logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować burczenie w głośniku domofonu w nowym mieszkaniu?

Robinson74 15 Maj 2006 00:17 4109 9
REKLAMA
  • #1 2626246
    Robinson74

Poziom 16  
    Ocena: 159
    Niedawno kupiłem mieszkanie w bloku i mam pewien problem z domofonem. Otóż po zdjęciu słuchawki z widełek słychać w głośniku burczenie, przez co bardzo słabo słychać osobę odzywającą się na dole.

Nie wiem co to za model domofonu. Tutaj są foty (ogólne i po zdjęciu obudowy):
    http://img73.imageshack.us/img73/7246/domofon10sa.jpg
    http://img116.imageshack.us/img116/5899/domofon20fw.jpg
    http://img300.imageshack.us/img300/7326/domofon30gh.jpg
    http://img503.imageshack.us/img503/5812/domofon47dr.jpg

Z korytarza wchodzą 4 kabelki (niebieski, czerwony, zielony, biały), które są podłączone do płytki drukowanej.
    Natomiast z płytki do słuchawki wychodzą 3 kabelki (zielony, czerwony, czarny).

Jeśli to ułatwi zdiagnozowanie usterki, to powiem, że na płytce drukowanej jest napięcie ok. 10 V między kabelkiem czerwonym i niebieskim, a także między czerwonym i zielonym. Napięcie mierzyłem przy zdjętej słuchawce.

Z góry dziękuję za podpowiedź.
    Robinson
    Konto firmowe:
    Studio Języka Angielskiego
    Piastowska 18, Krosno, 38-400
  • REKLAMA
  • #2 2626318
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Jedyne co mozna tu chyba sprawdzić ... to podmienic na inna słuchawke .. ewentulanie u kogos z sąsiadów .. czy działa to u nich podobnie... poza tym .. dokręcić przewpdy zarówno na płytce jak i w słuchawce.
  • #3 2626454
    Alberciak
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Jeżeli jest to stara instalacja, to należy wymienic kondensator na płytce wzmacniacza, który normalnie powinien filtrować napięcie, a który juz wysechł. Objawem jest jednostajne buczenie .
  • REKLAMA
  • #4 2627542
    faradcik
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Wydaje mi się że przyczyną będzie uszkodzony mikrofon kasety sprawdz u sąsiada jak ma to samo to mikrofon.
    Andrzej
  • #5 2627846
    Robinson74

Poziom 16  
    Dziękuję za wstępne sugestie.
    Nie bywam w tym mieszkaniu codziennie, ale jak tam będę, to zapytam sąsiada, czy u niego też "burczy". Jeśli u niego burczy, to pewnie skontaktuję się z administracją spółdzielni.
    A jeśli u niego cisza, to chyba będzie jednak coś u mnie i wtedy będziemy się zastanawiać dalej.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #6 2628897
    stylus
    Poziom 11  
    Gdzie jest to burczenie? Głośnik jest w kasecie na dole, natomiast w aparacie w lokalu jest wkładka słuchawkowa (przynajmniej w tym modelu).
    Generalnie zawsze w instalacjach wielorodzinnych sprawdzamy czy taki sam problem jest u wszystkich czy tylko u siebie - wtedy wiadomo gdzie szukac. Jeśli u wszystkich (to bedac nowym lokatorem) radzilbym sie do tego nie dotykac samemu. Jeżeli to tylko w tym lokalu to wina aparatu, przed wymianą radzę zwrócić uwage na mikrofon w słuchawce o ile jest pojemnościowy, często robi takie psikusy, a właściwie topnik który został po lutowaniu.
  • REKLAMA
  • #7 2630247
    Robinson74

Poziom 16  
    stylus: Burczenie jest w tej wkładce słuchawkowej. Nazwałem to głośnikiem, bo się na tym nie znam. :)

Z tego co mówił sąsiad, to u niego też jest takie burczenie.
    Nie pytałem, czy jest to nowa instalacja domofonowa - chyba raczej nie. Tylko jakoś mnie dziwi, że to burczenie nikomu nie przeszkadza.
    Pewnie zgłoszę problem do administracji.
    Sąsiad mówił, że może to być wina źle dobranego transformatora. Jest to możliwe? Czy raczej stawiacie na wyschnięty kondensator?

Pozdrawiam - Robinson
    Konto firmowe:
  • #8 2630747
    guner
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Jest to jak najbardziej możliwe. Sam nie raz miałem przypadek że zbyt małe napiecie dochodzące do elektroniki kasety powodowało buczenie. Tylko wtedy jest generalnie kiepsko słychać głos (tzn cicho).
    Powiem ci co bym ja zrobił gdybym miał naprawiać to a nie miał za duzo rzeczy do podstawienia zeby sprawdzić.
    1. Rozkrecasz kasete na dole i na odpinasz mikrofon.
    2. Pozniej idziesz do domu i podnosisz słuchawke unifonu.
    Powinienes słyszeć cisze. Jak tak to znaczy ze to na 90% mikrofon kasety.
    3.Jak powyzsza opcja sie nie sprawdza wez kup elektrolit ok 1000 mikro na 16 v i podstaw go rownolegle do kondenstaora w filtrze. Jak buszenie ustanie wiadomo ze to wina tego elektrolita.
    Przy okazji mozesz sprawdzic miernikiem jakie jest napiecie na wejsciu zasilania . Nie powinno być mniej niż 11V AC.

Jezeli to co innego to bym po pierwsze odłaczyła cała góre (tzn mikrofon unifonu, słuchawka i masa ) a w to miejsce podpiał sie słuchawką i zobaczył wtedy jak to słychać. Moze być ze albo ktos ma zle podpiety aparat domofonowy albo jest zwarcie w przewodzie gdzieś.
    Podobnie mozna zrobić ze stroną kasety. Wtedy sprawdzisz przewód miedzy kaseta a elektroniką.

Jednak najpierw sprawdz 3 pierwsze punkty. To są głowne przyczyny buczenia.
  • #9 2666328
    robmur
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    To na pewno jest wina mikrofonu , mam takie usterki codziennie
  • #10 3246605
    Robinson74

Poziom 16  
    Może zakończę ten rozpoczęty przeze mnie temat.
    Wina musiała leżeć gdzieś po stronie kasetki, a nie w moim unifonie.
    Wysłany przez administrację fachowiec naprawił usterkę.
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ W nowym mieszkaniu w bloku pojawił się problem z burczeniem w głośniku domofonu po zdjęciu słuchawki z widełek, co utrudnia słyszenie rozmówcy. Instalacja domofonowa posiada cztery kable z korytarza (niebieski, czerwony, zielony, biały) podłączone do płytki drukowanej oraz trzy kable (zielony, czerwony, czarny) do słuchawki. Pomiar napięcia na płytce wskazuje około 10 V między czerwonym a niebieskim oraz czerwonym a zielonym kablem. Burczenie występuje w wkładce słuchawkowej (głośniku). Sprawdzenie u sąsiada wykazało podobny problem, co sugeruje usterkę w instalacji wspólnej. Możliwe przyczyny to uszkodzony mikrofon kasety domofonowej, wyschnięty kondensator filtrujący napięcie na płytce wzmacniacza lub niewłaściwie dobrany transformator zasilający. Zalecane działania diagnostyczne to wymiana słuchawki na inną, kontrola i dokręcenie przewodów, odłączenie mikrofonu kasety i sprawdzenie ciszy w słuchawce, a także wymiana kondensatora elektrolitycznego (np. 1000 µF/16 V) równolegle do istniejącego filtra. Ostatecznie usterka została usunięta przez fachowca administracji, potwierdzając, że problem leżał po stronie kasetki domofonowej, a nie unifonu w mieszkaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA