logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU-V670 - Trzeszczący lewy kanał po włączeniu, cichszy sygnał

p4x 15 Maj 2006 16:43 2897 14
REKLAMA
  • #1 2627860
    p4x
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Mam z nim następujący problem: od niedługiego czasu po właczeniu jeden z kanałów (dokładniej lewy) trzeszczy. Sygnał jest w nim cichszy, często przerywany. Kanał prawy gra bez zarzutu. Na wyjściu słuchawkowym obydwa grają idealnie. Po 15-20 minutach zaczyna grać dobrze... może ktoś miał podobny problem z nim. Piszcie co sądzicie
  • REKLAMA
  • #2 2628120
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Nie wiem czy w tym modelu słuchawki są zasilane z tego samego wzmacniacza co głośniki. Jeśli tak, to w pierwszej kolejności sprawdź gniazdo słuchawkowe oraz jego przylutowanie.
  • #3 2628174
    p4x
    Poziom 13  
    gniazdo słuchawkowe w nim jest ok. Raczej nie w tym przyczyna. Filtry na wyjsciu zasilacza tez raczej odpadają moim zdaniem... bo nie szumi tylko przerywa sygnał
  • #4 2628301
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Jeśli głośniki załącza przekaźnik to często on jest przyczyną. Oczywiście zimne luty sprawdzone.
  • #5 2628328
    p4x
    Poziom 13  
    przekaźników nie sprawdziłem. Musze to sprawdzić
  • REKLAMA
  • #6 3003428
    p4x
    Poziom 13  
    Witam... mam kolejny problem z tym sprzętem, otóż po wymianie przekaźnika na nowy teraz oba kanały graja raczej bez zarzutu lecz po podniesieniu glośności do 30-40% wyłacza sie. Czasami nawet wogole przekaźnik sie nie włącza po wlaczeniu zasilania... przekaźnik byl nowy wiec chyba nie w nim przyczyna. co moze byc z tym nie tak?
  • REKLAMA
  • #7 3003489
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1093
    Wydaje mi się że działa zabezpieczenie przeciwprzciążeniowe, lub też na wyjciu (głośniku) pojawia się napięcie stałe. Sprawdź to.

Pozdr
    Adam
  • #8 3003592
    plustek
    Poziom 31  
    Ocena: 200
    Witam.
    Mam taki sam wzmacniacz i sugeruję sprawdzenie/spryskanie "Kontaktem" przełącznika głośników A/B. Przekaźnik w tym typie jest tylko od zabezpieczenia przeciwzwarciowego/opóźnienia. Mam ponownie tą samą przypadłość, czasem wystarczy kilka razy ponaciskać przełącznik. Jakoś nie chce mi się zestawiać z niego klocków żeby to naprawić. Sprawdź jeszcze na drugiej parze głośników, czy jest tak samo.
    Pozdrawiam.
    P.S. Spryskanie "Kontaktem" wystarczyło mniej więcej na rok, jak znajdę motywację to wymienię przełączniki.
  • #9 3003761
    p4x
    Poziom 13  
    wyłacza się nawet kiedys sa od neigo odpięte głośniki i słuchawki, ma tylko podlaczone źródło sygnału i po wzmocnieniu 30-40% bez obciazenia i na wylaczonych kanałach tez sie wylacza:| nie wiem co moze dolegac temu, moze jeszcze jakies sugestie macie? aha i jeszcze jedno, wlasnie zaczoł zniekształcać dzwięk i to dosyć mocno... nawet gdy mam wlaczone obejscie przedwzmacniacza czyli te power amp direct czy jak to sie tam nazywa, obawiam sie najgorszego...
  • #10 3003784
    plustek
    Poziom 31  
    Ocena: 200
    Ups... może spróbuj przelutować końcówkę...może na szczęście jakiś zimny lut. Wzmacniacz jest ciężki do zabicia, a jakby już miał SVI paść to od razu na amen (koledze się udało - koszt 120zł na Wolumenie)
  • #11 3004961
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 3005287
    p4x
    Poziom 13  
    No ale ja już wymieniłem przekaźnik na całkiem nowy i po tym nastąpiły te objawy
  • #13 3006435
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #14 4054060
    p4x
    Poziom 13  
    ten wzmacniacz jest jakis pechowy... ostatnim razem kiedy zwracalem sie do Was z prośba o pomoc wymienilem svi i bylo po sprawie. teraz znowu sie sypnał ale to juz na bank nie hybrydka poniewaz sprawdzilem. Na tranzystorach Q402 wszędzie po 57V, na trazystorach limiteraz tez. Ogolnie w okolicy tranzystorow Q460-Q466 czyli na obydwu kanałach napiecia sa złe zazwyczaj 57V. Na wyjsciu głosnikowym pojawia sie dodatnie napiecie zasilajace. Juz troche posprawdzalem i wiekszosc tranzystorow wydaje sie byc sprawna. Pomoze ktoś?
  • #15 4077471
    p4x
    Poziom 13  
    Czy przyczyną może byc to że za kondensatorami filtrującymi zamiast 53,8V symetrycznie jest 59-60V na + i - ? dodatkowo w miejscu gdzie wchodzi sygnal na końcówke svi jest -59V.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Technics SU-V670 ma problem z trzeszczącym i cichszym lewym kanałem po włączeniu, który po około 15-20 minutach poprawia się. Sygnał na wyjściu słuchawkowym jest prawidłowy. Podejrzewano uszkodzenie gniazda słuchawkowego, zimne luty, przekaźnik załączający głośniki oraz przełącznik głośników A/B. Wymiana przekaźnika częściowo rozwiązała problem, lecz pojawiły się nowe objawy: wyłączanie się wzmacniacza przy podniesieniu głośności do 30-40%, zniekształcenia dźwięku oraz wyłączanie bez obciążenia. Sugerowano sprawdzenie zabezpieczenia przeciwprzeciążeniowego, obecności napięcia stałego na wyjściu, stanu tranzystorów końcowych (SVI), przelutowanie elementów, a także spryskanie kontaktem przełącznika głośników. W dalszej diagnostyce wykryto nieprawidłowe napięcia symetryczne przy kondensatorach filtrujących (59-60 V zamiast 53,8 V) oraz dodatnie napięcie stałe na wyjściu głośnikowym, co może wskazywać na uszkodzenie stopnia końcowego lub elementów zabezpieczających. Problem jest złożony i wymaga dalszej szczegółowej analizy układu końcówek mocy i elementów sterujących.
REKLAMA