logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zastosować tranzystory mocy we wzmacniaczu Sony Wega??

mtx32 13 Maj 2006 13:16 1959 3
REKLAMA
  • #1 2620878
    mtx32
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Witam
    Mam uszkodzoną końcówkę mocy we wzmacniaczu Sony Wega V 4810. Nie posiadam do niego żadnego schematu itp. Na 99% są uszkodzone tranzystory mocy ponieważ jednego z nich brak. To są 2 szt 2SK60 i 2 szt 2SJ18 firmy SONY na kanał.
    Może mi ktoś doradzić jak mam sprawdzić jaki to jest typ tranzystowów ( NPN czy PNP ) i czy są sprawne za pomocą miernika ??

A tak na oko ile taka końcówka może mieć watów jeśli jest zasilana 2x 48 V i posiada trafo 440 W ??

Jakie zastosować tranzystory mocy we wzmacniaczu Sony Wega??
    Jakie zastosować tranzystory mocy we wzmacniaczu Sony Wega??[/url]
  • REKLAMA
  • #2 2620943
    Artur G.
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witam to z pewnością są tranzystory MOS, nie bipolarne.
    SJ kanał p, SK kanał n 170V, 5A, 63W.

Przy sprawdzaniu nie powinny przewodzić w żadną stronę (ewentualnie w jedną stronę między D i S), z zamiennikami może byc problem bo to zdaje się są "lateral Mosfet", popatrz w tym linku:
    http://www.profusionplc.com/pro/gex/prodGen.html?prdtyp=lateral%20mosfet
    kupowałem tam kiedyś i bylo OK.

Pozdrawiam
    Artur G.
  • REKLAMA
  • #4 2621064
    mtx32
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Ja jestem dopiero początkującym elektronikiem i jak narazie to tylko eltrona naprawiałem. Może mi ktoś dokładnie wytłumaczyć jak mam sprawdzić te tranzystory ?? ( gdzie jest D, S itp. )

Dodano po 3 [godziny] 15 [minuty]:

a tak mniejwięcej ile może kosztować jeden taki tranzystor ?? bo niewiem czy w ogóle warto się bawić z tym i zrobić jakąś inną końcówke
REKLAMA