwilach.

Proszę o pomoc. Co tu jest źle, ewentualnie jak powinien wyglądać poprawny schemat.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.
    Załączniki:
    • Jak zbudować zasilacz 24V, 12V, 5V z transformatora 2x12V/200W? ZASILACZ.gif (26.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2620789
    knmp
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    LM7805 "zdycha" ponieważ pracuje w ektremalnych warunkach ten stabilizator jest typowo na 1 A max. Druga sprawa to wysokie napięcie wejsciowe dla LM7805 !!! Przy 30 V wejściowych masz spadek napięcia na stabilizatorze rzędu 25 V !! Przy prądzie np 1 A to daje potęzną moc strat 25 W !!!! Stabilizator się przegrzewa i wysiada :)

Rozłoz moc na dwa stabilizatory, przed LM 7805 daj inny stabilizator np LM7815 lub wiekszy LM7818... ale tu i tak radiator jest konieczny i to spory :) Do takich prądów wybierz stabilizator typu S czyli LM78S05, LM78S15 itp te maja 2 A output.

pozdr KN
  • REKLAMA
  • #3 2620835
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Rozdziel uzwojenia wtórne transformatora, tak,żeby nie były szeregowo połączone. Z dolnego uzyskasz kilkanaście wolt (zależy od trafo), z tego zasil stabilizator 7805 z dużym radiatorem!!!
    Do uzyskania 24V połącz - górnego mostka z + dolnego.

Może warto by było zamiast 7805 zrobić stabilizator impulsowy, np. na MC34063A (koszt elementów kila zł, a sprawność znacznie lepsza).
  • #4 2621066
    Oksy
    Poziom 20  
    Dzięki za tak szybką reakcję i za zainteresowanie.

[knmp]
    No tak , ale przecież stabilizator podłączony jest między zaciski tylko jednego uzwojenia (12V). Jak podłączę tylko same mostki to napięcia na nich są ok. (B1 – 24V , B2 – 12V), lecz jak podłączę resztę (kondensatory – C4 C5 C6 C7 C8 C9 C10 C11 oraz stabilizator) to napięcie wejściowe stabilizatora B2 (kondensatory C6 C7) wzrasta do ponad 30V! Dlaczego tak się dzieje i jak tego uniknąć. Aha jeszcze jedna informacja, zasilacz uruchamiałem bez obciążenie więc raczej nie powinno było spalić stabilizatora.
    Tak sobie teraz pomyślałem że to chyba jest złe rozwiązanie bo, uzwojenia wtórne transformatora połączone są w szereg i z jednego z nich będzie pobierany większy prąd, czy nie będzie to szkodziło dla trafa ?

[Tdv]
    Nie nie, tak nie mogę zrobić , bo zależy mi na wspólnej masie (chyba że coś źle Cię zrozumiałem), co do zasilaczy impulsowych to raczej za mało się jeszcze znam na elektronice, lecz gdybyś posiadał schemacik lub namiary na schemacik zasilacza o parametrach jak w pierwszym poście to byłbym wdzięczny za info.

Jeszcze raz dzięki za pomoc, zastanawiam się jeszcze nad zastosowaniem pomysłu knmp może zamiast stabilizatora 78XX użyć LM317 (ma chyba wyższe napięcie wejściowe) ??
  • REKLAMA
  • #5 2621711
    knmp
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    oksy odnosnie uzwojenia na stabilizator LM7805 wg schematu dajesz mniejsze napięcie anizeli 30 V pospiesznie sprawdzilem schemat i nie zwróciłem uwagi ze masz tam brane z odczepu srodkowego :)

Apropo wzrostu napięcia to owe zjawisko wynika z samej teorii prostowania napięcia. Mianowicie gdy do uzwojenia trafo bez prostownika podpinasz miernik i mierzysz napięcie to otrzymujesz wartość skuteczna napięcia równą ok 12 V. W chwili gdy wprowadzasz mostek prostowniczy wraz z kondensatorem filtrującym układ ten doprowadza do wzrostu napięcia gdyż napięcie szczytowe (max amplituda napięcia) jest dużo większe aniżeli 12 V. Przy 12 V przemiennego po wyprostowaniu możesz spokojnie uzyskać nawet 16 V ! W chwili gdy obciązysz mostek wraz z kondensatorem jakąś rezystancją zaczyna wtedy odgrywac istotną rolę kondensator filtrujący i jego pojemność i im wieksze obicązenie prądowe tym wymagany będzie kondensator o wiekszej pojemności który skompensuje chwilowe spadki napięcia pomiędzy połówkami sinusoidy (w tej samej fazie) Jezeli nie skompensujemy pojemnością tej straty to otrzymamy tętnienia napięcia tym większe im wiekszy będzie prąd.

Polecam lekturę tej strony obrazującej podstawy prostowania mostekiem... co tam po moim pisaniu bez rysunków... tam masz wzory itp przyda Ci się :)

http://www.edw.com.pl/ea/zasilacze.html

Jezeli chodzi o LM7805 to w tamim przypadku jego napięcie wejściowe powinno być równe ok 15-16 V sprawdz czy nie pomyliłeś kolejności w odczepach !!!

Jezeli już uzyskasz napięcie wejściowe dla LM7805 15 V to wciaż mamy spadek napięcia ok 10 V i przy prądzie 1 A mamy moc strat ok 10W !!! To dużo więć stabilizator będzie się grzał !!! konieczne wydajne chłodzenie albo rozbicie wtedy ma dwa np wraz z LM7808.

Ja nie proponowałem LM317 !!!
    LM317 tu jest zbyteczny ! i tak Ci to nic nie da gdyż moc tracona w ciepło będzie tak samo duża i będzie się grzał podobnie.

proponuję narazie posprawdzać odczepy i ich kolejność, jezeli to już bedzie ok to mozna bedzie podyskutować o odpowiednim dobraniu stabilizatorów i ew układach Low-drop itp

Aha a stabilizator nie powinien sam sie spalic ! podejzewam blad w odczepach lub odwrota polaryzacje napiecia na stabilizatorze ! Mostki czy dobrze kierunkuja napiecie itp

pozdr KN
  • Pomocny post
    #6 2621794
    Tdv
    Poziom 34  
    Żle zrozumiałeś. Na wyjsciu uzwojenia 12V po prostowniku i kondesatorach powinno być napięcie o pierwiastek z dwóch razy większe niż zmienne na rafo - przy takim trafie na pewno nie powinno to być 30V. A 30V tam jest bo masz źle zrobiony układ. zrób tak jak Ci napisałem i masę będziesz miał wspólną i na wejście stabilizatora będzie podawane niższe napięcie.
  • #7 2625068
    Oksy
    Poziom 20  
    Dzięki i witam ponownie.

[knmp]
    Sprawdzałem kilkakrotnie, a nawet ponownie poskładałem na pająka z nowiuśkich podzespołów (oprócz transformatora), wszystko było tak jak na schemacie (nawet początki i końce uzwojeń) :-).

[Tdv]
    Trochę to trwało zanim załapałem (wczoraj jakoś ciężko mi się myślało chyba :-) ), ale w końcu domyśliłem się, że chodzi o szeregowe połączenie wyjść mostków zasilonych z oddzielnych uzwojeń transformatora. Twój sposób zadziałał :-) :-).
    Mam tylko jedno pytanko jeszcze. Obecnie mam mostki różnej wydajności prądowej, jak mniemam oba mostki (połączone w szereg) muszą być takie same (w moim przypadku B1 i B2 dajmy na to, że 8A), czy nie koniecznie???. Popraw mnie czy dobrze rozumuję, czy mostki mogą pozostać różne???

Jeszcze raz dzięki i gorąco pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2625081
    Tdv
    Poziom 34  
    Mogą być różne, wręcz dobrze by było żeby były różne, a to z tego powodu, że mostek dolny jest znacznie bardziej obciążony niż górny (przez górny płynie tylko prąd 24V,a przez dolny wszystkie prądy.
  • #9 2625118
    Oksy
    Poziom 20  
    He He Co za szybkość :-) DZIĘKI Ci śliczne, no i teraz to już wszystko jest jasne i w dodatku jakie proste :-) :-)

Jeszcze raz Wielkie dzięki i jak zwykle pozdrawiam :-).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy zasilacza o napięciach 24 V (niestabilizowane, 5,5 A), 12 V (niestabilizowane, 200 mA) oraz 5 V (stabilizowane, 1,5 A) z wykorzystaniem jednego transformatora toroidalnego 2x12 V/200 W. Problemem było zbyt wysokie napięcie na wyjściu 12 V po prostowniku i kondensatorach (ponad 30 V) oraz przegrzewanie i uszkadzanie stabilizatora LM7805. Wyjaśniono, że napięcie po wyprostowaniu i filtracji kondensatorowej jest wyższe niż napięcie skuteczne transformatora (ok. √2 razy), co jest normalne, ale 30 V wskazuje na błędne połączenie układu. Główną przyczyną problemu było szeregowe łączenie uzwojeń wtórnych transformatora i mostków prostowniczych, co powodowało nieprawidłowe napięcia i przeciążenia. Zalecano rozdzielenie uzwojeń wtórnych i zastosowanie oddzielnych mostków prostowniczych, tak aby uzyskać wspólną masę i prawidłowe napięcia. Wskazano również, że stabilizator LM7805 jest przeznaczony na prąd max 1 A i przy wysokim napięciu wejściowym generuje dużą moc strat, co wymaga zastosowania radiatora lub rozłożenia stabilizacji na kilka stopni (np. LM7815 przed LM7805) lub użycia stabilizatorów o większej wydajności prądowej (np. LM78S05). Zaproponowano także rozważenie stabilizatorów impulsowych (np. MC34063A) dla lepszej efektywności. W końcowej fazie potwierdzono, że mostki prostownicze mogą mieć różne parametry prądowe, gdyż dolny mostek jest bardziej obciążony niż górny. Ostatecznie poprawne rozdzielenie uzwojeń i mostków rozwiązało problem z napięciami i stabilizacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA