logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oki Microline 521 - przesuwanie wydruku w lewo, głowica uderza w obudowę

pcnet 16 Maj 2006 18:50 1833 6
REKLAMA
  • #1 2631881
    pcnet

Poziom 32  
    Ocena: 217
    co linijke drukarka zjezdza w lewa strone i głowica zaczyna walić w obudowe
    rolke dociskowa wymieniłem i nadal to samo
    moze ktos cos podpowie?
    pozdrawiam
    Konto firmowe:
    PC-NET
    Słonecznikowa 6B, Częstochowa, 42-224 | Strona WWW: https://agapo.pl
  • REKLAMA
  • #2 2632265
    tomek1970
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    Zdemontuj karetkę i wyczyść czujnik optyczny zliczający kroki silnika współpracuje z tarcza wzorcem. No i jeszce prowadnicę o ile trzeba
    Jeśli nie pomoże to wymiana silnika lub całej karetki

Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 2632333
    paryss
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Sprawdz jeszcze dokladnie zebatki na silniku, takie male kolko ktore jezdzi po tym czarnym pasku no i sam pasek :D
  • #4 2633004
    pcnet

Poziom 32  
    to wszystko oglądałem przy wymianie rolki
    wyglada na dobre :(
    Konto firmowe:
    PC-NET
  • REKLAMA
  • #5 2634979
    Usako
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Na moją głowę rozjechał ci się mechanizm który dobiera odstęp głowicy od papieru zależnie od jego grubości. Tzw. atoGAP. w czsie drukowania, wyłącz zsilanie zdejmij taśmę i zobacz jaki numerek masz w okienku. to powinno być 2-3 jezeli masz np 9 to bedzie włśnie tak działać. Skalibrowanie tego jest co prawda możliwe ale dość skomlikowane i wymaga odpowiednich przyrządów. Jest opisane w manualu. Manual znajdziesz na elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #6 2635295
    pcnet

Poziom 32  
    w okienku mam 7
    a manuala juz szukam :)

Dodano po 5 [godziny] 5 [minuty]:

teraz to tak pokrecilem ze jak sie wlączy to leci w lewo i strasznie wyje :(
    Konto firmowe:
    PC-NET
  • #7 3040246
    agatorn
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    pcnet napisał:
    co linijke drukarka zjezdza w lewa strone i głowica zaczyna walić w obudowe
    rolke dociskowa wymieniłem i nadal to samo
    moze ktos cos podpowie?
    pozdrawiam

Wymieniłeś ale na jaką? Używaną, nową, plastikową, łożyskową? Załóż nową łożyskową. Sprawdź tarczkę pod czarną obudową silnika karetki. Wszystkie dziurki muszą być czyste (wystarczy kropelka smaru albo jakiś paproszek i d...). Wyczyść prowadnicę karetki. Musi błyszczeć jak psu j...Najlepiej spirytem. Podobnie przeczyść samą karetkę od wewnątrz (tam gdzie są te teflonowe ślizgi). Nie może tam być grama brudu, czy tłuszczu.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Oki Microline 521 przesuwa wydruk w lewą stronę, a głowica uderza w obudowę. Wymiana rolki dociskowej nie rozwiązała problemu. Zalecane jest zdemontowanie karetki i wyczyszczenie optycznego czujnika zliczającego kroki silnika oraz prowadnicy karetki. Należy także sprawdzić zębatki na silniku i pasek napędowy. Możliwe, że uszkodzony jest mechanizm atoGAP, który reguluje odstęp głowicy od papieru; w okienku kontrolnym powinien być numer 2-3, a w tym przypadku jest 7, co powoduje nieprawidłową pracę. Kalibracja atoGAP jest możliwa, ale wymaga specjalistycznych narzędzi i instrukcji z manuala. Dodatkowo wskazane jest użycie nowej rolki łożyskowej, dokładne oczyszczenie tarczki pod obudową silnika karetki oraz wyczyszczenie prowadnicy i teflonowych ślizgów karetki, aby zapewnić płynny ruch i eliminację przesunięć wydruku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA