logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programy do sprawdzania numeru IP i zdalnego dostępu do komputera

rob321 17 Maj 2006 21:59 3450 10
  • #1 2636191
    rob321
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam!
    Jakim programem mogę sprawdzić numer IP i dzięki jakiemu programowi będę mógł na przykład po szperać w czyimś komputerze oczywiście za zgodą tej drugiej osoby np. mój brat.
    dziękuję i pozdrawiam
    r.s

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• #2 2636248
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    adres ip swojego komputera możesz sprawdzić uruchamiając:
    start/uruchom cmd
    i wpisując "ipconfig" na końcu potwierdzając enterem (lub ifconfig w konsoli w przypadku linuxa)

powinna się ukazać informacja podobna do tej:

C:\Documents and Settings\Patryk>ipconfig

Konfiguracja IP systemu Windows

Karta Ethernet Połączenie lokalne 2:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
            Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.238.238
            Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
            Brama domyślna. . . . . . . . . . :

Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
            Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.2
            Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
            Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1

C:\Documents and Settings\Patryk>

ip innego komputera to można odczytać np w komunikatorze gadu-padu
    albo tlenie
    połączyć z takim komputerem można się za pomocą ssh/telnet (szczegolnie jesli jest to maszyna linuxowa) albo tzw "pulpitu zdalnego" w windowsie(z tym ostatnim niestety nie pomoge)
  • #3 2636293
    slawecki
    Poziom 18  
    Jeśli są to komputery z systemami XP to bardzo łatwo zestawić połączenie za pomocą usługi "pomoc zdalna".
  • #4 2636976
    rob321
    Poziom 17  
    Witam!
    Dziękuję za odpowiedzi.Jak mam zestroić zdalny pulpit. Oba komputery maja win.xp.sp2.pro
    pozdrawiam
    r.s
  • #5 2637319
    slawecki
    Poziom 18  
    Jeśli chodzi o pulpit zdalny to nie korzystałem z tego ale w pomocy windowsa jest to obszernie opisane.
    Osobiście łączyłem dwa komputery za pomocą pomocy zdalnej. Wygląda to następująco np twój brat klika start-programy-pomoc zdalna. Otwiera się okno w którym jest opcja poproś kogoś o pomoc. Następnie pojawia się okienko w jaki sposób ma wysłać zaproszenie. Można bezpośrednio programem pocztowym wpisując tu twojego maila, lub utworzyć specjalny plik, który też należy dostarczyć do ciebie. Podczas konfiguracji tego zaproszenia określa się czas w jakim będziesz mógł zainicjować połączenie. Dodatkowo można podać hasło, lub nie ( hasło jeśli zostanie ustawione będzie potrzebne tobie do nawiązania połączenia). Otrzymujesz od brata mailem ten specjalny plik. Klikasz go dwa razy i następuje nawiązywanie połączenia. Na komputerze twojego brata wyświetla się informacja, że przyjąłeś jego prośbę o pomoc. On potwierdza i na twoim monitorze ukazuje się jego pulpit. Na razie masz tylko możliwość podglądu, ale masz tam opcję żądania przejęcia kontroli nad jego komputerem. Klikasz to , on zatwierdza ( zgadza się ) i od tej chwili działasz na jego komputerze.
  • #6 2643675
    rob321
    Poziom 17  
    Witam!
    A może jest jakiś inny sposób to takiego połączenia bo zdalna pomoc jakoś nie daje sobie z tym rady
    pozdrawiam
    r.s
  • #7 2643737
    slawecki
    Poziom 18  
    Ten kto wysyła prośbę o pomoc niech sprawdzi we właściwościach systemu w zakładce zdalny czy ma zaznaczoną opcję zezwalającą na wysyłanie zaproszeń do pomocy. Napisz jaki napotykasz problem.
  • #8 2643750
    rob321
    Poziom 17  
    Witam!
    Piesze mi tak " Nie można ustanowić połaczenia Pomocy zdalnej,ponieważ nie można rozpoznać nazwy hosta zdalnego.Spróbuj ponownie"
    pozdrawiam
    r.s
  • #9 2643768
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Może spróbuj VNC (Real VNC) tu masz opis http://banita.pl/porady/vnc.html.
    Program jest bardzo prosty i nie wymaga wielu ustawień.
    Wystarczy znać IP ...
    Oczywiście odpowiednie porty muszą być odblokowane w firewallu ...
  • #10 2643822
    rob321
    Poziom 17  
    A jakie porty?
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programów i metod umożliwiających sprawdzenie numeru IP oraz zdalny dostęp do komputera, z uwzględnieniem legalności i zgody użytkownika. Numer IP można sprawdzić w systemie Windows za pomocą polecenia "ipconfig" w konsoli CMD, a w systemach Linux za pomocą "ifconfig". Do zdalnego dostępu na komputerach z systemem Windows XP proponowana jest usługa "Pomoc zdalna", która pozwala na nawiązanie połączenia po wysłaniu zaproszenia i potwierdzeniu przez drugą stronę. W przypadku problemów z "Pomocą zdalną" wskazano alternatywę w postaci programu VNC (RealVNC), który wymaga znajomości adresu IP oraz odblokowania portu 5900 w zaporze sieciowej. Szczegółowe instrukcje konfiguracji i połączenia dostępne są na stronach producenta RealVNC oraz w pomocy systemu Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA