logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE K300i po zalaniu nie włącza się po czyszczeniu spirytusem - co mogło się stać?

jaozyrys 17 Maj 2006 22:32 1344 6
REKLAMA
  • #1 2636329
    jaozyrys
    Poziom 11  
    Problem jest dość śmieszny.. Otóż telefon przebywał przez pół godziny w zielonych wodach Jeziora Turawskiego.. Po powrocie do domu ściągnałem sobie instrukcję serwisową i wszystko rozłozyłem na części pierwsze. Po jakiś 18 godzinach złóżyłem i uruchomiłem. Zrobiłem wszystkie testy z menu serwisowego, wszytsko działało jak złoto. Jedynym problemem było to że od czasu do czasu sam się wyłączał, i wskaźnik naładowania baterii trochę wariował. Poza tym przy rozmowie słychac było niewielki przydźwięk. Stwierdziłem, że może jeszcze nie wysechł tak do końca i rozkręciłem go ponownie. Przemyłem styki spirytusem. Nazajutrz znowu złożyłem i.. kaplica. Zero reakcji, nie włącza się, nie ładuje się. Próbowałem z inną baterią i też nic. Złożyłem na pewno poprawnie, zresztą próbowałem jeszcze kilka razy.. W związku z tym moje pytanie brzmi: co zepsułem? Bezpośredniego związku z zalaniem chyba nie ma, bo wcześniej przecież działał.. Płyta główna do wymiany?
  • REKLAMA
  • #2 2636802
    parixon
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Płyte główną wymyłeś w spirytusie albo w wanience???Czy poprostu wysuszyłeś i złożyłeś??Słyszałem już o kilku przypadkach, że telefon tylko po wysuszeniu chodził jednak po kilku godzinach,dniach przestawał.
  • REKLAMA
  • #3 2638353
    jaozyrys
    Poziom 11  
    Nie myłem jej całej, przemyłem tylko styki, ktorymi komunikuje się z innymi podzespołami (aparat, głośnik etc.). Jakie mam opcje?
  • REKLAMA
  • #4 2638487
    parixon
    Poziom 22  
    Włóż płytę główną do spirytusu na jakieś 24h potem wysusz dokładnie suszarką. Najlepiej jakbyś go wymył w wanience ultradźwiękowej i potem grzanie hot'em.
  • REKLAMA
  • #5 2639933
    jaozyrys
    Poziom 11  
    A nie lepiej byłoby mu zrobic kąpiel w wodzie destylowanej? Zalany już był, więc chyba mu nie zaszkodzi, a przynajmniej wymyje te wszystkie sole które mu zostały z jeziora.. Żadnym sprzętem typu wanienka nie dysponuje.
  • Pomocny post
    #6 2639952
    parixon
    Poziom 22  
    Żadną wodą destylowaną, zwykły spirytus sklepowy.
  • #7 2919622
    jaozyrys
    Poziom 11  
    Zgodnie z sugestią maila z prośbą o zakończenie tematu, trochę po czasie ale temat kończę.

Telefon po kąpieli w spirytusie ruszył zachowując pełną sprawność. Niestety po ok. miesiącu nagle padł i już nie wstał. Serwis odmówił naprawy, stwierdzili że płytę główną dopadła korozja, i że niezwłocznie po zamoczeniu telefonu pownienem był oddać go im do czyszczenia. No i z telefonu zostały mi tylko części zamienne na sprzedaż..

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Sony Ericsson K300i został zalany wodą jeziora i po wysuszeniu oraz rozłożeniu na części działał poprawnie, choć z drobnymi problemami jak samoczynne wyłączanie i niestabilny wskaźnik baterii. Po ponownym rozkręceniu i przemyciu styków spirytusem urządzenie przestało się włączać i ładować, nawet z inną baterią. W dyskusji zasugerowano dokładne mycie płyty głównej w spirytusie przez około 24 godziny oraz suszenie suszarką, a także ewentualne użycie wanienki ultradźwiękowej i podgrzewania. Odradzano użycie wody destylowanej do czyszczenia. Ostatecznie po miesiącu telefon całkowicie przestał działać z powodu korozji płyty głównej, a serwis odmówił naprawy, wskazując na konieczność natychmiastowego oddania urządzenia do profesjonalnego czyszczenia po zalaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA