witam mam tak problem ze po 30 sekundach ze strony domowej mozilla przechodzi mi na jakies spamy i strony reklamowe wiecie jak to usunac bez reinstalacji windowsa?? prosze o pomoc mam z tym problem nawet posta nie moge napisac :/
Wklej log z hiajckthis na forum.
Hijackthis ściągnij stąd http://www.spywarewarrior.com/uiuc/merijn/HijackThis.exe, po rozpakowaniu uruchom program i wykonaj: "Do a system scan and save a logfile". Log wklej w treść wiadomości, nie jako załącznik.
[qoute]Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 11:02:37, on 2006-05-19
Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)
Brak Ci aktualizacji IE ! Zainstaluj chociaż łatki krytyczne ze strony M$.
Wyłącz przywracanie systemu, usuń wszystkie pliki tymczasowe (także internetowe).
Jeżeli w nowym logu pojawi Ci się dalej wpis z ibm00001.exe mimo usunięcia pliku sprawdź w rejestrze w kluczu: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon czy wartość Shell ma tylko wpis Explorer.exe, cokolwiek więcej jest do usunięcia.
nie nie mam teraz jest taki problem ze czasami nie chce sie uruchomic mozilla i inne programy musze zrobic defragmentacje ??
Dodano po 41 [minuty]:
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 16:17:01, on 2006-05-19
Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)
Niewiele się zmieniło ... !!! Zrobiłeś wszystko jak poleciłem ?
Jak nie to po co ja to piszę ?
Dlaczego nie zaktualizowałeś IE ? Bez tego ciągle Ci będzie coś wchodziło do systemu, szczególnie że używasz przeglądrki IE !
Możemy tak do końca życia usuwać robactwo w Twoim komputerze ...
Wyłącz przywracanie systemu, usuń wszystkie pliki tymczasowe (także internetowe).
Fix w hijackthis, pliki/katalogi zaznaczone na czerwono usuń (jak nie normalnie to w trybie awaryjnym lub przy użyciu Pocket KillBox http://www.bleepingcomputer.com/files/spyware/KillBox.zip):
F2 - REG:system.ini: Shell=explorer.exe "C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Web Folders\ibm00001.exe"
O4 - HKLM\..\RunServices: [0mcamcap] C:\WINDOWS\System32\0mcamcap.exe O16 - DPF: {D7BF3304-138B-4DD5-86EE-491BB6A2286C} - http://www.azebar.com/1/sux.cab O20 - Winlogon Notify: mmxeroxk - C:\WINDOWS\SYSTEM32\mmxeroxk.dll
O20 - Winlogon Notify: Telephony - C:\WINDOWS\system32\g6jolg1316.dll <- Look2Me
Wyrejestruj i usuń bibliotekę mmxeroxk.dll:
Start->Uruchom-> wpisz: cmd w nowo otwrtym oknie DOS-owym wpisz: regsrv32 /u C:\WINDOWS\SYSTEM32\mmxeroxk.dll potem wpisz: del C:\WINDOWS\SYSTEM32\mmxeroxk.dll
Jeżeli w nowym logu pojawi Ci się dalej wpis z ibm00001.exe mimo usunięcia pliku sprawdź w rejestrze w kluczu: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon czy wartość Shell ma tylko wpis Explorer.exe, cokolwiek więcej jest do usunięcia.
Skan wszystkim co poprzednio.
Potem wklej nowy log z hijackthis.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Użytkownik zgłasza problem z automatycznym przekierowywaniem przeglądarki Mozilla Firefox na strony spamowe i reklamowe po około 30 sekundach od uruchomienia strony domowej. Pomimo skanowania antywirusem MKS i programem Ad-aware, problem nie ustąpił. Zalecane działania obejmują sprawdzenie procesów działających w tle pod kątem złośliwego oprogramowania (np. ibm0001.exe), instalację zapory sieciowej Sygate Personal Firewall oraz użycie narzędzia HijackThis do identyfikacji i usunięcia podejrzanych wpisów w rejestrze systemowym i plikach startowych. Wskazano na konieczność aktualizacji Internet Explorera oraz wyłączenia przywracania systemu i usunięcia plików tymczasowych. W logach HijackThis wykryto m.in. zmodyfikowane adresy startowe i wyszukiwarki, obecność podejrzanych plików DLL i procesów uruchamianych przy starcie systemu. Rekomendowano usunięcie tych elementów ręcznie lub za pomocą narzędzi takich jak Pocket KillBox. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie obecności programów typu "Web Search" w systemie oraz wykonanie defragmentacji dysku w przypadku problemów z uruchamianiem programów. Podkreślono, że bez aktualizacji systemu i usunięcia złośliwego oprogramowania problem będzie się powtarzał. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.