Witam
Bardzo sie ciesze ze pojawil sie taki temat

. gdyz jest to podstawa do zrobienia kazdego robota. Z kolega Lotarem zdecydowalismy sie aby wykonac ramie robota... chcielismy zeby lapal i podnosil dosc znaczne ciezary wiec samo serwo odpada, po wielu zmianach w projekcie zdecydowalismy ze najlepiej bedzie zastosowac przekladnie gwintowe. ramie bedzie sie zginalo tak jak ramie "koparki", silowniki "koparki" zastapilismy przekladniami gwintowymi ktore beda poruszane przez silniki krokowe. Osobiscie moge sie pochwalic ze projekt jest juz mechanicznie wykonany

. teraz tylko elektronika czyli teraz moja dzialka bo kolega Lotar robil cala mechanike. Ramie robota jest wykonane z pretow z nierdzewki od srednicy 5mm do 3mm. polaczonych ze soba na srodku oraz na koncach tak ze tworza prostopadlosciany. wydaje mi sie ze taka konstrukcja powinna dac sobie rade z 2 kg. Jednak aby przekladni i silnikom bylo lzej warto zastosowac przeciwwage. Nastepna zaleta przekladni gwintowej jest duza dokladnosc

.
Mam nadzieje ze jakos zrozumiale to napisalem. I Przepraszam za gramatyke bo chwilowo z anglii pisze a tutaj ogonkow nie stosuja
Pozdrawiam i zycze udanego projektu