logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens AX72 - jak naprawić telefon po nieudanym zdjęciu simlocka?

Master_Tarzan 18 Maj 2006 15:03 1922 7
REKLAMA
  • #1 2638064
    Master_Tarzan
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam Wszystkich. Jak w temacie mam Siemensa AX72 i uwaliłem go simlokiem, a wyglądało to tak. Zrobiłem TP mam nbadzieje ze tylko TP i zdjołem simloka za pomocą Joker'a V0.3.4.1 zaznaczając model AX72/75,C110. Pisało ze simlok poszedł ale jak wlorzyłem karte (wczesniej chodził w Idei) telefon "staje" na zakończeniu pokazówki Idei i nie chce dalej ruszyć. Ale jak chce go wyłączyć to nie ma problemu z tym. Klawisze reagują (włącza się podświetlanie) ale na ekranie zadnych zmian. Taka sytuacja jest na różnych kartach i nawet bez karty. Macie pomysły jak postawić go.

Z góry Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2638263
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    sprawdz czy nie urwałes ekranu czasem...
    dwa sfleszowal bym go na poczatku.. i sprawdził czy nie pomoze...

dwa nie wgrałes wczesniej bickapa?? zanim zaczoles kombinowac na jokerze??

pozdrawiam leon.
  • REKLAMA
  • #3 2638745
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Nie potrzeba żadnego backupa przed kombinowaniem z jokerem. Joker robi z niego smoka bez żadnego problemu, trzeba użyc tylko najnowszej wersji (V0.3.4.3) i smok pójdzie bez problemu. Testowałem osobiście.
  • #4 2638965
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    To typowy objaw złego cięcia TP. Po prostu przeciąłeś za głęboko lub obok, ot co. Gdzieś chyba w sieci widziałem solucję na to.
  • REKLAMA
  • #5 2651257
    Master_Tarzan
    Poziom 13  
    teraz już wiem. Po pierwsze nie zrobiłem Backupa tego telefonu, po drugie simlock sie nie sciągnął a po trzecie to nie tą scieżke przeciołem a po czwarte kumpel wgrał backupa od innego i teraz się nie włacza

Pozdro dla Leona
  • REKLAMA
  • #6 3106718
    Master_Tarzan
    Poziom 13  
    To co następóje to:
    1) Złączyłem źle przeciętą ścieżkę i jest na 100% połączona i przeciąłem dobrą.
    2) Simlocka I full flasha zrobiłem martechem.
    3) objaw końcowy to taki ze się zawiesza na końcu animacji startowej.
  • #8 3106979
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    Master tarzan jak sam napisałeś wszytko robiłes jak i ty tak i cała reszta do wielkiej d... dobrze powiedzieli poprzednicy joker zawsze robi backup i nie ma problemów z recovery natomiast cały problem tkwi i tu dla potomnych w tzw."chamie w łapach" w tych siemensiakach tp to ścieżka o grubości napiszę to słownie i chyba się nie pomylę parę mikronów ( mam nadzieję że jednostki fizyczne znane są wszystkim zainteresowanyn w temacie) i ktoś mówi o cięciu to chyba jest rzeźnikiem w tych mobilach tu mowa o AX72 wystarczy tylko muśnięcie ściechy i po tzw. tp wówczas nie ma żadnego problemu ze słuchawą po odsmoczeniu

regards fantomas

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Siemens AX72, który po próbie zdjęcia simlocka za pomocą programu Joker V0.3.4.1 przestał się poprawnie uruchamiać, zawieszając się na animacji operatora Idea. Telefon reaguje na klawisze, ale ekran pozostaje statyczny, niezależnie od użytej karty SIM. Przyczyną jest najprawdopodobniej uszkodzenie ścieżki TP (test point) – przecięcie jej zbyt głęboko lub w złym miejscu, co uniemożliwia prawidłowe uruchomienie urządzenia. Brak wykonania backupu przed operacją oraz wgranie backupu z innego telefonu pogorszyły sytuację. Zalecane jest ponowne sfleszowanie telefonu oraz dokładne sprawdzenie i ewentualna naprawa ścieżki TP. Nowsza wersja oprogramowania Joker (V0.3.4.3) jest rekomendowana do poprawnego zdjęcia simlocka bez problemów z recovery. Wskazano również link do rozwiązania problemu z uszkodzoną ścieżką TP na forum elektroda.pl. Kluczowe jest delikatne obchodzenie się z bardzo cienką ścieżką TP, której uszkodzenie prowadzi do zawieszania się telefonu na starcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA