logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-X 2971K – niebieskie tło, brak obrazu, wizja miga po zwiększeniu napięcia

halotron 14 Maj 2006 14:40 1482 9
REKLAMA
  • #1 2624085
    halotron
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Telewizor trafił do mnie od kolegów po fachu.Miał kilka usterek.Cześć tych usterek zrobina była w porzednim zakładzie RTV.Usunełm te usterki.
    Jestem na etapie usuwania myśle już że ostatniej .Skończyły mi się pomysły.Stan jest taki tv włącza się jest strojenie mam telegazetę.Problem jest z wizją.Mam niebiskie tło .Przy podkręceniu napięcia w zasilaczu pojawia się wizja i miga na przemian z tłem.To samo jest przy zwiększeniu napięcia żarzenia kineskopu.Proszę o jakiś sugestje bardziej doświadczonych serwisantów.
  • REKLAMA
  • #2 2624855
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Sprawdzałeś emisję kineskopu?
  • #3 2625681
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Sprawdź czy niebieska katoda nie przywiera do żarzenia.
  • REKLAMA
  • #4 2626576
    halotron
    Poziom 15  
    ok sprawdzę wiczorem
  • REKLAMA
  • #5 2632486
    halotron
    Poziom 15  
    sprawdziłem kineskop wydaje sie ok.
    zwarcia nie może mieć widać wtedy powroty.
    ze względu że mam odłącząne głośniki małe sprostowanie
    w momencie kiedy mam cały czas niebieskie tło foni też nie ma jak miga to jest.
  • REKLAMA
  • #7 2633254
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Drodzy przedmówcy, gość ma telegazetę i zakładam, że poprawną. Czego więc chcecie od kineskopu? Nie twierdzę, że jest idealny ale spokojnie powinien działać.
    > halotron -- jak tv zachowuje sie przez wejscia video?
  • #8 2635424
    halotron
    Poziom 15  
    przez AV jest identyczna sytuacja niebiskie tło
    przy zwiększonych napięciach miga na zmianę wizja tło i dodakowo zrywa synchro
  • #9 2636482
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Witam.
    Opisz w skrócie usterki jakie były i jak sobie poradziłeś. Może szersze spojrzenie pozwoli nam na jakieś wnioski. Czy wszystkie napięcia zasilania są poprawne? W zasadzie oprócz opisu usterki nie mamy żadnych wiadomości. Jak w takim przypadku przeprowadzić jakąś analizę?
  • #10 2638906
    halotron
    Poziom 15  
    Myślę że opisywanie tych usterek nic nie pomoże.
    Może dodatkowe informacje
    na czuwaniu migają diody na przemian 1 i 3 na czerwono
    podczas pracy w momencie kiedy próbuje wejść wizja przygasa minimalnie 1 dioda
    tło wchodzi z opóżnieniem dopiero po minucie lub nieco dłużej

Dodano po 3 [godziny] 31 [minuty]:

dodam co robiłem
    wymiana odchylania pionowego STV
    wymiana epromu
    usuwanie zimnych lutów
    podstawiany CXA1587S
    Sprawdzanie kondensatorów metodą termiczną
    pomiar napięć

Dodano po 43 [sekundy]:

dodam co robiłem
    wymiana odchylania pionowego STV
    wymiana epromu
    usuwanie zimnych lutów
    podstawiany CXA1587S
    Sprawdzanie kondensatorów metodą termiczną
    pomiar napięć

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor SONY KV-X 2971K ma problem z wyświetlaniem obrazu – pojawia się niebieskie tło, a wizja miga przy zwiększeniu napięcia zasilacza lub żarzenia kineskopu. Telewizor włącza się, jest strojenie i działa telegazeta, ale obraz nie pojawia się prawidłowo. Sprawdzono emisję kineskopu, która wydaje się prawidłowa, oraz brak zwarć. Sugerowano zamianę wyprowadzeń katod R i B, aby sprawdzić, czy ekran nadal świeci na niebiesko. Problem występuje również na wejściu AV, gdzie obraz miga i zrywa synchronizację. Dodatkowo na czuwaniu migają diody 1 i 3 na czerwono, a podczas próby pojawienia się wizji jedna dioda przygasa. Tło pojawia się z opóźnieniem lub wcale. Wykonano wymianę odchylania pionowego STV, epromu, usunięto zimne luty, podstawiono układ CXA1587S, sprawdzono kondensatory metodą termiczną oraz dokonano pomiarów napięć. Pomimo tych działań problem nadal występuje, co wskazuje na możliwe uszkodzenie układów sterujących wizją lub problemy z sygnałami synchronizacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA