logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bufor lampowy E88CC wg schematu Audioton – jeden kanał gra, drugi tylko buczenie

waldekwoj 17 Maj 2006 01:23 1463 5
REKLAMA
  • #1 2633468
    waldekwoj
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Zrobilem bufor identycznie ze schematem http://www.republika.pl/audioton/bufor.html z lampą E88CC
    Mam jednak problem. nie działa jeden z kanałów. napięcia prawidłowe, lampa świeci identycznie na poszczególnych siatkach, elementy w torze audio identyczne. Na wyjściu gra tylko ten jeden, w drugim jest słyszalne ciche buczenie. Oczywiście głośniki wzmacniacz i CD sprawne w 100% Przejścia na przewodach są prawidłowe. Zamieniałem wejścia i jest to samo gra jeden kanał. Analogicznie zamieniłem wyjścia gra drugi głośnik ,ale tylko jeden.
  • REKLAMA
  • #2 2634109
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Jeżeli na R4 i R5 obu połówek lampy są jednakowe napięcia, lampa jest dobra. Pozostaje ci sprawdzenie czy któryś z C11; C12 nie stracił pojemności - jest na przerwie.
  • REKLAMA
  • #3 2634320
    waldekwoj
    Poziom 14  
    Napięcia nie są równe różnica 2V. Czy może być to przyczyną uszkodzonej lampy? Kondensatory sprawne. Prześledziłem tor audio słuchawką z kondensatorem - wejście odpada, tylko na jednym z wyjść jest dźwięk. Na wyjściu bez sygnału jest niższe napięcie o 2V. Tylko skąd jest zaniżone napięcie na wyjściu - lampa ?
  • REKLAMA
  • #4 2634733
    synbmx
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Jak masz rezystory z demontażu to sprawdź czy któryś znajdujący się między sygnałem a masą ma taką wartośc jaką miec powinien, i czy nie ma nigdzie zwarć do masy.
  • REKLAMA
  • #5 2634930
    waldekwoj
    Poziom 14  
    Rezystory nie są z demobilu.Ten sam producent i wartości takie same. Zastanawia mnie skąd bierze się różnica napięć na lampie.
  • #6 2638158
    synbmx
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Lampa to chyba raczej już jest z odzysku, mogła pracować pewnie w układzie gdzie na obu triodach występowało różne napięcie i całkiem do czego innego były wykorzystywane. Mogła się jedna już troche zużyć, wyemitować, a jeśli lampa też jest nowa jak reszta elementów to nie mam pojęcia, musiałbym dopiero na to zerknąć.
    Spróbuj zamienić lampe i wtedy dokonaj pomiarów.

Moderowany przez oldboy:

Każde zdanie zaczynamy z dużej litery, kończymy kropką. Pisownia, p.Regulamin

REKLAMA