Witam.
Potrzebuję prostego zasilacza który na wyjściu będzie miał napięcia:
24 V (nie stabilizowane) / 5,5A (zasilanie szeregowo połączonych diod LED)
12 V (nie stabilizowane) / 200mA (zasilanie stycznika 12V/8A)
5 V (stabilizowane) / 1,5A (zasilanie elektroniki + 17 wyświetlaczy 7-segm. LED)
0V (wspólna masa)
Wykombinowałem sobie coś takiego jak na schemacie (ze względu na obniżenie kosztów i brak miejsca w obudowie, zależy mi na tym aby układ zasilić z jednego transformatora toroidalnego – 2 X 12V / 200W). Po zmontowaniu zasilacza, na stykach 12V (kondensatory C6 i C7) otrzymuję napięcie ponad 30V! i stabilizator (LM7805) zdycha po paru chwilach.
Proszę o pomoc. Co tu jest źle, ewentualnie jak powinien wyglądać poprawny schemat.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Potrzebuję prostego zasilacza który na wyjściu będzie miał napięcia:
24 V (nie stabilizowane) / 5,5A (zasilanie szeregowo połączonych diod LED)
12 V (nie stabilizowane) / 200mA (zasilanie stycznika 12V/8A)
5 V (stabilizowane) / 1,5A (zasilanie elektroniki + 17 wyświetlaczy 7-segm. LED)
0V (wspólna masa)
Wykombinowałem sobie coś takiego jak na schemacie (ze względu na obniżenie kosztów i brak miejsca w obudowie, zależy mi na tym aby układ zasilić z jednego transformatora toroidalnego – 2 X 12V / 200W). Po zmontowaniu zasilacza, na stykach 12V (kondensatory C6 i C7) otrzymuję napięcie ponad 30V! i stabilizator (LM7805) zdycha po paru chwilach.
Proszę o pomoc. Co tu jest źle, ewentualnie jak powinien wyglądać poprawny schemat.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.