logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór karty TV czy video do zgrywania VHS na komputer w dobrej jakości

hutnik 04 Cze 2003 09:41 2609 16
REKLAMA
  • #1 237270
    hutnik
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Prosze mi doradzic co mam kupic zebym mogl sobie zgrac do komputera material vhs z magnetowidu czy kamery video z jakoscia ktora nie pogorszy po przegraniu filmu czy lepiej karte tv czy karte video w przystepnej cenie.
  • REKLAMA
  • #2 237292
    KrzysiekSX
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ja używam karty tunera tv play tv pro, nie pozwala co prawda na zgranie bez strat jakości (może mam za słąby komp), ale na celeronie 800 można zgrywać 400/300 do divix'a w real timeie z użyciem divixoergo deinterlace :)
    można zgrywać większy format, niestety pojawiają się wtedy problemy z usunięciem przeplotu, transmisją dużej ilości danych na dysk (może się okazać za wolny), poza tym pliki robią się duuuuże... i trzeba je potem kompresować jeszcze raz. a do celów archiwizacyjnych 400/300 moim zdaniem wystarcza + kompresja divix na poziomie 800 bps
    używałem przez chwile karty do obróbki video, ale w cenie (ok 4000zł) nie widziałem odzwierciedlenia funkcjonalności :? , przynajmniej w moim przypadku. Jeśli zaś chciałbyś obrabiać materiał i zgrywac go potem na kasety, to karta video może się okazac dobrym zakupem. Ale w takim przypadku osobiście zainwestował bym w kamere cyfrową + firewire, wtedy masz szybki i bezproblemowy transfer z/na kamere bez dużych strat jakości.
  • REKLAMA
  • #3 237306
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    Przy kopiowaniu z taśmy video na inny nośnik zawsze będziesz miał pewną utratę jakości. Ogólnie rzecz biorąc to lepiej do tego celu nadają się karty video.
  • #4 237382
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    To kwestia tego jak wiele chcesz zaplacic i jaka jakosc bedzie dla ciebie zadowalajaca. Duzo zalezy tez od jakosci materialu na kasecie, ale zeby wucisnac z niego max jakosci to w DivX czy Xvid trzeba sie troche pomeczyc.
  • #5 237446
    bolo22
    Poziom 11  
    Witam

Jak masz kamere cyfrowa to mozna zgrywac bezposrednio z kamery bez straty jakosci przez karte FireWire lub podlaczyc zwykly magnetowid do kamery i przez kamere do kompa, ale musi byc odpowiednia kamera.
    Co do karty FireWire to 65zl mozna kupic z ukladem via, sprawuje sie wysmienicie.
  • REKLAMA
  • #6 237478
    Traco
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Z doświadczenia polecam używać do tego kart typy ATI VIVO - wcale nie musi to być jakiś mocny model wystarczy np.ATI RAGE PRO VIVO (taką właśnie posiadam)- poszukaj np na. www.allegro.pl
    Komputer też nie musi być specjalnie mocny wazne zeby dysk twardy miał dobry transfer ciągły - można wtedy zgrywać nawet 6 Mbit/sek a takie szybkości dopuszczalne są już w profesjonalnym sprzęcie (w pracy obsługuję linie radiowe dla TV więc wiem o czy mówię).
    Kompresja MPEG2 w tej karcie odbywa się na poziomie sprzętowym w samej karcie i chodzi to naprawdę zawodowo :)
    A co do tych 6 Mbit/sek to oczywiście można ustawić znacznie większą kompresję - jest kilka ustawień typowych np. VCD porównywalny z VHS jest też możliwość ustawień zupełnie nietypowych ...
  • #7 237561
    grzechhh
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Mam taki problem, jak dotąd posługuję się kartą tv AverMedia bodajze na Bt878 i przy zgrywaniu materiału video na dysk moge ustawić rozdzielczość np. 768x512 przy kompresji Xvid, ale przy szybszych przejściach pojawia się problem z poziomymi czarnymi liniami/przeplotem. Nie wie ktoś z was jak ten efekt wyeliminować albo odfiltrować? A jak z tym sobie radzą karty graficzne typu VIVO np. Ati, albo All in Won.....?
  • #8 237589
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Co do tego przejścia to różne codeki różnie mają, może słaby procek i gubi klatki. A co do zgrywania to też zgrywam przez AverTV tylko wina leży po stronie jakośći kaset i dlatego czasami wychodzi cieńko.
  • #9 238162
    hutnik
    Poziom 19  
    Dziekuje za zainteresowanie tematem nie posiadam kamery video natomiast mam magnetowid stereo i bardzo dobrej jakosci zgrany material niestety vhs chcialbym to zgrac na plyte cd-rom ale tak zeby na jakosci nie stracic opinie sa rozne i dalej niewiem co jest lepsze karta tv czy karta video zdaje sobie sprawe ze to zalezy od ceny ale powiedzmy w cenie do 500zl co lepiej wybrac ?
  • #10 238168
    olcha0098
    Poziom 28  
    No nie wiem możesz spróbować karty TV bo i tak nie stracisz na niej jakości, bo jak to jest magnetowid to tak samo byś musiał ją podłączyć do karty video, co innego jakby to była kamera. Jak masz to w VHS to bez problemu kup karte TV AverMedii.
  • #11 238248
    fuul
    Poziom 12  
    Umieszczem tutaj za............. program do zgrywania sygnału TV z pomocą karty telewizyjnej. Powodzenia
    Załączniki:
    • IuVCR ver_4.7.258.exe (1.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 238476
    KrzysiekSX
    Poziom 12  
    a ja uzywam VirtualDub'a, do przechwytywania/edycji nie znalazlem nic lepszego (chyba że chcesz wstawiać jakieś efekty specjalne)
    http://www.virtualdub.org/index

może nie jest to tak proste w obsłudze jak jakiś cyfrowy magnetowid, ale oferuje zgrywanie w kawałkach o zadanej wielkości, można w trakcie zgrywania zastosować filtry (trzeba ściągnąć sobie osobno pluginy,między innymi kilka rodzajów deinterlace, korekcje parametrów obrazu, przycinanie, kwestia tylko szybkości komputera, żeby działać w real-time,ale nie sądzę, żeby się udało 700/500 zgrać w rt i skompresować), można zrobić rekompresję, dostosować wielkośc materiału do płytki (to już raczej sprawa kodeka, ale w VD można korzystać ze wszystkich opcji kodeka, nie tylko zgrywania z kompresją, czyli można użyć wszystkich kodeków kompresujących w kilku krokach, np nowe divx-y, można w trakcie kompresji widzieć obraz po rozkompresowaniu, czyli ocenić jakość (taki podgląd chyba zależy od kodeka, bo nie zawsze mi się udawało)
  • #13 238556
    hutnik
    Poziom 19  
    Dziekuje za porady i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 238577
    hutnik
    Poziom 19  
    Ajak sprawa wyglada z kamera sa 3 rodzaje analogowe cyfrowe z wyjsciem cyfrowym oraz cyfrowe z wyjsciem usb prosze mi napisac ktore z nich sa najlepsze do zgrywania na pc z pozniejsza mozliwoscia wypalenia divx lub dvd.
  • #15 242524
    bolo22
    Poziom 11  
    Najlepsze sa kamery cyfrowe z wyjsciem cyfrowym, poniwaz nie ma straty jakosci w zgrywanym materiale.

Zlacze usb jest tez w kamerach cyfrowych ale ma ograniczenie, mozna zgrywac w polowie maksymalnej rozdzielczosci , czyli niskiej np. 320x240

Kamery analogowe jak wynika z nazwy nagrwaja material na tasme analogowo , kazde kopiowanie pogarsza jakosc , ale jezeli posiada sie dobra karte video z wejsciem analogowym i komera jet wysokiejklasy to jakosc bedzie dobra.

Moim zdaniem najlepsza inwestycja jet kamera cyfrowa z wejsciem cyfrowym (2500) + karta FireWire (65zl) , jakosc materialu jest b.dobra. Oczywiscie zestaw tem dotyczy amatorskiego zgrywania.
  • #16 242706
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Mam pytanko:

Zgrywam taśmę na kompa za pomocą VIDCAP32 malutki programik, pozwala na kompresję w locie itd itp. Co polecacie do obróbki nieliniowej wideo. Osobiście testowałem parę progsów ale narazie najfajniejszym wydał mi się EDITSTUDIO w wersji 3. Czy są może ciekawsze progsy. Acha i prośba może posiada ktoś klucz do wyżej opisanego. Ja am testową więc mogę złożyć tylko 1 film na nim a potem kupić licencję trzeba ;( Format co chwila nie wchodzi w grę.

Napiszcie co używacie i jakie efekty to przynosi !!!!!!!!!
  • #17 242828
    olcha0098
    Poziom 28  
    Polecam Ulead VideoStudio. Ma bardzo ciekawe efekty itp.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do zgrywania materiału VHS na komputer w dobrej jakości polecane są przede wszystkim karty TV, zwłaszcza w przystępnej cenie do około 500 zł, np. AverMedia z chipsetem Bt878 lub ATI RAGE PRO VIVO, które oferują sprzętową kompresję MPEG2 i umożliwiają zgrywanie w czasie rzeczywistym przy odpowiedniej konfiguracji sprzętowej. Karty video są lepsze do obróbki materiału i ponownego nagrywania na kasety, ale ich cena jest znacznie wyższa i nie zawsze uzasadniona dla amatorskich zastosowań. Problemy z przeplotem i czarnymi liniami można częściowo rozwiązać stosując filtry deinterlace w programach takich jak VirtualDub. Do zgrywania bezstratnego najlepsze są kamery cyfrowe z wyjściem cyfrowym (np. FireWire), które pozwalają na szybki transfer bez pogorszenia jakości, natomiast kamery z wyjściem USB mają ograniczenia rozdzielczości. Analogowe kamery i magnetowidy zawsze powodują pewną utratę jakości przy kopiowaniu. Do obróbki nieliniowej wideo polecane są programy takie jak Ulead VideoStudio czy EditStudio. Ważne jest, aby komputer miał szybki dysk twardy i odpowiednią moc procesora, aby umożliwić płynne przechwytywanie i kompresję materiału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA