logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Ka(fiesta) - problem z sterowaniem zaworu nagrzewnicy

cypherius 18 Maj 2006 20:05 21348 8
REKLAMA
  • #1 2639093
    cypherius
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam, przejrzalem archiwum i znalazlem topici o moim problemie (jednak nie do konca) wieje mi w fordzie Ka 1,3 98 rok caly czas cieplem, po zmianie zaworka nagrzewnicy na nowy jest to samo. postawilem na ten tranzystor V-MOS na plytce elektronicznej do sterowania nim, da rade to zastapic czyms sensownym ? symbol na nim to PH7n 52-10A , szukam teraz zamiennika. da radę zastapic go np IRFZ44N ? za wszelkie sugestie z góry dziękuję
    pozdrawiam
    Szadkowski Marcin
    p.s. po uzyskaniu wyczerpującej odpowiedzi temat oczywiście do bloku jeśli jest taka potrzeba.
  • REKLAMA
  • #2 2659440
    viperPL
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Witam.

Też od jakiegoś czasu mam problem ze sterowaniem. Także myślalem nad zastosowaniem IRFZ44N, aczkolwiek nie mam pewnośći czy to zadziała bez wybuchu :)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 4421764
    szymi00975
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Czy ktoś wie w końcu którego tranzystora można użyć na zamianę? Ponieważ mam ten sam problem i nie wiem co zrobić. Na stronie fordclubpolska znalazłem dział na ten temat i tam sugerują użycie tranzystora IRFL4105 N-MOSFET w obudowie SOT223. Czy możliwe jest żeby była to usterka potencjometru a nie tranzystora ?

Poniżej załączam zdjęcie tranzystora o który chodzi jest na nim oznaczenie takie jak kolega juz pisał PH7n 52-10A

Ford Ka(fiesta) - problem z sterowaniem zaworu nagrzewnicy
  • #4 4425457
    cypherius
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    przykro mi, ja się poddałem z tym elementem, więc nie wiem co i jak.

pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #5 4434853
    szymi00975
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Sprawdzilem to i rozwiązaniem okazał sie faktycznie tranzystora IRFL4105 N-MOSFET w obudowie SOT223.
  • #6 6054400
    matek.kum
    Poziom 2  
    Ocena: 13
    witam tez mam problem z ogrzewanwiem w fordzie ka, nie było ciepłeko powietrza i wymieniłem elektrozawor. Przez 3 dni działa ale znów pojawił sie proble, przestało grzac... moze ktos wie w czym rzecz? prosze o pomoc. Dziekuje.
  • #7 6054474
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 709
    Zapowietrzony układ, zamulona nagrzewnica, walnięty panel starowania co sprawdziłeś? Pewnie nic.
  • REKLAMA
  • #8 6692754
    kalen_121
    Poziom 1  
    witam a gdzie mozna zakupić taki tranzystora IRFL4105 N-MOSFET w obudowie SOT223 ?
  • #9 6693383
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W Fordzie Ka 1.3 z 1998 roku występuje problem z ciągłym nadmiernym nagrzewaniem powietrza, mimo wymiany zaworu nagrzewnicy na nowy. Przyczyną może być uszkodzony tranzystor V-MOS na płytce sterującej zaworem, oznaczony symbolem PH7n 52-10A. Użytkownicy dyskutują o możliwości zastąpienia go tranzystorem IRFZ44N, jednak nie jest to pewne rozwiązanie. Zalecanym zamiennikiem okazał się tranzystor IRFL4105 N-MOSFET w obudowie SOT223, który skutecznie rozwiązał problem sterowania zaworu nagrzewnicy. Pojawiły się również sugestie, że usterka może dotyczyć potencjometru lub zapowietrzenia układu, a także problemów z panelem sterowania. Tranzystor IRFL4105 można nabyć w sklepach elektronicznych, np. w TME. Warto zwrócić uwagę, że w modelu Ford Fiesta stosowany jest inny typ tranzystora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA