logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciche pykanie w nowym domofonie - efekt wadliwej instalacji czy uszkodzonej słuchawki?

trenertomaszpalej 05 Lis 2023 08:00 1443 4
  • #1 20800171
    trenertomaszpalej
    Poziom 3  
    Witam
    Kupiłem mieszkanie gdzie był stary domofon mocno zniszczony , kupiłem nową słuchawkę z z tej samej firmy co stara słuchawka i baza ( słuchawka inny wyglad ma ) , Instalacja zawiera tylko dwa kabelki które maja tylko dwie możliwosci podpinania i po podpięciu wszystko śmiga aż miło ( głos ,otwieranie ,dzwonek ) niby super ale słychać cały czas takie ciche pykanie z domofonu . Pykanie jest tylko na odwieszonej słuchawce . Jak ściągam słuchawkę to pykanie z głośniczka znika , jak przełączę z boku MUTE to znika pykanie bo głośnik jest wyciszony . Co to może być 😁. dodam ze bez znaczenia czy podpene kabelki na jeden sposób czy na drugi ( tylko dwie kombinacje są ) to wszystko działa super a pykanie tez jest .

Zamieszczam zdjęcie starej słuchawki i klawiatury Zbliżenie na starą klawiaturę domofonu i wnętrze obudowy słuchawki. Stara słuchawka domofonu zamontowana na ścianie.

• Pomocny post
    #2 20800411
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    trenertomaszpalej napisał:
    Co to może być 😁

Uszkodzony moduł rozdzielacza.
    Ten objaw mają raczej wszyscy podłączeni do tego modułu, czyli np. najbliżsi sąsiedzi.
    Sam nic z tym nie zrobisz. Trzeba to zgłosić do zarządcy/administracji/spółdzielni.
  • Pomocny post
    #3 20800415
    zumik998
    Poziom 15  
    Ocena: 70
    Witaj, z tego co opisujesz to na głośniku ( nie wiadomo skąd) pojawia się jakas składowa stała sygnału, spróbowałbym szeregowo z głosnikiem podłaczyc jakis kondensator ok 1uF/25V żeby ją odfiltrować, kondensator spowoduje też obciecie dolnego pasma częstotliwości - jednak nie wpłynie to na odbiór sygnału gdyż to jest pasmo do rozmów.
  • #4 21143435
    padomajt
    Poziom 2  
    >>20800171
    Witam, mam ten sam problem, ten sam sprzęt. Co Panu pomogło?
  • #5 21143931
    padomajt
    Poziom 2  
    >>20800415 Czy byłby mi Pan w stanie pomóc? Jako że jestem laikiem z elektryki mógłby mi Pan wyjaśnić gdzie wpiąć kondensator i czy jest on w starym domofonie? Podsyłam zdjęcia, ten na ścianie to mój aktualny domofon. Otwarta obudowa domofonu z widocznymi kablami i płytką drukowaną na ścianie. Wnętrze otwartego domofonu z widoczną płytką drukowaną i podłączonymi przewodami.
REKLAMA