logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silikon? Czym były zalewane nie wlutowane elementy?

domelek202020 15 Maj 2006 13:21 2802 9
REKLAMA
  • #1 2627220
    domelek202020
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam. Mam takie pytanie. W starych recznie robionych urzadzeniach niektore elementy ktore nie byly wlutowane w plytke tylko byly "w powietrzu" zalane byly jakas substancja przypominajaca silikon. byla ona jak twarda guma i byla przezroczysta. Czy wiecie co to jest? Czy jest to zwykly silikon czy cos innego? Znalazlem w internecie paste izolujaca typu N ale nie wiem czy o to chodzi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2627587
    jacobsek
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Możesz to zastąpić zwykłym klejem w "laskach"do aplikakcji pistoletem na gorąco,dostępne w każdym sklepie RTV.
    Pozdrawiam
  • #3 2627622
    domelek202020
    Poziom 12  
    Czyli nie musze bawic sie w jakies zalewy epoksydowe itd? Czy ktos juz robil tak tym klejem do pistoletow? Pozdr
  • REKLAMA
  • #4 2627720
    blackx1
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    domelek202020 Nie musisz wystarczy ze zalejesz to dobrze tym klejem. Podnobnie zalewa sie to np panelach 2.4ghz. Trzyma sie dobrze i nawet zabezpiecza przed dostaniem sie wody pozdro
  • REKLAMA
  • #5 2627735
    domelek202020
    Poziom 12  
    Jesli tak to jest to bardzo dobre rozwiazanie bo jest dosyc tanie w porownaniu z zalewami i latwiej sie stosuje. Wielkie dzieki za pomoc. Pozdrawiam wszystkich.

Ok. To mam jeszcze jedno pytanie. Z czego zrobione sa plomby na srobkach? Tzn widzialem kiedys taka czerwona maź na śróbce ze jak sie bedzie probowalo ja odkrecic to zostanie slad. Jak sie nazywa takie cos i czy mozna to gdzies kupic?
  • REKLAMA
  • #6 2629682
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Cytat:
    Z czego zrobione sa plomby na srobkach? Tzn widzialem kiedys taka czerwona maź na śróbce ze jak sie bedzie probowalo ja odkrecic to zostanie slad. Jak sie nazywa takie cos i czy mozna to gdzies kupic?

Możesz wykorzystać każdą farbę do metalu, najlepiej o nietypowym kolorze. Nie jest to sposób najpewniejszy, ale napewno będziesz przekonany, czy było coś rozkręcane. Stosowałem takie metody i nigdy nie miałem wątpliwości co do rozkręcania.
  • #7 2630886
    domelek202020
    Poziom 12  
    A moze zastosowac jakis lakier do paznokci? Albo jakas plasteline? Sam nie wiem co bedzie najlepsze ale pewnie ktos z was robil cos takiego.
  • #8 2630950
    Dexter S-ce
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    przypuszczam że lakier do paznokci mógłby być dobry po wyschnięciu jest dość kruchy możesz spróbować.
  • #9 2647185
    yuleeda
    Poziom 14  
    mam podobny problem - dolutowalem druciki do odwroconego QFN/LCC, jednak ze wzgledu na niewielki rozmiar pol lutowniczych (0.5 x 0.5 mm) konstrukcja nie jest stabilna i z doswiadczenia wiem, ze obudowa wiele nie wytrzyma. kleje w pistoletach maja temperatury topnienia ok. 200 st. C, wiec obawiam sie, ze podczas zalewania cyna moze sie stopic (t. >170 st. C). czy moje obawy sa uzasadnione? czy jest jakies inne rozwiazanie z nizsza temperatura?
  • #10 2647472
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Cytat:
    wiec obawiam sie, ze podczas zalewania cyna moze sie stopic (t. >170 st. C). czy moje obawy sa uzasadnione? czy jest jakies inne rozwiazanie z nizsza temperatura?

Jeszcze nie miałem takiego przypadku, by w ten sposób stopić luty. Jeżeli masz obawy możesz zastosować np. żywicę epoksydową, lub coś na tej bazie.

Podsumowanie tematu

✨ W starszych, ręcznie wykonywanych urządzeniach elementy niewlutowane, znajdujące się "w powietrzu", były zalewane substancją przypominającą przezroczysty, twardy silikon lub gumę. Dyskusja wskazuje, że można je zastąpić klejem termotopliwym (hot glue) aplikowanym pistoletem, który jest tani, łatwy w użyciu, dobrze trzyma elementy i zapewnia częściową ochronę przed wilgocią. W przypadku obaw o temperaturę topnienia kleju (około 200°C) podczas lutowania, sugerowane jest użycie żywicy epoksydowej lub podobnych materiałów o niższej temperaturze topnienia. Dodatkowo poruszono temat zabezpieczeń śrub za pomocą czerwonej mazi, która pozostawia ślad po próbie odkręcenia – można stosować farby do metalu o nietypowych kolorach lub lakier do paznokci, choć ten ostatni po wyschnięciu może być kruchy. Wspomniano także o problemie stabilności połączeń lutowanych na małych polach lutowniczych (np. 0,5 x 0,5 mm) w obudowach QFN/LCC, gdzie zalewanie klejem termotopliwym może być ryzykowne ze względu na temperaturę topnienia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA