Witam
Chciałbym przedstwić wam własnoręcznie wykonany bufor lampowy na lampie PCC88. Podstawkę wykonałem z litego drzewa o grubości 25mm a następnie pomalowałem drewnochronem o kolorze olchy. Obudową na elektronike i transformator jest w przedniej, tylniej i górnej części blacha o grubości 1,5mm. Boki stanowi siatka ze starego okapu:D. Do budowy użyłem transformatora 12V 3A firmy FAEL, bo akurat taki miałem. Płytkę wykonałem metodą termotransferu. Co do lampy to przeprowadzałem testy z ECC83 ale po kupieniu i zastosowaniu PCC88 (telewizyjnego odpowiednika ECC88) zdecydowałem się na tą drugą lampe. Żarzę ją napieciem 7,6V i prądem 300mA. W środku kable sygnałowe są ekranowane i zakończone są pozłacanymi końcówkami. Zamieszczam pare zdjęć przepraszam za jakość paru z nich ale były robione komórką.
Kosztorys:
-elementy elektroniczne - 16 zł
-lampa 9 zł
Reszte miałem albo zrobiłem:D
Według mnie dzwiek się nieco polepszył: bas stał sie bardziej dokładny i precyzyjny górne pasmo duzo sie nie zmieniło ale przy dobrej jakości płycie słychać pewne różnice. Jest to jednak moja osobista opinia. Myśle że opłacało sie za te 25 zł + pare dni roboty zrobić cos takiego a tym samym rozpoczać przygodę z lampami elektronowymi:D
POZDRAWIAM
Fajne? Ranking DIY