mam pewien programik napisany w delphi7, który zapisuje do pliku tekstowego, używajac poniższego kodu:
I działało to bez problemu, do tej pory działa. Tylko że w archiwalnej kopii zapasowej. Obecnie program został rozbudowany o 1000 linijek i (!!!) nagle delphi przestał zwracać uwagę na to że próbuje zapisać do pliku Tylko do odczytu, nie wiem co jest grane! Co mogłem zepsuć!?!?
Kiedy uruchamiam zapasową kopię sprzed miesiąca wszystko ładnie zapisuje do pliku, w razie gdy plik jest na pendrive zabezpieczonym tylko do odczytu zgłasza błąd.
A w czasie kiedy uruchamiam program spod delphi zanim wyświetli się mój komunikat, delphi pierwsze zgłasza błąd "file acces denied"
Kiedy skopiuje ten sam kod do mojego programu (w obecnej wersji) NAGLE PRZESTAJE DZIAŁAĆ!!!!!
Wyświetlony zostaje komunikat o pomyślnym zapisie do pliku tylko do odczytu, zawartość pliku nie ulega zmianie a delphi przelatuje polecenie revwrite(txt); bez niczego (dawniej to właśnie na nim się wywalał błąd "try").
PROSZĘ O POMOC!
try
assignfile(txt,Edit8.text);
rewrite(txt);
writeln(txt,memo1.text);
closefile(txt);
ShowMessage('Zapis do pliku: '+Edit8.Text+#10#13+ 'zakończony powodzeniem.');
except
ShowMessage('Blad zapisu do pliku: '+Edit8.Text+#10#13+'prawdopodobnie plik (lub dysk) jest tylko do odczytu.');
end;I działało to bez problemu, do tej pory działa. Tylko że w archiwalnej kopii zapasowej. Obecnie program został rozbudowany o 1000 linijek i (!!!) nagle delphi przestał zwracać uwagę na to że próbuje zapisać do pliku Tylko do odczytu, nie wiem co jest grane! Co mogłem zepsuć!?!?
Kiedy uruchamiam zapasową kopię sprzed miesiąca wszystko ładnie zapisuje do pliku, w razie gdy plik jest na pendrive zabezpieczonym tylko do odczytu zgłasza błąd.
A w czasie kiedy uruchamiam program spod delphi zanim wyświetli się mój komunikat, delphi pierwsze zgłasza błąd "file acces denied"
Kiedy skopiuje ten sam kod do mojego programu (w obecnej wersji) NAGLE PRZESTAJE DZIAŁAĆ!!!!!
Wyświetlony zostaje komunikat o pomyślnym zapisie do pliku tylko do odczytu, zawartość pliku nie ulega zmianie a delphi przelatuje polecenie revwrite(txt); bez niczego (dawniej to właśnie na nim się wywalał błąd "try").
PROSZĘ O POMOC!