Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tester wzmacniaczy operacyjnych

Ptolek 04 Jun 2003 09:47 4161 9
    Ptolek
    Level 36  
    Potrzebuję schemat jakiegoś testera wzmacniaczy operacyjnych, w miarę prostego. Mam w szufladce ze 30 sztuk ULY 7741 i jak znam życie to połowa działa, bo wszystkie są z odzysku. :P Ale musi testować przede wszytkim wzmacniacze o układzie wyprowadzeń takim jak np. TL072. Nie musi to być nic skomplikowanego, może po prostu jakiś generator przebiegu prostokątnego taki żeby dioda mrugała jeśli jest sprawny. Może też jakiś dźwięk wydawać.
    anszun
    Level 18  
    Jak Ci bardzo zależy, to poszukam w piątek. Widziałem to gdzieś u siebie.
    Ale propnuję, abyś zbudował proste ustrojstwo, np wzmacniaczyk ( albo generatorek) z podstawką pod układ. Wkładaj i sprawdzaj czy chodzą.
    Oczywiście do wzmacka jakiś sygnał i słuchawki do wyjścia. Jesli nie chcesz badać parametrów, tylko sprawdzić czy działają, to w zupełności wystarczy. :) Powodzenia!
    Ptolek
    Level 36  
    Chyba zdecyjduję się na zwykły generator, tylko że spróbuję zrobić taki od razu w jednym generator i wzmacniacz i do tego od razu słuchawka telefoniczna, nie będzie to za duże obciążenie dla testowanych wzmacniaczy ? Czy muszę do słuchawki robić następny stopień ?
    anszun
    Level 18  
    Podeślę Ci takie cudo ( było w jednym RE) Generator z mostkiem Wienna na jednym jedynym 7741. Żadnych wzacniaczy, wyjscie na słuchawki,a poza tym można ustawic niezłą sinusoidę ( a więc przyrzadzik)
    Dziś i chyba jutro nie mam chwili, ale najpóźniej w poniedziałek wyślę na priV.
    zyraf
    Level 26  
    witam
    byl bym czyms takim zainteresowyny, ale zeby mialo mozliwosc testowania WO o konfiguracji jak TL081, TL082, TL084 ,np 3 podstawki i test kazdego zmieniany przelacznikiem lub zworkami. wzmacniacz operacynjy spokojnie wysteruje sluchawki, nawet niewielki glosniczek wiec nic dodatkowo nie trzeba. choc mozna by zrobic wzmacniacze/wtorniki zeby wszystkie wo z kostki byly wykozystane
    pzodrawiam
    pomysle nad czyms takim...
    Owsik
    Level 22  
    Taki ukladzik byl w EDW 4/99 w rubryce "Genialne schematy". Tester sklada sie z 3 podstawek - dla wzmacniacza pojedynczego, podwojnego i poczwornego. Na kazdym WO jest zbudowany generator zapalajacy diode LED, i test polega na tym ze po wlozeniu ukladu do podstawki powinna mrugac odpowiednia liczba diod LED, np. po wlozeniu wzmacniacza podwojengo powinny migac dwa LEDy ;)
    Ptolek
    Level 36  
    Mam taką słuchawkę telefoniczną około 200 ohm, i to ją właśnie chciałem zastosować. No nic, zobaczę co w tym EDW piszą jak znajdę...
    elbob
    Level 32  
    Owsik wrote:
    Taki ukladzik byl w EDW 4/99 w rubryce "Genialne schematy". Tester sklada sie z 3 podstawek - dla wzmacniacza pojedynczego, podwojnego i poczwornego. Na kazdym WO jest zbudowany generator zapalajacy diode LED, i test polega na tym ze po wlozeniu ukladu do podstawki powinna mrugac odpowiednia liczba diod LED, np. po wlozeniu wzmacniacza podwojengo powinny migac dwa LEDy ;)

Witam.
    Bardzo dobry, prosty i tani.
    Też taki wykonałem. Polecam.
    Ptolek
    Level 36  
    Niestety nie mam tego artykułu, ale nie potrzebuję bo zrobię jakiś sygnalizator dźwiękowy. Dziękuję za zainteresowanie tematem.