Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Orion 5130-2RC - nie ma obrazu i głosu, złe napięcia

dark 16 May 2006 17:40 1368 4
  • #1
    dark
    Level 19  
    Mam taki problem.W TV nie było obrazu i głosu.Pomierzyłem co mogłem
    i właściwie nic nie znalazłem.Napięcie B+ wynosiło 30V.Odłączyłem
    trafo i było coś koło 102V.Myśląc ,że to trafo wymieniłem.Po włozeniu
    nowego zaskoczył dopiero po jakichś 15 sekundach.Ustawiłem screen,
    ostość złapałem jakieś programy i po około 30 min wyłączyłem.
    Na drugi dzień sprawdziłem czy działa i oddałem klientowi.
    U niego podziałał 15 min i jest jak na początku.Przy pomiarach napięć
    telewizor pracował jakieś 10 min i wskoczyło wysokie ale po chwili
    znikło.Czy ktoś wie co może być przyczyną.Zimnych lutów raczej nie widać.Czy w tym TV powinna świecić żarówa przyłączona do tych 103V?
  • #2
    ztill
    Level 23  
    Witam. Podaj więcej informacji o TV. Na czym zbudowana przetwornica, ile lat ma TV.
    Z opisu sądząc masz uszkodzoną przetwornicę. Inną przyczyną usterki może być obciążenie napięcia +B. W niektórych TV napięcie to podawane jest do trafopowielacza i dalej na HOT i na odczep zasilania wzmacniaczy wizji +200V. Może kondensatory elektrolityczne w tej gałęzi przywierają.
  • #3
    maryann
    Level 37  
    A ja nie wykluczyłbym cewek odchylających; na poczatku usterki czasem jeszcze chodzą, aż całkiem padną. Jeśli wokół na kineskopie są ślady jakby tłustej wilgoci- to wręcz pewne.
  • #4
    dark
    Level 19  
    W tv są elementy jak przy STR451 a siedzi układ STR50103.Przerobiłem
    to tak jak powinno by przy tym układzie. Tv ruszył ,ale też nie od razu.
    Chodził ze dwie godziny i wyłączyłem.Na przywieranie sprawdzałem
    wszystkie napięcia ale nic nie stwierdziłem.Pobadam go jeszce i się
    zobaczy.
  • #5
    ztill
    Level 23  
    Czy dobrze zrozumiałem, że TV trafił do naprawy z uszkodzonym STR451, dokonałeś przeróbki i TV włączył się, ale też nie od razu?
    Jeżeli jest jak piszę to wróć do zasilania, jeszcze raz STR i kondensatory elektrolityczne.
    Układ ten powinien pracować obciążony żarówką.