logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór karty TV czy Video do oglądania TV i zgrywania VHS oraz kamery analogowej

kucharek 30 Gru 2007 21:02 4157 9
REKLAMA
  • #1 4642210
    kucharek
    Poziom 11  
    Witam!
    Potrzebuję kartę TV lub Video dzięki której mógłbym wykonywać poniższe rzeczy:
    1. chciałbym mieć podłączoną antenę TV do komputer żeby oglądać podstawowe stację takie jak TVP 1,2,3 Polsat, TVN itp.
    2. zgrywanie nagrań z kaset VHS z magnetowidu
    3. zgrywanie nagrań z kamery analogowej, a dokładnie chodzi o to żeby komputer przechwytywał na żywo obraz z kamery i pokazywał na komputerze ( tak jak jest to np. w kamerach przemysłowych ) oraz żebym mógł ten obraz nagrywać na dysk do ponownego odtworzenia ( ale to chyba zależy od programu z którego korzystamy ).

Szukałem trochę na temat kart tego typu jednak nigdzie nie mogłem znaleźć solidnych informacji tylko jakieś strzępki. Nie chodzi mi o to abyście podali mi konkretne modele tylko który rodzaj karty ( czy TV / czy Video ) najlepiej będzie nadawał się do korzystania z tych trzech funkcji. Bardzo proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 4642295
    kazol15
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Jeżeli potrzebujesz oglądać TV i "słabej" jakości (rozdzielczości) filmy po obróbce to TV karta wystarczy. Do bardziej zaawansowanej obróbki obrazu (super jakości) polecam kartę Video. Jeden minus - te karty zazwyczaj nie mają tunera TV.
  • REKLAMA
  • #3 4642551
    kucharek
    Poziom 11  
    Właściwie bardziej zależy mi na zgrywaniu z kaset i z kamery. TV to raczej taki dodatek bo przecież zawsze mogę włączyć telewizor:) ale fajnie mieć TV w komputerze i nagrywać programy w lepszej jakości niż na kasetach. Co do kamery to czy na karcie Video będzie się dało "w locie" oglądać to co jest na kamerze ( analogowej ). Moja kamera ma uszkodzoną głowicę ale przydałaby mi się gdyby działała "na żywo" podłączona do komputera.
  • #4 4642827
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Do karty Video można przecież podłączyć magnetowid, z tego co wiem to magnetowid ma wbudowany tuner i antenę można podłączyć do magnetowidu.
    Jak podłączysz kamerę to oczywiście obraz będzie na żywo z kamery, do czasu aż w kamerze włączy się funkcja oszczędzania energii i wyłączy obraz.
  • REKLAMA
  • #5 4644011
    kucharek
    Poziom 11  
    lichtar napisał:
    Jak podłączysz kamerę to oczywiście obraz będzie na żywo z kamery, do czasu aż w kamerze włączy się funkcja oszczędzania energii i wyłączy obraz.

A jeśli podłączyłbym zasilacz pod kamerę to ta funkcja też by się włączyła? A może da się to w jakiś sposób ominąć? Mam jeszcze pytanie czy ten obraz z kamery będzie się dało nagrać na dysk aby potem jeszcze raz odtworzyć? Przepraszam za banalne pytania ale wolę się upewnić:)
  • #6 4644028
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    To zależy od kamery, niektóre mają możliwość wyłączania funkcji oszczędzania, lub regulacji czasu.
    Ja mam zasilacz podłączony, ale i tak po pięciu minutach sama się wyłączy, więc muszę ją na nowo załączyć.
    Co do drugiego pytania to da się ten obraz nagrać bez problemu a potem odtworzyć.
  • REKLAMA
  • #7 4646126
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Testów w komputer świecie nie powinno się brać na poważnie, nigdy. Jest to najbardziej "nasponsorowany" test jaki można wyszukać.
    Do samych kart Winfasta nic nie mam, nawet je polecam.
  • #8 4646221
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6521
    Używacie bardzo nieprecyzyjnych określeń...
    To na co mówicie karta Video to karta do liniowego montażu wideo (analogowa), karta TV to karta tunera TV.

Karty do montażu często mają sprzętowy kodek MPEG-2 (DVD), ale i lepsze tunery TV go mają.

Osobiście polecam karty AVerMedia lub Leadtek'a. Ze względu na niską jakość zapisu VHS, każdy współczesny tuner sobie poradzi. Oczywiście trzeba szukać karty z wejściem s-video. Sugeruję też raczej kartę PCI niż USB 2.0.
  • #9 4646282
    kucharek
    Poziom 11  
    Czy ta karta "Tuner TV Leadtek Winfast TV2000XP GLOBAL (TV analog)" jest dobra?

Gniazda karty: wejścia Antena TV, odbiornik zdalnego sterowania, gniazdo mini DIN 9-pin na wielofunkcyjny kabel- przejściówkę z gniazdami A/V.

Wyposażenie Pilot, wielofunkcyjny kabel - przejściówka z gniazdami S-video IN, Composite Video IN RCA Cinch, Audio IN 2 x RCA Cinch, kabelek audio do połączenia tunera z kartą dźwiękową.

Z tego co wiem S-video rozdziela sygnał luminancji i chrominancji co wpływa dobrze na jakość obrazu, a czy w tej karcie przy zastosowaniu tej przejściówki sygnał luminancji i chrominancji nie zostanie czasami połączony co wpłynie bardzo niekorzystnie na jakość?
  • #10 4783413
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Tzok, a dlaczego radzisz unikać kart TV na USB? Czyżby Ci się rozchodziło o duże upakowanie i głowice w takiej karcie USB? Przyglądałem sie kartą w rankingu PCFormat i widzę, ze pomału odchodzi się od głowic analogowych na rzecz cyfrowych. Tak mi się wydaje, ponieważ nowsze nie mają ekranowanej puszki. Mógłbys podać więcej szczegółów? Ja zwracam uwagę, aby karta miała radio - zdarzają się bez!

Podsumowanie tematu

✨ Do oglądania telewizji z anteny oraz zgrywania materiałów z kaset VHS i kamer analogowych najlepszym wyborem jest karta Video, która umożliwia przechwytywanie obrazu na żywo oraz nagrywanie go na dysk. Karty TV z tunerem analogowym wystarczą do podstawowego oglądania kanałów telewizyjnych, ale często nie oferują wysokiej jakości zapisu ani funkcji przechwytywania wideo z zewnętrznych źródeł. Magnetowid można podłączyć do karty Video, a antenę do magnetowidu, co pozwala na odbiór sygnału TV. Obraz z kamery analogowej można oglądać na żywo, jednak niektóre kamery mają funkcję oszczędzania energii, która wyłącza sygnał po pewnym czasie; zasilacz może częściowo rozwiązać ten problem, ale nie zawsze całkowicie. Nagrywanie obrazu z kamery na dysk jest możliwe i zależy od używanego oprogramowania. Zaleca się karty PCI z wejściem S-Video dla lepszej jakości sygnału luminancji i chrominancji, co jest istotne przy zgrywaniu VHS. Wśród polecanych marek wymieniono AVerMedia i Leadtek. Przykładowym modelem jest tuner TV Leadtek Winfast TV2000XP GLOBAL, który posiada wejścia antenowe oraz przejściówkę z wejściami S-Video, Composite Video i audio. Karty USB są mniej polecane ze względu na gorszą jakość i upakowanie głowic analogowych. Warto zwrócić uwagę na obecność radia w karcie TV.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA