logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić lub odzyskać hasło administratora w Windows XP?

Vein 04 Cze 2003 20:34 4010 8
REKLAMA
  • #1 238014
    Vein
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Witam !!! mam problemik, chciałbym poznać bądź zmienić hasło admina w win XP, wiem że był gdzieś w necie programik który botował się z dyskietki bądź płytki i pozwalał na zmiane tego hasła, lecz gdzieś mi przepadł i mam problem . czy mógłby mi ktoś pomóc ? albo podesłać programik na zsrr_mir(_at_)poczta.onet.pl

Vein
  • REKLAMA
  • #2 238021
    wesol
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Żeby zmienić hasło w WIN XP nie trzeba mieć żadnego proramu.
    Wejdź:
    Start|Panel sterowania|Konta użytkowników
    wybierasz swoje konto i klikasz zmień hasło.
    To wszystko.
  • REKLAMA
  • #3 238055
    Vein
    Poziom 22  
    wesol - czlowieku ty faktycznie jesteś wesoły, cjhodzi mi o zmiane hasła admina, myślisz że bym sie o to pytał gdybym miał aktualne hasło admina ? ja w tym wszystkim sie dze od dawna, prawdopodobnie dłużej niż ty, ale jakoś zapomniałęm nazwe tego programu (znalazlem go pare miesiecy temu), i nie mam jak zmienic hasla.. a potrzebuje "na gwałt" ponieważ mam czas tylko do jutra rano...
  • REKLAMA
  • #5 238104
    Karoluss
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Dobra, pochwal się nazwą tego programu !!!! Pewnie kilka osób by chciało poznac nazwę tego programu!
  • REKLAMA
  • #6 238273
    ggrunge
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    :arrow: Vein
    ode mnie pewnie tez dluzej siedzisz w tym wszystkim :D
    ale ja wiem, ze wcale nie trzeba miec zadnego programu, tylko wystarczy wejsc do panelu sterowania, a potem dac Narzędzia administracyjne >> Zarządzanie komputerem >> Użytkownicy i grupy lokalne >> Użytkownicy >> Administrator >> Ustawianie hasła... :D
    ale skoro jestes taki profesjonalista i wolisz uzywac jakis programow to Twoj wybor
  • #7 238453
    komp432
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    tylko administratorzy mogą wejść w panel sterowania!!! więc kilku kolegów nie rozumie tematu. programik taki by się przydał-profilaktycznie.
    przy zapomnianym haśle kiedyś wchodziłem w system w trybie awaryjnym i trzeba było wpisać w menu "uruchom" coś tam. właśnie nie pamiętam co.
    temat jest ciekawy, choć zlatuje ###, ale czasem nawet admin może być w takiej potrzebie po jakimś chochliku sieciowym.
  • #8 238788
    Vein
    Poziom 22  
    wlaqsnie idzie o to że jak NIE ZNAM HASŁA ADMINA to nie moge go zmienić !!! geez, jestem w pracowni informatyznej strasznie ograniczony, mam zwyklego usera, a musze zmienić coś w rejestrze, więc chciałem zmienić hasło admina... a wy nie zrozumieliście mnie !! nie moge zmienić"ot tak sobie" hasła admina, ponieważ nie jestem adminem !!
  • #9 238824
    Vein
    Poziom 22  
    http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/ - zapomnialem podać link, niestety mam "małe" proglemy z obsługą tego programu, uruchomielm kompa z plytki, podlaczylem partycje, ale ciagle bledy wywala że nie może znalezc odpowiedniego folderu :/ no nic... poszukam innych programów

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem zmiany lub odzyskania hasła administratora w systemie Windows XP bez znajomości aktualnego hasła. Standardowe metody zmiany hasła przez Panel sterowania lub Zarządzanie komputerem wymagają posiadania uprawnień administratora, co jest niemożliwe przy braku hasła. Wskazano, że w takich sytuacjach można użyć zewnętrznych narzędzi bootowalnych z dyskietki lub płyty CD, które umożliwiają resetowanie hasła administratora. Jeden z użytkowników podał link do popularnego programu ntpasswd, który działa z poziomu bootowalnego nośnika i pozwala na zmianę hasła administratora w systemach Windows NT/2000/XP. Dyskusja podkreśla, że bez dostępu do konta administratora standardowe metody są nieskuteczne, a narzędzia takie jak ntpasswd są przydatne do odzyskiwania dostępu w sytuacjach awaryjnych. Wspomniano również o próbach uruchomienia systemu w trybie awaryjnym i użyciu poleceń w menu "Uruchom", jednak bez szczegółów dotyczących skuteczności tych metod.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA