Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosze o porade karta tv

hutnik 04 Jun 2003 09:41 2450 16
    hutnik
    Level 19  
    Prosze mi doradzic co mam kupic zebym mogl sobie zgrac do komputera material vhs z magnetowidu czy kamery video z jakoscia ktora nie pogorszy po przegraniu filmu czy lepiej karte tv czy karte video w przystepnej cenie.
    KrzysiekSX
    Level 12  
    ja używam karty tunera tv play tv pro, nie pozwala co prawda na zgranie bez strat jakości (może mam za słąby komp), ale na celeronie 800 można zgrywać 400/300 do divix'a w real timeie z użyciem divixoergo deinterlace :)
    można zgrywać większy format, niestety pojawiają się wtedy problemy z usunięciem przeplotu, transmisją dużej ilości danych na dysk (może się okazać za wolny), poza tym pliki robią się duuuuże... i trzeba je potem kompresować jeszcze raz. a do celów archiwizacyjnych 400/300 moim zdaniem wystarcza + kompresja divix na poziomie 800 bps
    używałem przez chwile karty do obróbki video, ale w cenie (ok 4000zł) nie widziałem odzwierciedlenia funkcjonalności :? , przynajmniej w moim przypadku. Jeśli zaś chciałbyś obrabiać materiał i zgrywac go potem na kasety, to karta video może się okazac dobrym zakupem. Ale w takim przypadku osobiście zainwestował bym w kamere cyfrową + firewire, wtedy masz szybki i bezproblemowy transfer z/na kamere bez dużych strat jakości.
    ufol
    Level 23  
    Przy kopiowaniu z taśmy video na inny nośnik zawsze będziesz miał pewną utratę jakości. Ogólnie rzecz biorąc to lepiej do tego celu nadają się karty video.
    cortez_
    Level 26  
    To kwestia tego jak wiele chcesz zaplacic i jaka jakosc bedzie dla ciebie zadowalajaca. Duzo zalezy tez od jakosci materialu na kasecie, ale zeby wucisnac z niego max jakosci to w DivX czy Xvid trzeba sie troche pomeczyc.
    bolo22
    Level 11  
    Witam

Jak masz kamere cyfrowa to mozna zgrywac bezposrednio z kamery bez straty jakosci przez karte FireWire lub podlaczyc zwykly magnetowid do kamery i przez kamere do kompa, ale musi byc odpowiednia kamera.
    Co do karty FireWire to 65zl mozna kupic z ukladem via, sprawuje sie wysmienicie.
    Traco
    Level 11  
    Z doświadczenia polecam używać do tego kart typy ATI VIVO - wcale nie musi to być jakiś mocny model wystarczy np.ATI RAGE PRO VIVO (taką właśnie posiadam)- poszukaj np na. www.allegro.pl
    Komputer też nie musi być specjalnie mocny wazne zeby dysk twardy miał dobry transfer ciągły - można wtedy zgrywać nawet 6 Mbit/sek a takie szybkości dopuszczalne są już w profesjonalnym sprzęcie (w pracy obsługuję linie radiowe dla TV więc wiem o czy mówię).
    Kompresja MPEG2 w tej karcie odbywa się na poziomie sprzętowym w samej karcie i chodzi to naprawdę zawodowo :)
    A co do tych 6 Mbit/sek to oczywiście można ustawić znacznie większą kompresję - jest kilka ustawień typowych np. VCD porównywalny z VHS jest też możliwość ustawień zupełnie nietypowych ...
    grzechhh
    Level 16  
    Mam taki problem, jak dotąd posługuję się kartą tv AverMedia bodajze na Bt878 i przy zgrywaniu materiału video na dysk moge ustawić rozdzielczość np. 768x512 przy kompresji Xvid, ale przy szybszych przejściach pojawia się problem z poziomymi czarnymi liniami/przeplotem. Nie wie ktoś z was jak ten efekt wyeliminować albo odfiltrować? A jak z tym sobie radzą karty graficzne typu VIVO np. Ati, albo All in Won.....?
    olcha0098
    Level 28  
    Co do tego przejścia to różne codeki różnie mają, może słaby procek i gubi klatki. A co do zgrywania to też zgrywam przez AverTV tylko wina leży po stronie jakośći kaset i dlatego czasami wychodzi cieńko.
    hutnik
    Level 19  
    Dziekuje za zainteresowanie tematem nie posiadam kamery video natomiast mam magnetowid stereo i bardzo dobrej jakosci zgrany material niestety vhs chcialbym to zgrac na plyte cd-rom ale tak zeby na jakosci nie stracic opinie sa rozne i dalej niewiem co jest lepsze karta tv czy karta video zdaje sobie sprawe ze to zalezy od ceny ale powiedzmy w cenie do 500zl co lepiej wybrac ?
    olcha0098
    Level 28  
    No nie wiem możesz spróbować karty TV bo i tak nie stracisz na niej jakości, bo jak to jest magnetowid to tak samo byś musiał ją podłączyć do karty video, co innego jakby to była kamera. Jak masz to w VHS to bez problemu kup karte TV AverMedii.
    KrzysiekSX
    Level 12  
    a ja uzywam VirtualDub'a, do przechwytywania/edycji nie znalazlem nic lepszego (chyba że chcesz wstawiać jakieś efekty specjalne)
    http://www.virtualdub.org/index

może nie jest to tak proste w obsłudze jak jakiś cyfrowy magnetowid, ale oferuje zgrywanie w kawałkach o zadanej wielkości, można w trakcie zgrywania zastosować filtry (trzeba ściągnąć sobie osobno pluginy,między innymi kilka rodzajów deinterlace, korekcje parametrów obrazu, przycinanie, kwestia tylko szybkości komputera, żeby działać w real-time,ale nie sądzę, żeby się udało 700/500 zgrać w rt i skompresować), można zrobić rekompresję, dostosować wielkośc materiału do płytki (to już raczej sprawa kodeka, ale w VD można korzystać ze wszystkich opcji kodeka, nie tylko zgrywania z kompresją, czyli można użyć wszystkich kodeków kompresujących w kilku krokach, np nowe divx-y, można w trakcie kompresji widzieć obraz po rozkompresowaniu, czyli ocenić jakość (taki podgląd chyba zależy od kodeka, bo nie zawsze mi się udawało)
    hutnik
    Level 19  
    Dziekuje za porady i Pozdrawiam
    hutnik
    Level 19  
    Ajak sprawa wyglada z kamera sa 3 rodzaje analogowe cyfrowe z wyjsciem cyfrowym oraz cyfrowe z wyjsciem usb prosze mi napisac ktore z nich sa najlepsze do zgrywania na pc z pozniejsza mozliwoscia wypalenia divx lub dvd.
    bolo22
    Level 11  
    Najlepsze sa kamery cyfrowe z wyjsciem cyfrowym, poniwaz nie ma straty jakosci w zgrywanym materiale.

Zlacze usb jest tez w kamerach cyfrowych ale ma ograniczenie, mozna zgrywac w polowie maksymalnej rozdzielczosci , czyli niskiej np. 320x240

Kamery analogowe jak wynika z nazwy nagrwaja material na tasme analogowo , kazde kopiowanie pogarsza jakosc , ale jezeli posiada sie dobra karte video z wejsciem analogowym i komera jet wysokiejklasy to jakosc bedzie dobra.

Moim zdaniem najlepsza inwestycja jet kamera cyfrowa z wejsciem cyfrowym (2500) + karta FireWire (65zl) , jakosc materialu jest b.dobra. Oczywiscie zestaw tem dotyczy amatorskiego zgrywania.
    WoŹnY
    Level 28  
    Mam pytanko:

Zgrywam taśmę na kompa za pomocą VIDCAP32 malutki programik, pozwala na kompresję w locie itd itp. Co polecacie do obróbki nieliniowej wideo. Osobiście testowałem parę progsów ale narazie najfajniejszym wydał mi się EDITSTUDIO w wersji 3. Czy są może ciekawsze progsy. Acha i prośba może posiada ktoś klucz do wyżej opisanego. Ja am testową więc mogę złożyć tylko 1 film na nim a potem kupić licencję trzeba ;( Format co chwila nie wchodzi w grę.

Napiszcie co używacie i jakie efekty to przynosi !!!!!!!!!
    olcha0098
    Level 28  
    Polecam Ulead VideoStudio. Ma bardzo ciekawe efekty itp.