logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Środki chemiczne do zabezpieczania przed drganiami i odprowadzania ciepła

jarecki1989 22 Gru 2024 19:20 279 3
REKLAMA
  • #1 21359115
    jarecki1989
    Poziom 24  
    Ocena: 117
    Poszukuję dwóch środków chemicznych:

1. Do zabezpieczania elementów przed drganiami
    2. Do odprowadzania ciepła przy dużych szczelinach pomiędzy elementem a radiatorem – kilka mm.

Czego używacie w swoich warsztatach?

Szukam środka najbardziej zbliżonego do oryginału. Czasami zdarza się w zasilaczach różnego typu, że kondensatory są przyklejone na jakiś biały klej do PCB. Klej jest twardy, ale łatwo się kruszy. Pokopałem trochę w sieci, ale nie udało mi się znaleźć niczego podobnego. Trafiłem jedynie na LOCTITE SI 5145.

Druga substancja to, z tego co udało mi się znaleźć, gap filler – wypełniacz luk o właściwościach termoprzewodzących – ktoś ma może sprawdzone? Zależy mi na tym, aby to było coś, co dostosowuje się do szczeliny, zwykłe termopady silikonowe odpadają.
  • REKLAMA
  • #2 21359654
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 287
    jarecki1989 napisał:

Druga substancja to z tego co udało mi się znaleźć to gap filler - wypełniacz luk o właściwościach termoprzewodzących - ktoś ma może sprawdzone ? Zależy mi na tym aby to było coś co dostosowuje się do szczeliny, zwykłe termopady silikonowe odpadają.

Zobacz na NuSil CV-2946
  • REKLAMA
  • #4 21514039
    jarecki1989
    Poziom 24  
    Ocena: 117
    Ostatecznie zakupione i sprawdzone w działaniu:

1. Bergquist Gap Filler TGF 4500 oraz Laird Tputty 607
    2. LOCTITE SI 5145

Dziękuję wszystkim za pomoc.
REKLAMA