logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bufor lampowy na PCC88

tomal4321 21 Mar 2007 16:50 6253 22
REKLAMA
  • Bufor lampowy na PCC88
    Witam
    Chciałbym przedstwić wam własnoręcznie wykonany bufor lampowy na lampie PCC88. Podstawkę wykonałem z litego drzewa o grubości 25mm a następnie pomalowałem drewnochronem o kolorze olchy. Obudową na elektronike i transformator jest w przedniej, tylniej i górnej części blacha o grubości 1,5mm. Boki stanowi siatka ze starego okapu:D. Do budowy użyłem transformatora 12V 3A firmy FAEL, bo akurat taki miałem. Płytkę wykonałem metodą termotransferu. Co do lampy to przeprowadzałem testy z ECC83 ale po kupieniu i zastosowaniu PCC88 (telewizyjnego odpowiednika ECC88) zdecydowałem się na tą drugą lampe. Żarzę ją napieciem 7,6V i prądem 300mA. W środku kable sygnałowe są ekranowane i zakończone są pozłacanymi końcówkami. Zamieszczam pare zdjęć przepraszam za jakość paru z nich ale były robione komórką.

Kosztorys:
    -elementy elektroniczne - 16 zł
    -lampa 9 zł
    Reszte miałem albo zrobiłem:D:D

Według mnie dzwiek się nieco polepszył: bas stał sie bardziej dokładny i precyzyjny górne pasmo duzo sie nie zmieniło ale przy dobrej jakości płycie słychać pewne różnice. Jest to jednak moja osobista opinia. Myśle że opłacało sie za te 25 zł + pare dni roboty zrobić cos takiego a tym samym rozpoczać przygodę z lampami elektronowymi:D

POZDRAWIAM
    Załączniki:
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 011.jpg (55.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 010.jpg (64.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 009.jpg (66.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 007.jpg (72.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 004.jpg (77.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 003.jpg (86.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 002.jpg (98.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 24-01-07_2136.jpg (64.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    tomal4321
    Poziom 16  
    tomal4321 napisał 238 postów o ocenie 6, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Gdańsk. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3703322
    tomal4321
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Ciąg dalszy zdjęć:
    Załączniki:
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 023.jpg (38.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 021.jpg (59.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 020.jpg (47.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 019.jpg (53.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 018.jpg (52.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 017.jpg (71.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 016.jpg (49.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 015.jpg (60.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 013.jpg (48.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bufor lampowy na PCC88 Obraz 012.jpg (60.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3703689
    bruno4
    Poziom 13  
    Ocena: 55
    Bardzo ładne wykonanie. Ale mam pytanie co do efektów uzyskanych dzięki buforowi. Czy są słyszalne różnice ?

Dodano po 2 [minuty]:

Sorry - nie doczytałem do końca - Piszesz że są ! Pozdrawiam
  • #4 3703703
    maxrider
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    powiem szczerze wygląda bardzo ładnie 5/6 tylko nie podoba mi się te kable z dołu mogłeś to zakryć kawałkiem też czarnej blacy i by wyglądało super!!
    pozatym to właściwie się nie ma do czego przyczepić:P
    pozdrawiam!!
  • #6 3703749
    Gregores_11
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    tomal, wspaniały projekt oby tak dalej 6 na 6 fajnie, dobrałeś obudowe to chyba najlepszy bufor na elektrodzie :D
  • #9 3703852
    Macieks14
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    witam

Ogólnie podoba mi się starannie wykonane i jest efekt. Moje pytanie:
    1.) Czym kolega rysował płytkę??
    2.) Użyłeś transformator 12V/3A a jaki jest średni pobór amper z trafo???

Chyba tyle 5/6 :P
  • #10 3703867
    tomal4321
    Poziom 16  
    Co do płytki to najpierw skserowałem wzór plytki na folie do rzutników pisma a póżniej żelazko i do boju:D:D Akurat nie miałem innneg transformatora ale jak znajde inny to go zamienię.
  • REKLAMA
  • #11 3703890
    KrzyChules
    Poziom 13  
    odemnie otrzymujesz 6/6 bardzo starrane wykonanie , rzeklbym jak ze sklepu. tyle ze w sklepie takich cudeniek nie mają :) a ta siatka ochraniajaca elektronike to zapewne z telewizora rodzimej produkcji ?
  • REKLAMA
  • #13 3704371
    marius.aesir
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Bardzo ładnie;) i dodatkowy plus za PCC88... ja mam taką w przedwzmacniaczu gitarowym i bardzo ją lubię;)

pozdrawiam! Mariusz.
  • #14 3704587
    synbmx
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    kable sygnałowe które idą do siatek powinny być ekranowane
    ale ogólnie fajnie przemyślane jak można z kawałka deski zrobić bufor
  • #15 3704668
    tomal4321
    Poziom 16  
    Synbmx dzięki za wskazówki przy następnej konstrukcji napewno je wykorzystam:D A z tą deską to masz racje na poczatku to był ścinek z deski calówki o po obróbce powstał........bufor :D :D
  • #16 3704745
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    super super super dla mnie to łza sie w oku kręci że jeszcze sie ludziska w lampy bawią...
    dla ciebie 18/6 za lampe, deske i mnóstwo pracy

Dodano po 1 [minuty]:

tylko nie ma sie do czego przyczepić
    gdzie tu miejsce na krytykę?
  • #17 3705406
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Te przewody za pomocą których podłączona jest lampa psują cały efekt...
  • #18 3708062
    AdioElektronik
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Super wykonanie daje oczywiście 6/6... sam sie przymierzam do zrobienia bufora tylko na odpowiedniku telewizorowym - E88CC ;).
  • #19 3709504
    Morg
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    6/6
    Ładna i starannie wykonana konstrukcja. Bardzo podoba mi się wykorzystanie tej blachy perferowanej, mam do niej słabość - szczególnie w konstrukcjach lampowych.

Mam jeszcze pytanie do ludzi zorientowanych w lampach, czy bufor oparty o dwie lampy (jak MF X10D "Prosiaczek") - będzie dawał bardziej lampowy dźwięk ??
  • #20 3720522
    micows
    Poziom 11  
    mam słabość do lamp i wogule piękne wylonanie !!! :D max. punktów za wykonanie . Bardzo tanio cię wyszło
  • #21 3721071
    CRDReed
    Poziom 11  
    Na pierwsze albo drugie pytanie nie została udzielona odpowiedz. A mianowicie czy jest zauważalna różnica w stosowaniu lampy a tranzystorow bipolarnych. Niestety jestem początkujący i słowo bufor lampowy nie kojarzy mnie sie z dźwiękiem i nie wiem do czego jest stosowany.
    Cos mi podpowiada ze należy to bloku związanego z realizacja wydobycia dźwięku. Wiec ponawiam pytanie czy była by zauważalna różnica miedzy lampą a tranzystorem bipolarnym w Twoim projekcie??

100% - wykonanie, bardzo mnie sie spodobało ;)
  • #22 3723292
    audiofil
    Poziom 13  
    Ocena: 64
    Różnica jest przynajmniej u mnie spora bo tak się składa , że też kiedyś zrobiłem ten bufor/preamp. Strona audioton jest poświęcona w dużej mierze tym zagadnieniom i z tamtąd miałem opis wykonanie bufora. Akurat ten jest najprostszy , są tam projekty moim zdaniem lepsze ( preamp nr1 do 3) wykorzystują pełne zasilanie napięciem anodowym, a nie 60v po powieleniu. Duże znaczenie ma też jakość użytych elementów np. kondy TEAPO to całkowita porażka lepsze są NICHICON LXV, LXZ lub jakieś inne z low ESR. Rezystory też powinny być inne np. 1%. Oczywiście nie umniejszam oceny za wykonanie bufora 6/6. Pozdrawiam.
  • #23 3724839
    tomal4321
    Poziom 16  
    CRDReed niewiem o co ci dokładnie chodzi. W pierwszym poscie napisałem że dzwięk się nieco polepszył. Bufor wstawia się w tor audio między odtwarzacz a wzmacniacz(w moim przypadku amplituner HK AVR 240). Kondensatory jakie zastosowałem to Jamicon. Nigdy nie słyszałem niestety końcówki mocy na lampach tak więc nie mam porównania ich do tranzystorów. Podobno jest bardzo widczna różnica. Mam nadzieje że w przyszłości sknoce jakiś wzmacniacz na lampach:D

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono własnoręcznie wykonany bufor lampowy oparty na lampie PCC88 (telewizyjny odpowiednik ECC88), zbudowany na podstawce z litego drewna (grubość 25 mm) pokrytej drewnochronem w kolorze olchy. Obudowa elektroniki i transformatora wykonana jest z blachy o grubości 1,5 mm, boki stanowi siatka z okapu kuchennego. Zasilanie zapewnia transformator 12V 3A firmy FAEL, a płytka drukowana została wykonana metodą termotransferu. Żarzenie lampy odbywa się napięciem 7,6 V przy prądzie 300 mA. Kable sygnałowe są ekranowane i zakończone pozłacanymi końcówkami. W dyskusji podkreślono staranność wykonania i estetykę konstrukcji, a także zauważalną poprawę jakości dźwięku po zastosowaniu bufora lampowego. Poruszono kwestie techniczne dotyczące jakości kondensatorów (Jamicon zastosowane, zalecane NICHICON LXV, LXZ), rezystorów (1%) oraz różnic brzmieniowych między lampami a tranzystorami bipolarnymi. Bufor stosowany jest w torze audio między odtwarzaczem a wzmacniaczem (w tym przypadku amplituner HK AVR 240). Dyskutowano także o możliwości zastosowania bufora opartego na dwóch lampach dla uzyskania bardziej lampowego brzmienia. Wskazano na potrzebę ekranowania kabli sygnałowych prowadzących do siatek lampy. Projekt spotkał się z pozytywną oceną pod względem wykonania i funkcjonalności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA