logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego testera wzmacniaczy operacyjnych dla ULY 7741 i TL072

Ptolek 04 Cze 2003 09:47 4788 9
REKLAMA
  • #1 237282
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Potrzebuję schemat jakiegoś testera wzmacniaczy operacyjnych, w miarę prostego. Mam w szufladce ze 30 sztuk ULY 7741 i jak znam życie to połowa działa, bo wszystkie są z odzysku. :P Ale musi testować przede wszytkim wzmacniacze o układzie wyprowadzeń takim jak np. TL072. Nie musi to być nic skomplikowanego, może po prostu jakiś generator przebiegu prostokątnego taki żeby dioda mrugała jeśli jest sprawny. Może też jakiś dźwięk wydawać.
  • REKLAMA
  • #2 238243
    anszun
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Jak Ci bardzo zależy, to poszukam w piątek. Widziałem to gdzieś u siebie.
    Ale propnuję, abyś zbudował proste ustrojstwo, np wzmacniaczyk ( albo generatorek) z podstawką pod układ. Wkładaj i sprawdzaj czy chodzą.
    Oczywiście do wzmacka jakiś sygnał i słuchawki do wyjścia. Jesli nie chcesz badać parametrów, tylko sprawdzić czy działają, to w zupełności wystarczy. :) Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #3 238421
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.
    Robiłem taki tester z Hobby Elektronik - "Tester wzmacniaczy operacyjnych 741 i tajmerów 555". Nawet się przydaje, zwłaszcza do testowania 555.
    Załączam opis i schemat.
    Załączniki:
    • Tester 741 i 555.rar (1.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 239967
    Ptolek
    Poziom 36  
    Chyba zdecyjduję się na zwykły generator, tylko że spróbuję zrobić taki od razu w jednym generator i wzmacniacz i do tego od razu słuchawka telefoniczna, nie będzie to za duże obciążenie dla testowanych wzmacniaczy ? Czy muszę do słuchawki robić następny stopień ?
  • #5 240642
    anszun
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Podeślę Ci takie cudo ( było w jednym RE) Generator z mostkiem Wienna na jednym jedynym 7741. Żadnych wzacniaczy, wyjscie na słuchawki,a poza tym można ustawic niezłą sinusoidę ( a więc przyrzadzik)
    Dziś i chyba jutro nie mam chwili, ale najpóźniej w poniedziałek wyślę na priV.
  • #6 240724
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    witam
    byl bym czyms takim zainteresowyny, ale zeby mialo mozliwosc testowania WO o konfiguracji jak TL081, TL082, TL084 ,np 3 podstawki i test kazdego zmieniany przelacznikiem lub zworkami. wzmacniacz operacynjy spokojnie wysteruje sluchawki, nawet niewielki glosniczek wiec nic dodatkowo nie trzeba. choc mozna by zrobic wzmacniacze/wtorniki zeby wszystkie wo z kostki byly wykozystane
    pzodrawiam
    pomysle nad czyms takim...
  • #7 240749
    Owsik
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Taki ukladzik byl w EDW 4/99 w rubryce "Genialne schematy". Tester sklada sie z 3 podstawek - dla wzmacniacza pojedynczego, podwojnego i poczwornego. Na kazdym WO jest zbudowany generator zapalajacy diode LED, i test polega na tym ze po wlozeniu ukladu do podstawki powinna mrugac odpowiednia liczba diod LED, np. po wlozeniu wzmacniacza podwojengo powinny migac dwa LEDy ;)
  • REKLAMA
  • #8 240812
    Ptolek
    Poziom 36  
    Mam taką słuchawkę telefoniczną około 200 ohm, i to ją właśnie chciałem zastosować. No nic, zobaczę co w tym EDW piszą jak znajdę...
  • #9 242052
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Owsik napisał:
    Taki ukladzik byl w EDW 4/99 w rubryce "Genialne schematy". Tester sklada sie z 3 podstawek - dla wzmacniacza pojedynczego, podwojnego i poczwornego. Na kazdym WO jest zbudowany generator zapalajacy diode LED, i test polega na tym ze po wlozeniu ukladu do podstawki powinna mrugac odpowiednia liczba diod LED, np. po wlozeniu wzmacniacza podwojengo powinny migac dwa LEDy ;)

Witam.
    Bardzo dobry, prosty i tani.
    Też taki wykonałem. Polecam.
  • #10 242098
    Ptolek
    Poziom 36  
    Niestety nie mam tego artykułu, ale nie potrzebuję bo zrobię jakiś sygnalizator dźwiękowy. Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego testera wzmacniaczy operacyjnych, głównie o układzie wyprowadzeń zgodnym z TL072, do testowania używanych układów ULY 7741. Proponowane rozwiązania obejmują budowę generatora przebiegu prostokątnego lub sinusoidalnego z podstawką na testowany układ, z wyjściem na słuchawki lub diodę LED sygnalizującą poprawne działanie wzmacniacza. Wspomniano o konstrukcjach z czasopisma Hobby Elektronik oraz EDW 4/99, gdzie tester składa się z trzech podstawek dla wzmacniaczy pojedynczych, podwójnych i poczwórnych, a test polega na miganiu odpowiedniej liczby diod LED. Dyskutowano także o możliwości bezpośredniego wysterowania słuchawki telefonicznej (ok. 200 Ω) bez dodatkowego stopnia wzmacniającego. Jeden z użytkowników zaproponował generator Wienna na układzie 7741 z wyjściem na słuchawki, umożliwiający generowanie sygnału sinusoidalnego. Podkreślono, że do prostego testu sprawności wystarczy sygnał i słuchawki lub dioda LED, bez konieczności pomiaru parametrów wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA